В тазгодишната реколта вино ще се добавя захар

На живо
Заседанието на Народното събрание

В тазгодишната реколта вино ще се добавя захар

В тазгодишната реколта вино ще се добавя захар
Производителите на вино тази година ще имат право да добавят захар към него, за да повишат естественото алкохолно съдържание на напитката. Това ще стане с разрешението на Агенцията по лозата и виното, съобщи шефът на ведомството Красимир Коев.
Разрешението е дадено след искане на производителите. От 5 години насам у нас е забранено да се слага захар във виното.
Причината за разрешението се крие в лошите метеорологични условия тази година, заради които гроздето е с по-ниска захарност.
Всяка изба, която се възползва от тази възможност обаче, ще бъде контролирана от агенцията, за да не се допусне употребата на повече от разрешеното количество захар. Според правилата на Брюксел е разрешено да да се повиши алкохолният градус до 1.5 обемни процента.
По думите на Коев, цитирани от "24 часа", в общия случай от "подсилване" се нуждаел българският сорт "Мавруд".
Прогнозата на агенцията е, че качеството на виното от тазгодишната реколта ще е по-ниско от миналогодишното.