Има ли лошо уиски?

Има ли лошо уиски?

Има ли лошо уиски?
Associated Press
Зърно, вода, мая. Това съдържа кехлибарената течност, позната като уиски, скоч, бърбън. А каква е разликата всъщност? Шотландското уиски, или скоч, трябва да е произведено в Шотландия и да е отлежало поне 3 години в дъбови бъчви. Основната разлика между него и ирландското е, че първото се дестилира обикновено 2 пъти, докато ирландското - 3 пъти.
Такива специфики на любимата на много ценители напитка обяснява Трейси Маккаферти, бранд мениджър на Famouse Grouse в световен мащаб. Тя и други специалисти по темата ще дойдат в София на 4 октомври, когато в продължение на 3 дни градът ще е домакин за първи път на световен уиски фестивал.
Съпоставянето на шотландското уиски с бърбъна показва, че в шотландското уиски се използва основно малцов ечемик, докато при бърбъна условието да се нарича така е да е направен от минимум 51% царевица. Друга основна разлика е, че бърбънът трябва да отлежава минимум 2 години в нови, обгорени бъчви. Шотландското уиски отлежава в бъчви, в които преди е отлежавало шери или бърбън.
Сложна работа. Водещото по думите на Трейси било, че лошо уиски нямало, а само лошо настроение. Всъщност кратък преглед на дискусиите по въпроса показва, че производителите на тази напитка в различните й вариации са се договорили да не говорят лоши неща за нея. В света съществуват около 1200 марки уиски.
Трейси Маккаферти
Личен архив
Трейси Маккаферти
Всичко зависи от качеството на съставките, както и от това на казаните, в които се дестилира напитката и бъчвите, в които отлежава, посочва Трейси. Цената също не била твърде красноречива за качеството. Учудвам се след няколкото си разговори с производители и ценители на вино, които винаги правят тази връзка между стойността, изписана на бутилката и качеството, което се открива след отварянето на тапата.
Според Трейси фактът, че на етикетите може да се прочете съдържанието на някой оцветител, не означавало, че използването му води до влошаване на качеството и не влияело на вкуса.
По нейните наблюдения през последните десет години българският пазар на уиски много се развил, като се виждало нарастване на интереса към малцовите и нестандартните разновидности. Според нея финансовата криза не се е отразила на консумацията на уиски. По данни на Нилсен в периода май 2010 г.-юни 2011 г. 19.4 на сто от пазара на твърд алкохол в България се пада на уискито.
Според търговската асоциация Scotch Whisky Association износът на шотландско уиски е продължил да расте през 2011 г., като за година ръстът е 23 на сто. Експортът за САЩ е отбелязал рекорд, като продажбите са надхвърлили 650 млн. паунда. Годишно в света се продават над 1 млн. бутилки шотландско уиски. 
Шотландските уиската могат да отлежават много дълго време, казват специалистите. Този период не е безкраен все пак. Според сайта whiskey.com след 30-ата година от началото на отлежаването питието започва да губи добитите качества. При виното например този период е доста по-кратък и след него бутилката има по-скоро колекционерска стойност, отколкото да се отвори, за да се пие. По време на Whiskey Fest Sofia ще бъде показано изключително рядко уиски, казва организаторите – Highland Park 50YO.
Ако се продължи сравнението с виното, за което и между което специалистите препоръчват определени видове храни и мезета, производителите на уиски не влизат в подобни коловози и препоръчват да го пием както ни душа иска и да замезваме или не замезваме по същото правило.
По време на предстоящия фест обаче ще има и подобни кулинарни съвети от опитните в дегустацията.
 
"За мен уискито е страст. В този бизнес има много жени, макар и да се смята за по-мъжки", обяснява избора на професията си Трейси Маккаферти.
По време на фестивала от 4 до 6 октомври във Военния клуб световнопризнати уиски експерти, които ще представят различни блендове и бутилки, съобщават организаторите. Легендарният експерт Джон Кешмън ще води майсторските класове за ценители "Различната история за Ирландия от най-старата дестилерия в света". Звезди на Whiskey Fest Sofia 2012 са утвърдени световни имена в уиски индустрията като Робърт Хикс, Гордън Моушън, Дарил Халдан, Уейн Колинс.
Всеки от тях ще даде своя версия в отговор на въпроса защо лошо уиски няма и защо се нарича вода на живота.  Почитателите на уиски напитките ще имат възможност да дегустират над 30 различни вида, произведени в Ирландия, Шотландия, САЩ и дори Япония.