Чисто щастие от черен шоколад

Истинските герои. Отново. И около тази Коледа и Нова година, когато вярваме, че имате повече време за четене, ще ви срещнем с интересни и вдъхновяващи хора. Започнахме сериите от портрети "Истински герои" в края на 2010 г. В тях търсим да представим хора, които си приличат по енергията да създават, да се борят, да търсят, да преодоляват, да мечтаят... Те заразяват с желанието да продължат да вървят по пътя си, независимо какво се случва около тях. Събираме текстовете тъкмо в тези дни, защото светлите празници и пътуванията са време, което предразполага всеки да помисли за важните неща в живота, да планира промени, да се зареди.
Надяваме се и за вас срещите, които предстоят, да бъдат удоволствие.
Човек трябва винаги да има под ръка един шоколад.
Казва го Маги Кърлет - с изящно телосложение и още по-изящно излъчване. Тя е консултант по здравословно хранене и има бутик за...шоколад. Някой може да смята за странно това название, но то е много точно. По рафтове, на които очакваш да намериш бижута или в краен случай редки книги, са подредени най-различни шоколади.
Не са от онези, които се продават във всеки магазин и които поглъщаме в прилив на умопомрачение или когато търсим източник на енергия. Всички те са "черни", ако трябва да спазим клишираното им название, което неизменно за повечето хора съдържа доза отрицание. Моето си отива с всяко парче,
което опитвам по време на дегустацията. Тя започва от най-сладкия вид, преминава през парченца натрошени кафеени зърна в шоколада, вкус на...лавандула, на горчив бадем и се стига до 100-процентовия какаов пример, който не съм допускала, че е толкова...негорчив и богат на вкус.
Пътят на шоколада
Бутикът е отворен преди година на централна софийска улица. Когато Маги след няколко години странстване по красиви места и градове решава да се установи със семейството си у дома, в България. Времето си оттогава дели между продажбата на шоколадовия еликсир, произведен на остров Мадагаскар, и консултациите по здравословно хранене.
Преди да се срещнем си представях, че вратата се отваря и зад щанда виждам усмихната жена, която със замах произвежда пред очите на посетителите най-различни шоколадови изкушения, на които никой не е в състояние да устои. С две думи като сцена от "Шоколад" на Джоан Харис.
Маги обаче не се е изкушавала да прави шоколад. Смята, че по света има достатъчно "интересни производители". Не ме привлича самият процес и не мисля, че ще постигна това качество, обяснява тя.
Нейната "стока" идва основно тъкмо от Мадагаскар, където преди години двама бивши доброволци от Корпуса на мира отварят фабрика. Целта е да нарушат традицията, при която 60% от какаото се отглежда в Африка, а на този континент се произвежда по-малко от 1 на сто от вкусното изкушение.
Мотивът на Маги пък е, че когато се прибира в България след години странстване из Европа и САЩ, не открива истински, вкусен и носещ здраве и щастие шоколад.
"Разбрах, че тук няма такъв шоколад. Започнах да си купувам черен шоколад от някои биомагазини и веднага разбрах защо има лошо име. Няма нужните качества. С изключение на един, който французин и българка правят в Пловдив и за който използват пресни какаови зърна от Венецуела", разказва Маги.
Откриването на тази липса съвпада с нейното желание да прави нещо, което я кара да се чувства добре, без да е сигурна дали тази инвестиция ще се изплати.И така започва да внася шоколад, който "задоволява сетивата, полезен е и ни позволява да махнем с лека ръка на другите складкиши".

