Непосилната лекота на розовия аромат

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (25)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на latinka_
    latinka_
    Рейтинг: 442 Любопитно

    Да отглеждаме рози, вместо тютюн и ще захвърлим бастун!

    Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
  2. 2 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1359 Любопитно

    Едно време в Казанлък, от розовите листа след екстракцията на маслото, правеха сладко. Беше много ароматно, но предизвикваше сюргюн!!!!

  3. 3 Профил на Vonegat
    Vonegat
    Рейтинг: 1366 Любопитно

    Според старите хроники, първите рози били внесени в Тракия от гарнизоните на Александър Велики. Истинската история на българската роза,обаче започва доста по-късно. Легендата разказва, че през XVI век един турски големец донасъл със себе си растение, което той много харесал по време на посещението си в гр. Дамаск. Той започнал да я отгежда и й дал името Роза Дамасцена, в чест на родния й град. Когато султанът видял това растение,той бил опиянен от красотата му и заповядал, през 1593 г. да се започне неговото масово отглеждане за нуждите на двореца.Тази заповед поставила началото на така наречената днес Розова долина в България. Днес българската роза носи името Роза Дамасцена Милл позната в целия свят със своите ароматни качества. Това е резултатът от естествената еволюция на някогашната роза от Дамаск в типично български климатично-почвени условия.

    Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
  4. 4 Профил на Vonegat
    Vonegat
    Рейтинг: 1366 Любопитно

    За любителите на повече детайли:

    В състава на розовото масло влизат: фенилетилов алкохол до 60 %, гераниол 30–40 %, цитронелол 24–37 %, нонилов алдехид до 0,5 %, нерол 5–10 %, евгенол, линалол, цитрол, фарнезол и др.

    Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
  5. 5 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2016 Неутрално

    В лабораторията тези дни не е много приветливо, защото тече ремонт, чиито срок се е поудължил заради кризата, която отвежда по-голямата част от приходите на държавното търговско дружество в бюджета. При последните законови промени Държавна лаборатория "Българска роза" остана в забранителния списък за приватизация.
    ______
    Преди няколко години трябваше да вляза там по работа всичко беше уникално последния ремонт е бил преди 50г а обзавеждането е на повече от 100.
    Само ако си разпродадат антиките могат да си платят ремонта и да се обзаведат но ми е интересно колко ще източат държавата !

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  6. 6 Профил на kuku032
    kuku032
    Рейтинг: 334 Неутрално

    До коментар [#2] от "Дедо Либен":

    И ракия от рози произвеждат! Лекичка и много пивка!

  7. 7 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1203 Любопитно

    Много интересна статия, както и коментарите под нея. Благодаря на участниците.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  8. 8 Профил на peshistiya
    peshistiya
    Рейтинг: 768 Неутрално

    До коментар [#2] от "Дедо Либен":

    Дедооо,дедоо,остарял си вече та те пере деменцията и не знаеш какви ги плещиш.Розовото масло се получава чрез дестилация а не чрез екстракция,след дестилацията от розовият цвят можеш да си направиш само тор за саксиите.Розовият конкрет,се извлича чрез екстракция но в самият процес се използва бензол та така преработеният розов цвят става пак само за тор.Розовото сладко се прави само от свеж розов цвят които е желателно дори да не е третиран с препарати за растителна защита в месеца до откъсването му.

  9. 9 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1359 Любопитно

    До коментар [#8] от "peshistia":

    Бой,
    понеже розовото масло има ниска термична стаболност и при нагряване се разлага, губейки качества като аромат и цвят. Поради това НЕ се провежда обикновена дестилация, а т.н. дестилация с водна пара. Известно е, че при дадена температура парното налягане над две несмесващи се течности е равно на алгебричната сума от парните налягания на двата компонента в чисто състояние.По този начин се избягва повишаването на температурата и частичното разлагане на розовото масло. Затова ако в отворен съд върху живак налееш слой вода, то това не те предпазва от токсичните живачни пари, щото налягането им е същото, каквото е и когато няма вода.
    За да се увеличи рандеманът на розовото масло се провежда допълнително и екстракция с органични разтворители, което прави розовият цвят НЕизползваем за хранителни цели.

  10. 10 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1359 Любопитно

    Уикипедия:
    Маслодайните рози започват най-напред да се отглеждат в Персия и тя е първата страна, която произвежда розово масло. Счита се, че войниците на Александър Македонски при походите си са я принесли на Балканския полуостров.

