Стандартите за лютеница ще бъдат готови през есента

Стандартите за лютеница ще бъдат готови през есента

Вече е създадена работна група, която подготвя стандартите за качество за продуктите лютеница и кетчуп. Това съобщи днес пред журналисти директорът на агенцията по храните Йордан Войнов. Очаква се работата на експертите да продължи до есента, когато ще бъдат разписани и изискванията към тези храни.
В стандартите за лютеница ще бъдат заложени минимални изисквания към съставките, като предстои да се уточни какви могат да бъдат те. Целта обаче ще бъде да се запази разнообразието от рецепти. Предвижда се да бъде забранено влагането на консерванти, подобрители, оцветители и др., както и различни продукти, които не са типични за лютеницата, но в последните години се използват от производителите. Такова е например тиквеното пюре, казаха производители.
Контролът за спазването на стандарта ще се осъществява съвместно от агенцията по храните и съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Именно сдружението е инициатор за създаване на стандартите. След въвеждането им ще се направят и постъпки за патентоването на лютеницата в европейския регистър като традиционен продукт на страната.
Стандартът за лютеница е четвъртият, който предстои да се въведе. Вече има такива за месни и млечни продукти, както и за хлебни изделия. През последните месеци обаче има отлив от производството по стандартите, както и намаление на интереса на потребителите към тях. Вчера от асоциацията на месопреработвателите, която е собственик на логото "Стара планина", съобщиха, че половината фирми, които през 2010 г. са закупили права за използването му, през тази са се отказали. Това на практика означава, че вече не произвеждат месни продукти по стандарт.