"Инвестицията беше много голяма и не мога да предвидя дори дали ще бъде успешна. Това беше упражнение във вяра в себе си, да започна да изпълнявам идеите си. Реших да се освободя от задължението, ако правя нещо да е непременно успешно. Никога не знаем какъв ще е крайният резултат, но ако никога не започнем, няма да разберем. И така се въоръжих с оптимизъм и започнах да правя това, което мен ме прави щастлива. Досега няма ден, в който да съжалявам, че съм се захванала", казва Маги.
Здравословно с шоколад
Необичайният за нашите географски ширини интериор като за шоколадов магазин е неин проект, който й помага да осъществи приятел-собственик на фабрика за мебели. Получил се по-хубав отколкото си го представяла.
През втората половина от деня бутикът се превръща в кабинет по здравословно хранене. Помага на нейните клиенти, които са решили да водят по-здравословен живот, да го направят.
Програмите са индивидуални за всеки и няма универсален модел. В началото много хора ме заклинат да не ги сложа само на плодове и зеленчуци, в края на програмата споделят, че са си върнали усета към неподправения, естествен вкус на натуралните храни - във вида им, в който ги е създала природата, казва тя.
Програмата трае различно дълго в зависимост от личните цели на всеки. "Тук не става въпрос за диета, а за изграждане на здравословни навици. Всеки човек е различен. Няма диета, която проповядвам или налагам на всеки. Опитвам се да разбера какъв е начинът на живот на съответния човек", разказва Маги. И веднага допълва, че все пак храненето е част само от пъзела.
Всеки малко или много знае какво трябва да направи, за да се храни по-добре. На повечето хора им липсва подкрепа в този процес, обяснява тя.
Има препратка, че ако нещо е полезно, значи не е вкусно, но в крайна сметка хората се уверяват, че не е така, обяснява тя и прави важно уточнение - много е важен подходът, който съпътства храненето. Ако той включва негативни мисли, храната сама по себе си не може да помогне.
Различните модели на здравословното хранене научава в Института по натурално хранене в САЩ, от тях прави своя комбинация, която смята за подходяща за отделните си клиенти.
Задължително в програмите включва и шоколада.
Какаото е изключително полезно, един от най-силните антиоксиданти на света. Съдържа биохимични вещества, които влияят на центровете в мозъка, отговорни за удоволствията, мотивира се тя. Историята на шоколада препраща към маите и ацтеките, които консумирали напитка, която приготвяли от стрити какаови зърна.
В Европа го донесли испанците след покоряването на Латинска Америка и известно време този течен еликсир се продавал в аптеките, за да се стигне до днес, когато към какаото се добавят толкова неща,
които го лишават напълно от ценните му, лечебни качества, пояснява Маги. В този случай не можем да говорим за лечебни свойства, това е просто сладкиш, смята тя.

Достигането на Маги до шоколада като източник на здраве и щастие е доста заобиколен. Завършва "Екология" в Лесотехническия университет в София. Магистратура я отвежда в Амстердам, където по-късно работи за местна фирма. Там се занимава точно със съставките на продуктите, които идват от страни извън Европа. Започва да се интересува от пределни концентрации на различните съставки и така се ражда интересът й към здравословното хранене. Той я води към биомагазините в градовете, където живее, а после и до това, с което се занимава в момента.
В чужбина консумирах основно биопродукция, откакто живея в България не си купувам от такива магазини, защото стоките изглеждат престояли, отговаря тя на допускането, че вероятно от там пазарува. "Купувам си плодове и зеленчуци от пазарите. Разбрах също, че има ферми около София, които предлагат сезонна храна, докарвана до вкъщи", отговаря тя на скептицизма ми, че може би тези идеи за напълно здравословно хранене няма да са съвсем по силите на немалко хора в България. Според нея поглъщането на чипс и други вариации не много по-евтино.
За себе си казва, че с новия си начин на хранене се е отървала от алергия, от няколко излишни извивки по тялото и от броенето на калориите. Изобщо се чувства добре в кожата си вече.
Неизбежно темата с храната е част от разговорите й както с приятелите й, които я подпитват за "нещо ново" по въпроса, така и с клиентите, които влизат в бутика. С тази тема е свързана е книгата на нощното й шкафче. Доста мисли, за да ми каже кога за последно е чела нещо "неспециализирано".
Пътешествието, а не дестинацията
Малкото си свободно време обаче обича да прекарва със семейството си навън - на море, планина, пътешествия.
Признава, че обича като отиде някъде да не се "нахвърля" веднага към местните културни забележителности, а да се пошляе известно време по улиците, да вдиша атмосферата, да разгледа хората.
Какво я води обратно в България във време, когато доста хора отново са "терминално" настроени?
"Дълго време пътувахме и се местихме в желанието си да намерим мястото, където ще сме най-щастливи. След 10 години местене разбрахме, че сами сътворяваме своята реалност тук и сега, независимо къде сме, и смяната на географското положение не променя това. Живяхме на много красиви места, които много хора биха искали да видят, но не мога да кажа, че сме били по-щастливи отколкото сме тук", разказва тя за своя доста скъп урок.
След толкова странстване тук се чувства като "обвита в топло одеяло". Съпругът й, който е американец, също се чувства добре, както и детето им, което тук научава български език.
Нарочно се дистанцира от политическата ситуация в България. "Не знам дали това е най-правилното отношение. Отдавна не чета новини, защото се говори само за това, което е негативно. Протестите успяха да създадат усещане за общност при определени хора, но същевременно това още повече ни разделя", споделя тя.
"И аз не знам какъв е правилният подход, но смятам, че трябва да сме единни", убедена е Маги. Смята, че всеки трябва да разбере кое е онова, което лично него го прави щастлив и това е пътят да се промени сета. Цитира Ганди с мисълта, че човек трябва да е промяната, която иска да види в света.
"О, успял човек, не бих казала", заключава тя. Смята се за човек, който много усилено работи върху себе си, гмурва се във всякакви експерименти и търси щастието. "Чувствам, че съм полезна и се забавлявам с всичко, което се случва. Пътешествието ме интересува, а не дестинацията".