    Най-доброкачествено и търсено розово масло се получава от култивираната в България Rosa damascena - казанлъшка Маслодайна роза, отглеждана в Розовата долина, където намира най-подходящи условия за развитие и дава най-висококачественото масло. Получаване на маслото: Използва се методът на дестилация с водна пара на свеж розов цвят. Венчелистчетата се събират рано сутрин в сухо време и се подлагат на дестилация. Маслото може да се получи и чрез метода на екстракция, като материалът се екстрахира с етер, при което се получава т.нар. "розов конкрет". Той представлява меко, восъкоподобно вещество, от което розовото масло се извлича с алкохол. Цветовете съдържат 0.02%-0.04% етерично масло и в редки случаи може да достигне до 0.09%. Обикновено от 2-3 тона цвят се получава 1 килограм розово масло. Химичен състав: Съставът на розовото масло зависи от начина на получаването му. Главна съставка на маслото, получено чрез дестилация, е ацикличния алкохол гераниол (около 50%), а чрез екстракция - фенилетиловият алкохол (55%). В маслото се съдържа още нерол (5-10%), цитронелол (15-20%) и стеароптени (25-30%). Приятната миризма на рози се дължи на гераниола, цитронелола и фенилетиловият алкохол. Стеароптените са без миризма и на тях се дължи свойството на маслото да се втвърдява при 25°С. При дестилация фенилетиловият алкохол се разтваря в дестилационна вода, при което се получава розовата вода - Aqua rosae. В розовото масло се съдържат около 300 различни вещества. Намира широко приложение в парфюмерията. Българското розово масло се различава по количественото съдържание на съставките си. Главен компонент тук е алкохолът цитронелол (40-45 %). Съдържа още гераниол (8%), нерол (8%), фенилетилов алкохол (1%), евгенол, цитрал, линалоол, бензалдехид, свободни и естерно свързани мравчена, оцетна, изовалерианова и други киселини. Българското розово масло е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар парфюмни етерични масла. В терапията българското розово масло се използва под формата на препарати за лечение на хроничен холецистит, заболявания на жлъчните пътища и бронхиална астма. Розовия конкрет унищожава бактериите, заздравява кожата и се използва при рани, изгаряния и др.

  11. 11 Профил на peshistiya
    peshistiya
    Рейтинг: 768 Неутрално

    До коментар [#9] от "Дедо Либен":

    Бой да бъде дедооо,ама не знам дали ще ти помогне на деменцията?Розовото сладко се прави само и изключително от свеж розов цвят като в процеса се използват само венчелистчетата,отстранявт се дори тичинките и плодниците,повярвай ми това е информация първа ръка.Да се върнем на дестилацията на розово масло,доколкото разбрах ти си от Казанлък,пали гуменките и бегом в Севтополис да видиш самият процес на дестилация,да ти покажат и джибракът след дестилация,и сам ще си направиш извод дали става за сладко.Мнооо си се увлякъл в научната опаковка на "поста" си та си допуснал "леки" неточности.Дестилацията се нарича "водно парова дестилация" в съда в който се извършва първичната дестилация трябва да има 3/4 вода и 1/4 розов цвят,ето ти водната дестилация.Паровата дестилация се извършва в "кохобационната колона" в която има нагрята керамика до 600 градуса,там попада дестилата от водната дестилация,изпарява се,това е "паровата дестилация" от там в охладителя и "флорентинският" съд.По този начин се избягва старият метод на "двйона преварка".Ниската термична температура не означава 40 градуса по Целзий да речем,и понеже на теб ти е горещо то видиш ли и розовото масло се разпада.

  12. 12 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1400 Любопитно

    Това е един от най-конвертируемите ни продукти, ако трябва да се изразя с тоалитарната терминология. " Страната на розовото масло" навсякъде е била идентифицирана като България. От този репортаж не останах с чувството, че на държавата ни й пука много за розите ни и маслото от тях, а би трябвало! Плевнелиев е президент с бизнес-закваска, текно паркът си е текно парк (браво за идеята!), но не трябва да губим инерцията и другаде.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  13. 13 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1400 Любопитно

    Мама, лека й пръст, правеше страхотно сладко, както и сироп от рози. Така и не се научих, забита в безбройните си книги, а рецептите останаха записани в една стара тетрадка, на която обаче й липсва душа... Отделно, мен съдбата ме завя далеч от родните рози, но с една неописуема носталгия по розовия аромат. Сигурно има и други съфорумци, които изпадат в транс, когато им замирише на роза дори от онези никакви мускалчета, които се продават за жълти стотинки...

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  14. 14 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1243 Неутрално

    До коментар [#1] от "latinka_":


    [quote#1:"latinka_"]Да отглеждаме рози, вместо тютюн и ще захвърлим бастун! [/quote]
    Цък,Не става,драга, бастуна е Световно признат,особено Блатния.Тютюна е хоби

  15. 15 Профил на Irina
    Irina
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#13:"Мария"]Сигурно има и други съфорумци, които изпадат в транс, когато им замирише на роза дори от онези никакви мускалчета, които се продават за жълти стотинки.[/quote]
    Права сте -има ..

