За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Още по темата
Още от Бизнес

Съдържание от "Visa България"
Красимира Райчева: Visa развива у учениците умения за осъзнато боравене с пари и информация в дигиталното пространство

Съдържание от Henkel
karabastun
Рейтинг: 1115 ЛюбопитноРазбрах ! За суровото краве мляко не можем да се преборим.
[email protected]А някой сериозно знае ли какво е ''сухо мляко''?
За да останат ХОРА в България.
Рейтинг: 873 НеутралноТова не може да бъде.. Няма как да е вярно.. Нарушения ? Абсурд..
xmm
Рейтинг: 718 Неутрално[quote#1:"karabastun"]А някой сериозно знае ли какво е ''сухо мляко''?
[/quote]
До коментар [#1] от "karabastun":
Освен да се провери вноса?
V.Iliev
Рейтинг: 367 Разстроено"...вложените суровини..."
са боклук
karabastun
Рейтинг: 1115 НеутралноДо коментар [#3] от "xmm":
[email protected]Не бе - майната му на вноса ! ...Питам да не би ''сухото мляко'' да е като ''ролцата от раци'', където няма и спомен от раци...
ЗаНиЗа
Рейтинг: 1836 Неутрално"В момента се изпълнява План за тестване на качеството на суровото краве мляко в България," - значи, тест, предписания, глоби и... пак същото, до пълното изгубване на БГ вкус - на мляко, масло, сирене, кашкавал...
Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.ikar_01
Рейтинг: 668 НеутралноДо коментар [#5] от "karabastun":
Зависи какъв продукт внасят - пълномаслено или обезмаслено мляко, а някой може да е измислил и други начини за получаване на сухо мляко. На една фирма преди години четох, етикет, от който не ставаше ясно дали сиренето е вакуумирано /а определено не беше, защото опаковката не стоеше като вакуумирана - имаше въздух в нея/, или в сиренето се съдържа вакуумирано мляко, което ще рече сухо мляко. Оттогава вече не купувам продукти от тази фирма.
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 1850 НеутралноТолкова ли е трудно в законодателството да се се впише ,че в думи като мляко,млечен и т.н. може да се използват само за продукти които са произведени от 100% мляко произведено от крава и ако фермата/мандрата е българска и млякото да е българско! Иначе глобалния либерализъм насърчава производство със сухо мляко от Полша или добавки германските достижения на органичната химия които са толкова успешни в немските хипербакалии!
Libertarianism is just anarchy for rich peoplezo
Рейтинг: 405 НеутралноДо коментар [#5] от "karabastun":
https://en.wikipedia.org/wiki/Powdered_milk
xmm
Рейтинг: 718 ВеселоДо коментар [#5] от "karabastun":
Ами тогава да се питаме кой го прави?
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1310 НеутралноСухо мляко от Украйна !
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !mitko11
Рейтинг: 2024 ВеселоДо коментар [#5] от "karabastun":
"Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван ВазовМного ме съмнява, че т.нар. "сухо мляко" е смес от субпродукти и т.нар. "хранителен продукт с вкус на мляко". Към него се прибавя палмова мазнина, овкусители, ароматизатори, подобрители....
karabastun
Рейтинг: 1115 ВеселоДо коментар [#9] от "zo":
[email protected]Това и сам съм го намерил - питах сериозно , някой виждал ли е как става - иначе в учебника пише и за салами, кренвирши и пушени меса правилата, а реално се вършат всякакви щуротии....!!!
karabastun
Рейтинг: 1115 ВеселоДо коментар [#10] от "xmm":
[email protected]До коментар [#12] от "mitko11":
Анджък !
И после ''мълчана вода'' за ''суровото мляко'' от вноса !!!
Ghost
Рейтинг: 682 Любопитно"Открити са нарушения в млекопреработвателните предприятия, обяви министър Т."
Форумът е в будна кома...Мдаа...
