Преработването на какао се концентрира в три големи фирми

След като Olam купи бизнеса с преработка на какао Archer Daniels Midland (ADM), в сектора остават три големи фирми, пише Financial Times. Освен Olam шоколадовият бизнес е в ръцете на базираната в Швейцария Barry Callebaut и американската Cargill, a трите фирми контролират 60% от преработката на какао на световно равнище.
През последните няколко десетилетия секторът, който се занимава с преработването на какаови зърна до материалите, необходими за приготвяне на шоколад, се концентрира в ръцете на все по-малко предприятия поради нуждата от големи капиталови инвестиции в тази дейност.
Първата стъпка към това беше сливането между белгийския производител на шоколад Callebaut и френската Cacao Barry през 1996 г. В началото на 90-те години имаше около 40 големи преработвателни фирми, само десетилетие по-късно – едва 9, а още тогава ADM, Barry Callebaut и Cargill доминираха сектора, като през 2006 г. имат пазарен дял от 41% на световно равнище.
През 90-те ADM и Cargill промениха изоснови сектора, като внесоха опита си от зърнения бизнес в търговията и преработката на какао. От този момент нататък големите фирми стават все по-големи, като добавят повече преработвателни мощности. През 2013 г. Barry Callebaut купува азиатската Petra Foods, с което циментира лидерското си място.
Според лидерите на Olam придобиването на ADM е необходимо за запазването на предната позиция на фирмата в преработването на какао.
Тенденцията към консолидация при преработвателните фирми следва сходен тренд при производителите на шоколад – през последните десетилетия секторът е доминиран от Mars, Mondelez и Nestle, които държат над 65% от пазара.
Според анализ на Ecobank, 70% от стойността отива в преработвателите на какао и производителите на шоколад, 17% при продавачите. За сметка на това днес производителите на какао вземат едва 6% от стойността на шоколадите в сравнение с 16% през 80-те години.