България още има капацитет да увеличава производството на вино, смята Танева

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на bgmusquetaire
    bgmusquetaire
    Рейтинг: 559 Неутрално

    Е нали имахме замръзнали лозя... из последната статия..?

  2. 2 Профил на wwwtoчkacom
    wwwtoчkacom
    Рейтинг: 206 Неутрално

    Да, особено с ограничаване на домашното производство...

  3. 3 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 748 Любопитно

    "България още има капацитет да увеличава производството на вино, смята Танева"

    Точно така...дигаме капацитета и ни дигнат акциза, за да могат такива, като Танева да продължават да си плуят доволно...

    Форумът е в будна кома...
  4. 4 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Неутрално

    Според мен не обръщаме внимание на перспективни пазари като Полша и Чехия. Във Великобритания и Германия конкуренцията от евтини испански вина е голяма и добре финансирана. Ако ще скачаме в групата с цени 25-30 евро/долара бутилка има възможности за качествените вина.

  5. 5 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 521 Неутрално

    e тя и за разрастване на ИТ индустрията има "капацитет", ама няма "наличности"...

    בני אתה אני היום ילדתיך
  6. 6 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1416 Любопитно

    За Вино ли говорим или за бледите магазински подобия?

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  7. 7 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#6] от "ПАВЛА":

    мдам, последният път се чудех кой купува бяло вино за 3 лв. и червено за 2. направо ме присви стомаха.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  8. 8 Профил на Николов
    Николов
    Рейтинг: 1034 Любопитно

    Кой ще го пие това вино? Навсякъде (франция, италия, испания) има свръхпроизводство. Всичките да станем алкохолици пак не можем да го изпием.

  9. 9 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Танева една тиква не може да отгледа, но станала министър на земеделието... и тя като цекоминевците. имаме капацитет и за вино, и за ски, и за спа, и за ИТ, и за БАН. ама няма кой да ни даде пари? нали за това става въпрос? за много пари?

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  10. 10 Профил на не на безразличието
    не на безразличието
    Рейтинг: 233 Весело

    оня съученика продава ли жипки още? нещо ако има в примоция и ние да купим?

    'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
  11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
    Вячеслав Атанасов
    Рейтинг: 965 Неутрално

    На такъв ден,на такова място,какво друго може да каже един министър?Това си е шаблон,подкрепен с малко цифри от бранша.

  12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1183 Неутрално

    [quote#3:"Ghost"]Точно така...дигаме капацитета и ни дигнат акциза, за да могат такива, като Танева да продължават да си плуят доволно[/quote]
    На виното акциз нЕма, доколкото знам Проблемите там са други (и НЕ малко)

    Един от тях е СВРЪХпроизводство на реномирани имена, без покритие за данни за лозя от специфични сортове. Като например Мавруд...Реномирано име, ама нЕкъде мЕрнах и Мавруд от Севрозападнала България

    Друг проблем е едно....странно разпределения на лозарските райони. Вила Мелник (от Мелнишко) маркират вината си "От Тракийската низина". Поради Что ги е срам да нарекат вината си от...друга "низина) (Струмската например) не знам. А имат и не лоши вина.

    Поразрових се, позапитах (заядливо), и излЕзнОха "ангелчета херувимчета": Още от НРБ имало два района: Тракийската низина (от хребета на Стара планина на юг), и "Дунавска низина"-а север.

    Чисто географски това може да е правилно. Ама се да отъждествяват Мелнишките вина и тези от Свиленградско/Харманлийско (и всичките между тях) с едно и също име си е като да си стреляш сам в крака

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  13. 13 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 521 Неутрално

    [quote#12:"Мойше! Толкоз!!!"]Вила Мелник (от Мелнишко) маркират вината си "От Тракийската низина".[/quote]

    ее...това надминава фантазиите ми. налага ли го нещо в сферата или просто се прави от комплексарщина?

