Държавните субсидии свалили цената на свинското с 10%

Държавните субсидии свалили цената на свинското с 10%

Държавните субсидии свалили цената на свинското с 10%
В момента цените на свинското и пилешкото месо са намалели с 10 на сто, и то след като започна държавната помощ за свиневъди и птицевъди, обяви в Пловдив министърът на земеделието и
храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА. Това припомни прогнозата си отпреди месеци, че "цените на месото преди Коледа не само че ще се стабилизират, но и ще се понижат, защото се предприемат ефективни мерки".
В началото на ноември производители коментира, че за месец цените на сиренето, кашкавала и колбасите са се повишили с 10 на сто, докато за август и септември суровините са поскъпнали общо с 35 на сто.  Причина за това е използването на вносни суровини, които през лятото повишиха цените си. По данни на месопреработвателите пък през последната година потреблението на месни продукти е спаднало с 18 на сто. Според техните данни хората драстично са намалили купуваните количества колбаси и са се пренасочили към по-евтините видове. 
На въпрос дали може да се очаква повишаване цената на хляба през следващата година Найденов отговори, че "по данни на една специална статистиката във всичките 27 държави в ЕС и страните около България, които не са членове на ЕС, хлябът у нас е най-евтин". Министърът прогнозира, че той ще продължи да бъде с най-ниска цена. По отношение на качество и безопасност на храните той припомни, че вече е в сила наредбата, която гарантира добавката на водното съдържание в пилешкото месо и която не трябва да надхвърля 4.5 процента.
Мирослав Найденов подчерта, че в бюджета за 2013 година не се предвиждат средства за национални доплащания и това вече не подлежи на коментар. "Всеки иска за сектора си повече, но се радвам, че срещам разбиране от зърнопроизводителите за това, че има други социални сфери с по-големи нужди", коментира Найденов.