Краварка Дуся, уже Не сдаэт рекорд...
mitko11
Рейтинг: 2024 ВеселоДо коментар [#13] от "karabastun":
"Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван ВазовПо-добре да не знаеш. Ако се напишат реалните съставки на едно от нещата, които ядем, ще ти се завие свят. Спомням си, че преди няколко години, когато въвеждаха стандарта "Стара планина", някаква полска фирма реши да напише абсолютно всички съставки в една от вафлите си. Списъка беше страница и половина, като 3/4 заемаха Е-тата...
След това не повториха.....
mitko11
Рейтинг: 2024 ВеселоДо коментар [#15] от "Ghost":
"Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван ВазовНе, хванали са предприятията - конкуренти на министъра, да слагат истинско мляко в млечните продукти. Такива нарушения не се прощават...
Ghost
Рейтинг: 682 ЛюбопитноДо коментар [#17] от "mitko11":
Форумът е в будна кома..."хванали са предприятията - конкуренти на министъра"
Това е лошо за него...министър да си, е за кратко, но кравар, щеш-нещеш, си оставаш до гроб...
kumcho___valcho
Рейтинг: 378 НеутралноДо коментар [#1] от "karabastun":
[quote#1:"karabastun"]А някой сериозно знае ли какво е ''сухо мляко''?[/quote]
Сухото мляко си е просто изсушено прясно мляко и е познато отдавна под някаква форма, но съвременното му производство започва от началото на 19 век. Има различни технологии на сушене, но общият принцип е, че се пуска много малко количество на много голяма площ за сушене - например тънка струя върху голям нагорещен барабан, който се върти или пък по-често в днешно време се впръскват капчици, които се изсушават от мощни вентилатори, а има и сушене чрез замръзяване.
Не зная защо настава такава истерия като се спомене сухо мляко. В някои случаи дори се препоръчва като по-подходящо, защото има по-малко алергени и холестерол.
Peni Nikol
Рейтинг: 1533 НеутралноНа частния пазар има сирене и мляко от нашенски си крави...
Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.Роси
Рейтинг: 5238 НеутралноКакви нарушения,че ядем сирене и кашкавал от сухо мляко ли?
mitko11
Рейтинг: 2024 ЛюбопитноДо коментар [#20] от "Peni Nikol":
"Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван ВазовДа, леко кръстено/разредено/ мляко със синкав цвят и леко обезмаслено сирене....Истинското току-що издоено мляко е с толкова масло, че ако се раздруса бутилка от литър и половина, до 1 час около 1/3 от бутилката се отделя като маслена емулсия в горната част. Да не говорим за мекото неузряло сирене....
АмброзСП
Рейтинг: 741 НеутралноРаботят със сухо мляко,защото
които декларират внос един ТИР, 

Нищо не е така уморително, както слушането на празни приказки! Е. М. Ремарк Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА!https://bntnews.bg/news/rumen-radev-pecheli-vtori-mandat-za-prezident-1175814news.html 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯима фирми(така съм чувал на "Колхоз-
пазар"
а вкарват пет.Като го предложат без ДДС-то
и мандрите си намаляват разходите и си
вдигат печалбата.Това е от Украйна.Има
млекопреработватели на които се носи
с цистерни от Унгария,от Румъния и
понеже е субсидирано е по евтино,за
качество мисля,че си отговаря.
Друга злоупотреба е поръчка от
големите вериги които искат продукт
на ниска цена,за качество на се коментира,
да става за ядене!Най вероятно има и дуги
схеми, ама аз си тръгнах от пазара.
azmatahari
Рейтинг: 316 Любопитно[quote#6:"ЗаНи3А"]до пълното изгубване на БГ вкус - на мляко, масло, сирене, кашкавал...[/quote]
Това вече е постигнато. Купуваме някакви сурогати с екзотични цени.
Случайно открихме истински кашкавал в Словакия, та си припомнихме вкусът на продукт от мляко.
Peni Nikol
Рейтинг: 1533 НеутралноДо коментар [#22] от "mitko11":
Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.Да така е, не говоря за пазар в София, а малък град, където се познаваме и купуваме с години наред от едни и същи малки фермери.