    בני אתה אני היום ילדתיך
  14. 14 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 3582 Весело

    Първо прочетох " на кино" после разбрах че било вино.

    klimentm
  15. 15 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1183 Весело

    [quote#4:"daskal1"]Ако ще скачаме в групата с цени 25-30 евро/долара бутилка има възможности за качествените вина. [/quote]
    Май грешиш Който има тези възможности едва ли ще експериментира с неизвестно вино в този диапазон, БЕЗ подходящ ПиАр (който струва МНОГО пари).

    Не че ги няма подходящите вина, ама липсват количествата оправдаващи масивна инвестиция в ПиАр (в правилните места), за да има оправдано икономически крайна печалба.

    Във винарския бизннес НЯМА УДАРИ!!! На вината от т.н. "Новия свят" (Чили, Аржентина, ЮжноАфриканската Република, Австралия и Н' Зийланд) им взе почти две десетилетия преди да почнат да ги споменават. Не че са лоши-money for value трЕпат вината от "Стаария свят" като мачЕ у дирек. Ама им взе 2 десетилетия докато И европейците понаха да ги пият, и мрежите да ги предлагат

    Обаче това са държави които стимулираха този отрасъл (със десетки/стотици млн$$$, по най различни схеми) докато пробиха в пазарите

    Някой да вижда подобна стимулация в България?!? Май не- винарския бизнес, за разлика от "ракиджийския" още не е "уреден"

    В което нЕма нищо лошо: Лично аз експериментирам, и пия не лоши вина на сносна цена, защото трябва да ги продават на местния пазар Като "пробият" ще кажа "бай бай" на...например Уникато на Даманица за +/- 12 лв/б, или на "Но'ман'с ланд голд" за долу горе същата цена в мрежите (НА прИпоция)!
    До коментар [#4] от "daskal1":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  16. 16 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 2449 Неутрално

    Честит празник на любовта към виното. На всички които обичат виното като мене, желая здраве и все така здраво да си пийват вино. Наздраве!

    Judjuk
  17. 17 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1183 Весело

    [quote#13:"abdelhaqq"]налага ли го нещо в сферата или просто се прави от комплексарщина? [/quote]
    Доколкото разбрах:
    [quote#12:"Мойше! Толкоз!!!"] Още от НРБ имало два района: Тракийската низина (от хребета на Стара планина на юг), и "Дунавска низина"-а север. [/quote]

    Форрмално погледнато: В България ЕТИКЕТИТЕ в този случай са подвеждащи/неточни. Това не съм срещал в Италия, Франция и Испания (нито по нашенско), ама тия 'сите са "гаднярски соросоиди"!!!

    П.С....това друг път
    До коментар [#13] от "abdelhaqq":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  18. 18 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#17] от "Мойше! Толкоз!!!":

    да, да, прочетох те за това в НРБ. въпросът е дали това сега е остатък от "онова" (а "онова" дали е било нещо идеологическо, функционално, историческо, дали "просто така са си го решили"...), въпросът е защо и сега си го влачат нашенските винопроизводители.

    наистина е много малоумно мелнишките вина да се маркетират като тракийски.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  19. 19 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 402 Неутрално

    Ако е вино от грозде - ДА,но вино от химия - НЕ!

    Tony
  20. 20 Профил на Hafen der Wahrheit
    Hafen der Wahrheit
    Рейтинг: 289 Любопитно

    Преди 2 - 3 години четох, че избите в България били много и повечето били нерентабилни, поради тази причина. На пазара има толкова вина, че човек да се обърка в избора си. Всяко село с изба. Не ми се вярва това, защото масово се продават изби.

    Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
  21. 21 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Неутрално

    До коментар [#15] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Прав си , и аз не виждам финансова стратегия за "прИмоции" на български вина от по-горен клас, затова и започнах с условното "ако ще.." Без да завърша с "то би трябвало". Преди време постнах нещо за неравното качество на износа на вина ( и на сирена) в САЩ и някои се обидиха по принцип. Ти познаваш бизнеса като такъв и правилно постулираше възлови моменти по ролята на дългосрочната стратегия. Чили изкара късмет с включването в американския пазар в периода на Пиночет и след него. Макар по политически съображения, този старт дава плодове днес. Аз лично обичам аржентинския Малбек, Мендоза е навлязъл там но все още има и евтини качествени вина от сорта. Същото за "кран за" та от района около Барцелона. Русия също плаща не лошо за вносни вина, французите изнасят маса не особено качествени вина за натам и си играят с дизайна на бутилки и етикети като примамки, а и чилийците не изостават.

  22. 22 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Неутрално

    До коментар [#5] от "abdelhaqq":

    Затова при договори страните трябва да са "желаещи и можещи" (willing and able)

  23. 23 Профил на foxa5
    foxa5
    Рейтинг: 233 Неутрално

    До коментар [#7] от "abdelhaqq":

    Еее нещо което се продава под 7лв бутилката няма как да е изобщо вино. Пробвай на Катаржина, имат добри вина на сносни цени.

  24. 24 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 233 Неутрално

    До коментар [#12] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Интересно, и аз съм се чудел на това райониране по етикетите и съм си мислел дали идва с цел по-добра разпознаваемост или има връзка с реалния произхода на вложеното във виното грозде. Поморийските вина например също се зоват с произход Тракийската низина.
    Относно самите райони - четох, че съгласно решение на Мин. Съвет от 1960 г. у нас има пет лозаро-винарски района, което е променено през 2005 г. и тогава районите стават два.

    Честит Празник!

  25. 25 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#23] от "foxa5":

    Otdavna sym probval . Dobri sa, da.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  26. 26 Профил на Todor Tchervenkov
    Todor Tchervenkov
    Рейтинг: 733 Неутрално

    Разбира се, че има капацитет за увеличаване на производството! Докато от чешмата тече вода...

  27. 27 Профил на znaesht
    znaesht
    Рейтинг: 280 Неутрално

    [quote#4:"daskal1"]Във Великобритания и Германия конкуренцията от евтини испански вина е голяма и добре финансирана.[/quote]

    А за чилийските, аржентинските, австралийските ,южно-африканските, калифорнийските накрая.... какво ще кажеш!?
    ПРомоция, реклама си е работа на бранша и производителите, но много по важно е стабилното качество, количествата, които даден производител е способен да осигури. За какво финансиране приказваш!?

  28. 28 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3119 Неутрално

    До коментар [#23] от "foxa5":

    Проблема не е в това, дали си платил 7лв. или 10лв. за бутилка, проблема е, че вероятността да ти пробутат някаква химия е много голяма! Бихме могли да пием и за около 5лв. бутилката сносно винце, ама не се получава и не мога да разбера защо! Вътрешния ни пазар е много слабо развит и се продават основно, някакви боклуци от по 2-3 лева литъра, което даже не може да се нарече вино! От друга страна се предлагат и вина по 15-20 и нагоре лева бутилката, които въобще не съответстват на цената си...!

    Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...
  29. 29 Профил на Ivan Nikolov
    Ivan Nikolov
    Рейтинг: 8 Весело

    Не че имам нещо против министърката.
    Но за истински винари е лоша поличба "зарязването" от жена.

    А класическия-традиционен сектор "загива" поради производството на вина от стафиди. Технологията позволява по-дълго съхранение на основната суровина.
    Подхода е - стафиди, дрожди, съответното количество вода и съответната технология. После аромати и "тънкости"...
    За в бъдеще, който успее да произведе и докаже истинско вино ще търси цени от 20-25лева нагоре и то за 2-3 годишното.
    Останалите в "разливката" до 10лв. Така е там, където е валидна приказката ..."От хубав материал всеки може да направи хубаво вино"..., като че ли стойностно винарство е от калпав материал да се направи хубаво вино - е някои почти успяха!





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #