За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Теодора
Рейтинг: 1384 НеутралноПоне да го намерим някъде стандартния хляб, да го опитаме, пък тогава да се отказваме от него.. В момента имам чувството, че същестува само на теория..
http://antiideas.wordpress.com/red_rose
Рейтинг: 838 НеутралноЧестно казано, не намирах особена разлика в колбасите по стандарт "Стара планина" и тези, другите, тъй че отдавна спрях да ги купувам. Единствено, дето първите са два, че и три пъти по-скъпи от вторите. Че кой е луд да плаща тройно за стока, като има по-евтина? Особено пък при изтънелия ни джоб.
Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!bohem
Рейтинг: 941 НеутралноМинистър Миро Мазния какво обяснение ще даде сега.То не беше пиар ,то не беше чудо.И с хляба ще е същото.
ПАСТОРА
Рейтинг: 395 НеутралноРазвоят на събитията е абсолютно доказателство за бюрократизацията на икономиката, абсолютната управленческа немощ на институциите и закостенялото мислене.
Желанието на стотина производители да предложат на пазара качественна продукция говори за желанието и покриващите го възможности. Скандалът след това говори за липсата на идея за осъществяване на добрите намерения - не може да се очаква спазването на пожелателен стандарт, който не може да бъде контролиран. Нормално е производителите да се откажат да произвеждат нещо, което не може да се оцени по достойнство. Накрая вместо да се позволи на всички да произвеждат по утвърден стандарт и да се контролира изпълнението му в съчетание с жестоки санкции при нарушаване, се преминава към разрешителен режим. Закостенялото мислене се проявява в желанието някои да имат по-големи права от другите, да стоят над тях не с това което вършат, а с това какви права са извоювали (закупили).
Преди седмица прочетох в "Дневник", че 30 производители са подали искания за производство на хляб, като 10 са получили лиценз, 10 са в процес на лицензиране, а на 10 е отказано. Сега се оказва, че 7 имат правото да го произвеждат, като само един го прави. Престараването с лицензирането води до увеличена бюрократизация и корумпиране на чиновници. Добрият замисъл за качествен хляб контрастира с желанието за административен контрол над производителите. Нима преди 1990г. когато имаше само три вида хляб по стандарт имаше само две мелници в България, които произвеждаха брашното.
avens
Рейтинг: 340 НеутралноИзхода е изключително прост.
Ако искате четете или не четете написаното от мен.И още нещо:НЕ МИ ПУКА ЗА ВАШИТЕ (+) или (-).Интересува ме само смисъла на нещата.Всички храни трябва да отговарят на БДС. Който може ще ги произвежда, а който не може няма да ги произвежда.
Лекарствата, хранителните добавки и храните са под строг контрол и за производството и разпространението на вредни такива се санкционират по НК.
Световна практика е, че лекарствените средства са такива и са под специален режим, защото имат поне един неблагоприятен страничен ефект. Хранителните добавки и храните нямат никакви странични ефекти.
Лицензирането е ненужно и вредно за хранителната индустрия, но производства вън от Стандарта се преследват като престъпления, за което няма прошка защото създават голяма обществена опасност.
pc_none
Рейтинг: 506 ВеселоКак да хапва народа "Стара планина" като джоба му е "Дрънчи дупка"?
fawni42
Рейтинг: 135 НеутралноАнкета трябва ли да подаде оставка министър Найденов на: http://ned3.blogspot.com
rapidfire
Рейтинг: 1013 НеутралноДо коментар [#5] от "avens":
It is nice to be important, but it's more important to be nice!За БДС си прав. Едно време имаше БДС за всеки продукт.
Колкото до храните и хранителните добавки си в много, ама много дълбока грешка.
Всяко нещо има странични ефекти.
Вземи една елементарно проста хранителна добавка като солта например.
За хранителните добавки, които се използват за лечение и профилактика изобщо няма да коментирам - те преминават ЕДИНСТВЕНО санитарна проверка - т.е. дали не са замърсени с нещо.
Съставът им е оставен на волята на всевишните и съвестта на производителя. В много случаи съдържат вещества извлечени от ГМО, а ВСИЧКИ препарати на билкова основа имат и странични ефекти, които в повечето случаи просто не се споменават и при проява изискват много сериозно ровене из НЕТ-а, за да бъдат обяснени.
Тревожното е, че все повече препарати, които доскоро са били лекарства и имат сериозни и доказани странични ефекти, като Спазмалгон, Аналгин и др. се пререгистрират като хранителни добавки и се продават свободно, т.е извън всякаква стандартизация и контрол.
email
Рейтинг: 166 НеутралноДо коментар [#2] от "red_rose":
Точно заради това което споделяш днес ядем всякакви боклуци и нищо истинско. Това е мнението и поведението на вероятно 80% от хората... производителя няма избор или произвежда боклук като заменя качествената и натурална суровина с нейни заместители или изпада от пазара. Естествено, че не може да се очаква някаква съществена разлика във вкусовите качества на колбасите. Тези хора технолозите за какво са учили толкова време за да може да различиш истинския от ментето салам ли?
За мен най-фрапиращото обаче беше отказът на хлебопроизводителите да произвеждат хляб по стандарт?! Как може да се наричаш хлебопроизводител и да отказваш да произвеждаш истински хляб, онзи същият истински хляб който сме яли преди 20 и повече години. Та това не е някакъв нов вид или технология или стандарт в крайна сметка това е онзи стар истински хляб и да откажеш да го произвеждаш?! Ами досега какво ядем по дяволите след като за него нямало брашно в България, а цените постоянно се вдигат и причината е уж точно суровината зърното и брашното?