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1310 НеутралноДо коментар [#12] от "mitko11":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта ![quote#12:"mitko11"]Към него се прибавя палмова мазнина, овкусители, ароматизатори, подобрители....[/quote]
....Чернобил !
xmm
Рейтинг: 718 НеутралноДо коментар [#20] от "Peni Nikol":
Ами рекламирайте се,ще дойдем.
Алф
Рейтинг: 919 НеутралноСамо от малки, частни магазинчета. Так се снабдява семейството ми в София. По-добре да се плати по-скъпо за храна, отколкото на лекари.
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.azmatahari
Рейтинг: 316 Любопитно[quote#26:"'ΕΡΕΒΟΣ"]....Чернобил ! [/quote]
Основен доставчик на сухо мляко в БГ беше (нямам инфо как е в момента) Украйна. Това е продължавало години в миналото, ниски цени, непроверявани показатели и по години много близо до аварията в Чернобил.
Peni Nikol
Рейтинг: 1533 НеутралноДо коментар [#27] от "xmm":
Да се ядосвате е равнозначно на това да държите горещ въглен с идеята да го хвърлите по някой друг.В Северозапада ли? ... всеки понеделник и четвъртък е на нашата улица, човека идва с кола, шишетата ни са надписани... и изпълнява заявки за сирене, кашкавал, к.мляко овче или краве....пак във буркани от нас.
mitko11
Рейтинг: 2024 ЛюбопитноДо коментар [#25] от "Peni Nikol":
"Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван ВазовАз вземам от село от семейство фермери, които гледат 10 - тина крави. Ходя на място и ми дават произведени от тях мляко и млечни продукти, а пък аз им давам ябълки органик без пестициди и органофосфорни инсектициди, произведени от мен.
azmatahari
Рейтинг: 316 ВеселоДо коментар [#30] от "Peni Nikol":
Благородно завиждам.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1078 Весело[quote#28:"Алф"]Само от малки, частни магазинчета. Так се снабдява семейството ми в София. По-добре да се плати по-скъпо за храна, отколкото на лекари. [/quote]
)!
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Предполагам имаш изнадподпредвид фирмени магазинчета (млекарите Добрев и още няколко от сорта, кокошкарите Джиев и т.п.). А не кварталните "капанчета" (от които купувам САМО бира, и СЛЕД като проверявам кога е произведена, или газирана вода на Швепс
До коментар [#28] от "Алф":
atropin
Рейтинг: 279 НеутралноКакво сте се вторачили в това сухо мляко, нито е отровно, нито е вредно и не е това проблемът.
Проблемът е, че млекопроизводителите, които вършат цялата работа, продават продукцията си по-евтино от бутилирана вода. Мандрата, която само пастьоризира и опакова млякото и търговските вериги, които го продават си разпределят баницата, а за производителя остава празната тава - ето това е картелът!
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1291 НеутралноДо коментар [#22] от "mitko11":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoАз не знам как правят от 6 литра мляко кило сирене.
При мен излиза около 800 гр.
При това вземам млякото направо от "ваната".
Чисто е...става въпрос откъм вода и "подобрители".
Естествено и киселото си мляко правя и да, бутилката горе е натрупана с масло след като изстине млякото.
За да е чисто трябва да се държи 20 минути за пастьоризация при 80°. Всичко вредни "гадини" умират в тия 20 минути.
После кеф ти кисело мляко, кеф ти сирене.
И млякото (прясно) държано в хладилник при 3° трябва да се развали на четвъртият ден най-късно.
Пробвах с хубаво купено от магазин. Вкусно, не е с гаден вкус, но няма разваляне. Държах около 200 мл. в бутилката му (пластмаса) една седмица и не се развали.
Престъпление е да се дава на деца прясно мляко от магазин.
kumcho___valcho
Рейтинг: 378 НеутралноДо коментар [#13] от "karabastun":
[quote#13:"karabastun"]някой виждал ли е как става[/quote]
По Дискавъри показваха как се прави - и е така както го пише. Въпреки че много хора се съмняват и в България се прави по същия начин - дори не толкова големи производители имат пулверизационни сушилни.
