Цените на храните на едро постигнаха нови рекорди

Цените на храните на едро постигнаха нови рекорди

Цените на храните на едро постигнаха нови рекорди
Цените на основни хранителни стоки на едро продължават да растат и през април отново достигат рекордни нива. Това показва месечният анализ на Държавната комисия за стоковите борси и тържища.
Тя следи стойността, по която продуктите се купуват от търговците. През април почти всички наблюдавани стоки са по-скъпи в сравнение с март. Основно заради по-високите цени на плодовете и някои зеленчуци индексът на комисията, който се формира от стойността на всички продукти, през април достигна 2.023 пункта. Стойността на показателя е най-високата от началото на миналата година, показва справката на комисията.
На годишна база увеличението на цените е още по-голямо, като достига почти 80% при картофите и е около 50 на сто при брашното, захарта, олиото и зелето. Най-драстично поевтиняване е регистрирано при яйцата и краставиците.
Разходите за храна са най-голямото перо в домакинските бюджети, като по данни на Националния статистически институт (НСИ) всеки трети лев се харчи за това. Така се свива потреблението на останалите стоки и услуги. Според икономически анализатори, ако поскъпването на храните продължи, потреблението може да се свие за трета поредна година, а възстановяването на икономиката да се забави.
Цените на повечето плодове и зеленчуци, наблюдавани от комисията, са се повишили през април в сравнение с март. Най-голямо е увеличението при доматите, които поскъпват с 18 на сто до 2.43 лв. за кг на едро.
Цените на портокалите и ябълките също растат съответно със 17 и 15 на сто. По-малки са разликите в стойността на лимоните, морковите и зелето. По-евтини през април са били краставиците (-24%), чесънът и бананите.
Цената на картофите през миналия месец остава непроменена. Това обаче е стоката с най-голямо годишно поскъпване, показват данните на комисията. От април 2010 г. до същия месец на тази година цената на едро на килограм картофи се е увеличила със 79% до 1.02 лв. Голямо е и повишението при чесъна. По-скъпи спрямо април 2010 г. са почти всички останали зеленчуци и плодове. Изключение правят краставиците, доматите и лимоните.
През миналия месец се запазва тенденцията за поскъпване на захарта, но според комисията то вече е по-плавно. В края на април продуктът струва 2.14 лв. на едро за кг, което обаче е повишение от 56 на сто спрямо същия период на 2010 г.
Подобно е процентното годишно увеличение на олиото, въпреки че то поевтинява леко за втори пореден месец и в края на април се купува на едро за 2.73 лв. за литър. Продължават плавно да се покачват и цените на млечните продукти, но при кашкавала и маслото ръстът се забавя. Сиренето е поскъпнало с около 5 на сто до 4.86 лв. за кг на едро. На годишна база увеличението при различните млечни продукти е между 15 и 36 на сто. Цената на яйцата остава 16 ст., каквато е била и през март. На годишна база продуктът дори е поевтинял с 20%.
При месото и месните продукти държавният орган регистрира леко покачване през април спрямо март. Слабо са поевтинели само шпековият салам и каймата. Спрямо миналата година най-голямо поскъпване има при пилешкото месо, а кренвиршите са поевтинели с 6 на сто до 4.43 лв. за кг на едро.
Данни на НСИ за реалното потребление за 2010 г. показват, че потребителите са купували повече месо, но на по-ниски цени. Същата статистика показва, че се увеличава потреблението на евтини храни като фасул, ориз и леща. Според комисията за борсите и тържищата от април 2010 г. до април 2011 г. всички тези продукти са поскъпнали.
Най-поскъпналите продукти за последната година    
Продукт  цена на едро поскъпване на год.база (в %)
картофи 1.02 лв/кг 79
чесън 17.76 лв/кг 69
захар 2.14 лв/кг 56
брашно 1.03 лв/кг 53
зеле 1.14 лв/кг 49
олио 2.73 лв/кг 44.5
ябълки 1.41 лв/кг 43
сирене 4.86 лв/кг 36
кашкавал 10.61 лв/кг 31
скумрия 4.39 лв/кг 26