  16. 16 Профил на Vonegat
    Vonegat
    Рейтинг: 1366 Любопитно

    До коментар [#13] от "Мария":

    Колкото и да експериментирам със скъпи аромати - замирише ли ми на роза усещам нещо близо до блаженство...

    Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
  17. 17 Профил на maria.ar
    maria.ar
    Рейтинг: 1400 Весело

    До коментар [#16] от "Манолов":


    Аз се отказах отдавна от експериментите. Наречи го "вманячване", "фикс-идея" или друго, но от години обонянието ми отказва да възприеме парфюм, в който не се усеща силно розата.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  18. 18 Профил на marrad
    marrad
    Рейтинг: 815 Неутрално

    До коментар [#13] от "Мария":

    "...Сигурно има и други съфорумци, които изпадат в транс, когато им замирише на роза..."

    воистина, има. особено ако и 6 пролети поредни като ученици са брали рози.
    в статията твърдят, че розоберът трае само 10 дена. от личен опит знам, че може да продължи двойно повече.
    по-горе някой беше коментирал, че султанска заповед да се отглеждат рози в двореца от 1593 поставя началото на Розовата долина.
    на мен ми е известна др. версия. турски кадия се преселва от Тунис в Казанлък и донася със себе си първите рози нейде през 17-ти век. така или иначе розата си е ''дамасцена'', а не "тунизиана'' да речем...

  19. 19 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 342 Неутрално

    На 3-4 км на север от Казанлък се намира Института на розата, основан през 1906г. Не знаех, че лабораторията издаваща сертификат за качеството му се е преместила в София. Всъщност защо се учудвам?
    За розопроизводителите има ли субсидии? Или всичките субсидии отиват за нахалния ДПС електорат, произвеждат никому необходими сортове тютюн, които никой не изкупува.

  20. 20 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#2:"Дедо Либен"]Едно време в Казанлък, от розовите листа след екстракцията на маслото, правеха сладко. Беше много ароматно, но предизвикваше сюргюн!!!! [/quote]
    Какво значи "сюргюн"? Няма ли българска дума за това?

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  21. 21 Профил на Дедо Либен
    Дедо Либен
    Рейтинг: 1359 Весело

    До коментар [#20] от "Храбър":

    Бой, някак си не е удобно да пиша дрисък, диария или стомашно разтройство, затова използвах латинският термин "сюргюн"!!!!

  22. 22 Профил на marrad
    marrad
    Рейтинг: 815 Неутрално

    До коментар [#19] от "shumkar":

    "...На 3-4 км на север от Казанлък се намира Института на розата, основан през 1906г.."

    Институтът е на изхода за Габрово - практически в рамките на града. на 3-4 км северно е новообявеният град Крън. по-логично беше да е квартал на К-к, ама нейсе...

  23. 23 Профил на lacrima
    lacrima
    Рейтинг: 116 Весело

    [quote#5:"comandante"]Само ако си разпродадат антиките могат да си платят ремонта и да се обзаведат но ми е интересно колко ще източат държавата ! [/quote]

    Това звучи глупаво

  24. 24 Профил на Бенк-Бенк
    Бенк-Бенк
    Рейтинг: 931 Весело

    ".....двата основни производителя - България и Турция ..... Другите, по-дребни производители са.... Турция,...."

    -Е те това е точна информация.

  25. 25 Профил на Бенк-Бенк
    Бенк-Бенк
    Рейтинг: 931 Неутрално

    "Къде за пръв път се култивира розата, и случайно ли българите сме световни първенци в производството на розово масло

    Розата е едно от най-древните растения на земята, култивирано за първи път в Централна Азия - прародината на древните българи. В началото на 20 век в територията на България, и тази на Авганистан се е произвеждало по равно количество розово масло, и двете страни са били единствените лидери в Областта. След поредица от катаклизми и размирици в Авганистан, населението там започна да отглежда масово Мак на мястото на розата, дотолкова цялостно, че Маслодайната роза изчезна от земите на Балхара и днес авганистанците решили да преминат обратно на производство на розово масло, трябваше да внасят от Българската Маслодайна роза.