[quote#13:"karabastun"]иначе в учебника пише и за салами, кренвирши и пушени меса правилата, а реално се вършат всякакви щуротии....!!![/quote]
Сухото мляко е много прост продукт и не виждам особен смисъл някой да прави нещо различно - технологията е достатъчно проста, трайността е достатъчно голяма и цената е достатъчно ниска. Освен прясно мляко може да се ползва и суроватка.
[quote#12:"mitko11"]Много ме съмнява, че т.нар. "сухо мляко" е смес от субпродукти и т.нар. "хранителен продукт с вкус на мляко". Към него се прибавя палмова мазнина, овкусители, ароматизатори, подобрители....[/quote]
Явно си чел състава на някоя суха сметана. Не зная къде си виждал сухо мляко с ароматизатори и подобрители - така само ще вдигнеш цената и ще влошиш показателите. Имай предвид, че сухото мляко се използва предимно за суровина и дори се предпочита спрямо прясното заради естествената му трайност и по-постоянния му състав - ако не е каквото трябва, продуктът няма да се получи. Ако някой ще слага такива неща, те се добавят след като се получи консистенцията на продукта, така че няма никаква логика да ги блъскаш в сухото мляко
shagrat
Рейтинг: 213 Неутралноминистър танева като всяка ТПЗ не вижда по-далече от шундата .....знае тя кво е мляко и как се преработва ..знаят и другите тъпи курви от екипа и ..неграмотна женска тъпа сган инфантилна
ikar_01
Рейтинг: 668 НеутралноДо коментар [#24] от "azmatahari":
През лятото от Цариброд също си купихме хубав, добре узрял кашкавал, при това на много прилични цени.
ikar_01
Рейтинг: 668 НеутралноДо коментар [#35] от "Росен (Путлер капут)":
Много рядко вече купувам прясно мляко от магазините. Предпочитам да вземам от млекомат, където го карат сурово, затова пък след варенето обирам каймака му на няколко пъти, да не говорим, че вкусът му е неповторим. Вярно, че купеното мляко издържа до една седмица, говоря за тетрапак опаковките, но вкусът не е този, а пък цената му е по-висока, а маслеността не знам дали отговаря и на означената.
kumcho___valcho
Рейтинг: 378 НеутралноДо коментар [#35] от "Росен (Путлер капут)":
Основният проблем при домашното приготвяне идва от обстоятелството, че съдовете не са стерилни, както и средата. Реално домашното кисело мляко се разваля много по-бързо основно заради другите бактерии, които попадат, и го развалят.
Не зная как си толкова уверен какво остава като пастьоризираш прясното мляко, при положение че в България в суровината има много повече бакатерии от разрешеното от европейските стандарти (недобро измиване на вимето, нестерилни съдове, дълго съхранение в хладилник) и се смята, че при нормална пастьоризация остават повече отколкото трябва бактерии. Имаме гратисен период, който изтича и няма да можем да продаваме в ЕС, ако преработвателите продължат да изкупуват такова мляко - още една причина да внасят.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1291 НеутралноДо коментар [#39] от "ikar_01":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoПробвах със "Сияйна" или "Сияна" 3%. Не запомних името, защото гледам никога да не купувам, а когато все пак се наложи просто вземам нещо си, но с висок % масленост поне да е.
С прясно мляко правя един невороятен сос или по-скоро нещо с консистенция на майонеза. Малкия много го обича, а е реално почти само от сурови продукти. Исках да се уверя, че ще стане и с купено мляко, ако остана без мляко някога. Замразил съм преди двайсетина дни от домашното във фризера и ще опитам и с него. Знам, че по принцип става, но не съм пробвал замразяване досега.
Karamfil Kalchev
Рейтинг: 449 НеутралноДо коментар [#22] от "mitko11":
това зависи от това как са хранени кравите
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1291 НеутралноДо коментар [#40] от "kumcho___valcho":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoХодих в мандра и говорих със собственика. Той ми гарантира, че това време и температура правят това. Дали е така не мога да съм сигурен. Отпада обаче млековарката. Нова е, алуминий останала от соца в Силистра. Купих я с много други неща. Нещо като разпродажба. Гърлето обаче намери една статия, от която да ти настръхне косъма е слабо казано.
