Реколтата от десертно грозде ще е с 30% по-голяма тази година

Реколтата от десертно грозде ще е с 30% по-голяма тази година

Реколтата от десертно грозде ще е с 30% по-голяма тази година
Тази година се очаква добра реколта от грозде, с отлично качество, със захарност над 25%. Прогнозите са за високи добиви - от около 250 - 260 хиляди тона общо за страната. Оценката е на директора на Института по лозарство и винарство в Плевен Иван Пачев, съобщиха от пресцентъра на Селскостопанска академия.
Прибирането на десертните сортове, което е започнало с две седмици по-рано, вече е в активна фаза. Лозарите прибират средно по 800 - 1000 килограма грозде от дка, което предполага с 20-30% повече продукция от миналата година.
По-ранният гроздобер се дължи на липсата на измръзвания през зимата, валежите през юни и началото на юли, и топлото време през август. Притесненията на специалистите от института са, че докато в света производството на десертно грозде расте, то у нас няма пазар, тъй като България е загубила пазарната си ниша. Проблем за стопаните и тази година ще бъдат ниските изкупни цени на реколтата.
Открит ден на виненото и десертното грозде ще се проведе на 28 август, сряда, в Института по лозарство и винарство в Плевен. В програмата е предвидено представяне на сортове грозде, селекция на Института по лозарство и винарство - Плевен. Ще бъдат коментирани и възможностите за банково финансиране на производителите на грозде. Предвидена е и дегустация на грозде и вино.