Кои ресторанти грабнаха наградите в конкурса на "Бакхус"

За втора поредна година L’Instant е победител в конкурса "Ресторант на годината, Бакхус, Acqua Panna & San Pellegrino". Наградите бяха обявени в четвъртък на официална церемония.
В надпреварата за авторска кухня победителят е столичният Este, за най-добър хотелски ресторант беше определен "Мусала" (Варна), с най-добра селекция на напитките се отличи столичният Grape Central. В категорията "Вкусно място" призът отиде при "Щастливото прасе", а за дебют отличен беше "Пеликан" (Бургас).
На събитието бяха връчени и три допълнителни награди. "Преди 10" спечели специална награда от журито на конкурса за принос в съхранението на традиционната българска кухня. Същият ресторант взе и наградата на читатeлите на "Бакхус". Ваня Найденова стана млад готвач на годината.
Kонкурсът "Ресторант на годината, Бакхус, Acqua Panna & San Pellegrino" се провежда вече 15 години. Наградите се определят от независимо жури, в което влизат различни представители на кулинарната критика - професионалисти и любители. Ресторантите се оценяват по различни критерии като избора на продукти, самото меню, как са сготвени ястията, дали отговарят на концепцията на ресторанта, гледат се цените, дали описанията в менюто отговарят на това, което се издава в кухнята, голямо внимание се обръща на обслужването, хигиената, важни са интериорът и цялостното преживяване.
Читателската награда се определя след гласуване в сайта bacchus.bg. Титлата млад готвач се определя заедно с професионалистите в HRC Culinary Academy.
По традиция специалната церемония за обявяване на наградите в конкурса преминава под формата на демонстрационна вечеря. На нея са поканени да се изявят едни от най-добрите шеф-готвачи в България.