ВЕЧЕ НИКАКВИ АЛУМИНИЕВИ съдове и никакво ФОЛИО.
Росен съм аз а Путлер ще капитулира
Рейтинг: 1291 НеутралноДо коментар [#40] от "kumcho___valcho":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando[quote#40:"kumcho___valcho"]съдовете не са стерилни, както и средата. Реално домашното кисело мляко се разваля много по-бързо основно заради другите бактерии, които попадат, и го развалят. [/quote]
Трайност минимум 20 дни в хладилник за краве кисело мляко при 3° С. Повече не съм пробвал, защото свършва.
ДВЕ месеца изкарва биволското кисело мляко. То сякаш няма разваляне. Чудо е.
Не го завивам с одеяла и правя по 15 литра наведнъж. Печката ми е с две фурни и там го държа 4 часа. Поддържам температура от 43° до 50° през първите три часа. Правя го в буркани с винтови капачки и се запечатва донякъде. Теорията е, че е това е грешка, но става по-сладко киселото мляко и така го обичаме.
Всъщност няма голям проблем да го направи човек в относително стерилна обстановка.
В "Кауфланд" намерих перфектното платно за сирене. Продават го в някакъв комплект с мая. Изварявам го и пак сначале. Не е имало проблем. Правя сирене и кисело мляко още от 1996-та година и не съм имал проблем. Имах всъщност, но "млекаря" се оказа търговец мошеник, а е мой познат. Спипах го и не го видях повече. А се познавахме, но както и да е. Вече ходя в краварника на човек и пълня от ваната съвсем прясно мляко.
Valeri Ivanov
Рейтинг: 675 НеутралноДо коментар [#19] от "kumcho___valcho":
До коментар [#36] от "kumcho___valcho":
До коментар [#40] от "kumcho___valcho":
+++++++++++
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1310 НеутралноДо коментар [#29] от "azmatahari":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !И сега основния доставчик е Украйна !
Относно домашно приготвените продукти от мляко,винаги може да се намери мляко направо от производител.
Никога обаче не може да си сигурен с какво храни животните,какви добавки им дава и колко антибиотици !
Ген. Колев
Рейтинг: 724 НеутралноНа пазара има и немалко родни производители на качествени прясни и кисели млека, истински сирена и кашкавали....НОО не ги търсете из големите вериги и кварталните магазинчета ширпотреба предлагащи по подразбиране всякакви боклуци, има си специализирани магазини за тези неща или както някои практикуват сами си ги приготвят или да си ги доставят от читави проверени дребни производители. Вариантите да се яде качествена храна не са малко, просто човек трябва да се стреми да е информиран и да отбира от качество....и да се замисля най-вече какво и защо купува....щото здравето си остава най-важно.
Karamfil Kalchev
Рейтинг: 449 НеутралноДо коментар [#35] от "Росен (Путлер капут)":
що не вземеш справка от ТУБ диспансера да видиш как "умират" ама риска си е твой
Алф
Рейтинг: 919 НеутралноДо коментар [#33] от "Мойше! Толкоз!!!":
Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.Точно, след сума ти време, не знам как се е приело да им се казва. Опитах това лято мляко, извара и кашкавал и познах вкуса.
azmatahari
Рейтинг: 316 ЛюбопитноДо коментар [#46] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
Аз съм с резерва към домашното мляко продукти.
Лятото, майка ми купуваше на вилата мляко от съсед, което миришеше на оборски тор. След като поразпитах за причината, оказа се, че хората не почистват редовно доилните апарати и там никой не знае какво се въди в млякото.
Karamfil Kalchev
Рейтинг: 449 НеутралноДо коментар [#40] от "kumcho___valcho":
това не е най големия проблем аз знам случаи когато цялата линия я спраха за доста време защото и тя е заразена. Производителя реши случая просто спра да купува българско мляка
Karamfil Kalchev
Рейтинг: 449 НеутралноДо коментар [#50] от "azmatahari":
за млякото не знам но за сиренето ако се появи нещо червено на боклука
Free person
Рейтинг: 367 НеутралноТолкова глупости наговори министър Танева,все едно сме се върнали по времето на Бай Тошо.
TonyЦените се опраделят от пазара,т.е има ли търсене,тогава цената се
определя,разбира се с разумна печалба,но трябва да бъдат изчислени всички разходи,а те не са малко!
Free person
Рейтинг: 367 НеутралноСамо да добавя,че държавата не може и не трябва да е регулатор!
Tonylafcheto
Рейтинг: 213 НеутралноАз съм собственик на един "квартален" магазин и смело мога да твърдя, че предлагаме това, което ни налага пазара. Имаме УХТ мляко с години срок, имаме и такива с по пет дни. Относно "сухото мляко" - мога да коментирам само тези, които са предназначени за кафе машините ти. На Нестле Алегриата поне по етикет си е само сухо мляко, но доста подсладено. На караро продуктите обаче са фраш от всякакви гадости. Палмово масло основно :))))
Публикувано през m.dnevnik.bg
opt_02
Рейтинг: 162 Неутрално[quote#19:"kumcho___valcho"]Не зная защо настава такава истерия като се спомене сухо мляко. В някои случаи дори се препоръчва като по-подходящо, защото има по-малко алергени и холестерол. [/quote]
Е, защо... защото сухото се прави от нормално, естествено - и именно там е проблемът - едно, че по съдържанието на вещества в тях са доста различни и друго - сухото, което предполага допълнителна обработка, че и транспорт /все разходи/ - вземе, та излезе по-евтино от родното производство, което тези разходи ги няма!
Та - "истерията" не е заради сухото мляко, ами заради това, че се получава като продукт на нещо като алхимията, дето от олово може да ти направи злато...
opt_02
Рейтинг: 162 Неутрално[quote#55:"lafcheto"]На Нестле Алегриата поне по етикет си е само сухо мляко, но доста подсладено. На караро продуктите обаче са фраш от всякакви гадости. Палмово масло основно
)))
[/quote]
Те точно затова е и недоверието в сухото мляко, не е "истерия"!!!
opt_02
Рейтинг: 162 Неутрално[quote#53:"Free person"]Цените се опраделят от пазара,т.е има ли търсене,тогава цената се
определя,разбира се с разумна печалба,но... [/quote]
Остава и да кажеш, че в България има и пазарна икономика.
Сакън, недей!
65vesso
Рейтинг: 162 РазстроеноТова й е работата на държавата. Да осигурява реда във всичките му форми, а не да изкривява пазара със субсидии и други простотии. Да не говорим, че през турско, това са го правили пъробразите на сегашните браншови организации. Сега бараншовите организации се приемат като средство да се оказва натиск върху държавата за да се издействат привилигии за бранша, а не да се саморегулира самия бранш и да не се позволяват някои от членовете му да петни името на съсловието.
Мавродинов
Рейтинг: 558 НеутралноВсяка мандра има верига от прекупвачи, които обикалят и събират млякото. Досега фермите пускаха фактури на мандрите, а мандрите си плаща на прекупвачите. Сега критиката е към мандрите, че купуват на неоправдано ниска цена от фермерите Започва процес при който фермите ще пускат фактура на прекупвача, а той на мандрите. Познайте какво ще стане с цените! Прекупвачът ще фактурира на високи цени към мандрата и мандрите ще си измият ръцете! А прекупвачът ще натисне фермите и ще свали още цените! Оправдание? Ами пазарна икономика!
gost22
Рейтинг: 778 ЛюбопитноДо коментар [#35] от "Росен (Путлер капут)":
"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...с.Радювене 2012. Всеки може да провери, кой си изхвърли млякото и сиренето и кои не изхвърлиха нищо... и да сам да се досети, къде отиде неизхвърленото мляко, щото кравите са продължили да дават мляко...
Ей така, да имаш едно на ум, за "домашното мляко".