    През 1896, вестник Ню Йорк Таимс, отделя кратко каре в своят вестник посветено на произхода на това изключително важно за човека цвете. Тъй като статията директно свързва розата с Бактрия, считам че е редно да бъде публикуван и неин превод:

    Някой указания относно произхода на розата както във времево така и в геогравско положение, са дадени от нейното име. В латинският то без съмнение идва от гръцкото "родон", дума която всъщност в по-широк смисъл не е гръцка а ориенталска(източна). Все още не е ясно обаче от която от двете големи езикови семеиства принадлежи думата. Хейн е на становище че тя е иранска, и принадлежи към Арийското(индо-иранското) езиково семеиство - по конкретно към по-старите езици на Персия и Бактрия. Мощта на Персия и способността и да налага редица иновации над съседите си, само говорят в подкрепа към твърденията че именно Иранското плато е родина на розата. От друга страна професор Скиит, който има по-голяма обществена подкрепа, твърди че думата е семитка от арабското "уард" - дума означаваща цветов храст но не указващ със сигурност за какво цвете става въпрос. Важно е да се отбележи че и персииската дума "гул" също има първо значение "ароматно растение", но днес се използва и за указване розата. "Ut rosa flos florum sic est domus ista domorum", е подчертаният начин в който като надпис върху една от църквите в Йорк, се твърди че розата е цветето на архитектурата. Въреки различията си и двете теории обаче са единодушни че можем да проследим оригиналните насаждения с рози, и първите хора който са ги отглеждали, в цетрална и западно-централна Aзия. Всъщност вместо тя да се разпространи само на запад, розата странно бе предприела един по-различен обход на земята и поравно се е разпрстранила на изток и запад, без да показва някаква непоносимост към различни типове климат, въпреки че определено амплитудите в температурата и пречат. Розата спокойно расте в Абисиния, и дори Мексико, но никога не е достигала Екватора. От друга страна, студът не е могъл да спре нейното разпространение, и днес тя е разпространена дори в Исландия, Гринландия и Камчатка. В Исландия в някой части неблагоприятни части на страната, месните са принудени да хранят техните Коне и Овце със сурова риба, а край брега разсте "Rosa Rubignosa" - която е бледа, самотна и чашевдна. В Лапландия розата, почти през цялата година едва подава глава над плътен слой сняг. В скандинавските страни пък използват някой рози за парфюм, макар и в твърде незначителни количества. От момента на написването до днес е минал над един век, което тласна проучването относно прародината на розите на съвсем друго ниво. Археологията откри вкаменелост в щата Колорадо на няколко милиона години, на която бе останала роза напълно идентична с днешните. Въпреки това въпросът си остава - кой са първите народи, който са започнали да отглеждат розата за препитание и други цели?

    Проучването на древните арийски текстове пренесени от арийте в Индия, са и най-древният източник споменаващ розите. Тези книги разказват за почитатта, с която се ползвала розата - съществувал дори закон - всеки, който донесе на владетеля на страната роза, може да го помоли за всичко, каквото пожелае. С рози украсявали царските покои, с нея плащали данъци и такси... За появяването й на света в преданията не се казва нищо; само в индийските митове се съобщава, че най-красивата жена на света Лакшми се е родила от розов цвят, състоящ се от 108 големи и 1608 малки розови листенца. Вишну, пазителят на Вселената, като видял пленителната красавица в нейната розова люлка, събудил я с целувка и я превърнал в своя съпруга. От този момент Локшми станала богиня на красотата, а скриващата я розова пъпка - символ на божествена тайна, за всички източни народи станала свещена...

    По думите на средновековните персииски поети: "розата е подарък от самия Аллах. Веднъж при него се появили всички растения с молба да им даде нов управител вместо сънливия лотос (нилската водна лилия). Лотосът бил прекрасен, но нощем забравял за своите задължения на управник. И тогава Аллах благосклонно дал нов управител на растенията - бялата девствена роза с нейните остри шипове за охрана." На снимката - иранска роза. Статията на Ню Йорк Таймс, прави бегъл очерк на езиковите сходства и различия, но е редно да пуснам и пълният списък на думи, сродни и носещи произхода на думата роза... На латински rosa; на гръцки rhodon; на арамейски вуррда; на асирииски вуртинну; на староирански варда, на арменски вард, на согдиански уард... и прочие. Очевидно е че слабо различкаващите се лингвистични съвпадения ясно очертават и произхода на розите а именно - иранското плато. До нас за съжаление не е достигнало известие как бактрииците са наричали розата, но техният език е бил доста близък до съседният Согдиански, като в отделни периоди Согдияна е била част от Бактрия, което говори за предполагаемо голямо сходство между говора на населението....."

    Повече на: http://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%20%D0%BD%D0%B0%20%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%B2%20%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&source=web&cd=3&ved=0CFgQFjAC&url=http%3A%2F%2Fsamoistina.com%2F2%2Frozi.htm&ei=k8S7T_n4Boz0sgakpJSfCA&usg=AFQjCNE_1XlRsOEWntk9qJe_AK7-7ENSuQ&cad=rja





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #