Производителите на сирене с необявени мазнини прилагат нови методи, установиха потребители

Производителите на сирене с необявени мазнини прилагат нови методи, установиха потребители

За нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 6 от 36 изследвани марки краве сирене и за нови методи за фалшифициране на продукта съобщава "Капитал дейли" след проверка на асоциация "Активни потребители".
И шестте продукта са насипни. Четири от тях се предлагат във веригата "Кауфланд" - "Дъга" (доставчик "Ипекс груп"), "Здравец" (доставчик "Сибила 2000"), "Старопланинско" (производител "Сирма Приста") и "Тракия" (дистрибутор "Лъки 2003").
С необявени растителни мазнини е и собствената марка на "СВА Коме" - сирене СВА. Шестата установена злоупотреба е в проба от Женския пазар, но доставчикът и производителят на продукта са неидентифицирани, съобщава Богомил Николов, изпълнителен директор на "Активни потребители".
Сирената са взети от търговската мрежа през април и са изследвани в акредитирана лаборатория. И в шестте проби наличието на немлечни мазнини не е обявено, но това не е единственото нарушение.
При 23 продукта липсва напълно или част от задължителната по еврорегламент хранителна информация.
За три от изследваните показатели – степен на зрялост, водно съдържание и мазнини, асоциацията е използвала за сравнение заложеното в БДС. Ниска степен на зрялост - под 12.6% (14% по БДС), се наблюдава при 26 марки сирене.
Високо водно съдържание – над 59.4% (54% по БДС), имат 19 проби, а четири са с много високо – над 65%. Това са: пакетирано сирене "Динел" и "Кенана" на "Милки груп био" - Хасково, насипно "От Клас" с доставчик "Клас фуд", в магазини на "Кауфланд", и Clever – собствената марка на "Билла България".
Проверка на "Активни потребители"
Проверка на "Активни потребители"
Тенденцията водното съдържание да се увеличава е отчетлива. За сравнение - при тест на асоциацията през 2005 г. в нито една проба сирене не са открити повече от 55% вода, през 2008 г. са регистрирани над 60% вода в 3 от 21 марки, а през 2016 г. - във всеки втори изследван продукт.
Нови методи за ментета
"Подмяната на млечни с немлечни заместители скоро ще излезе от мода. На вратата тропат нови нелоялни практики за производство на ментета", съобщава Богомил Николов.
По думите му най-новата техника за фалшифициране на продукта е употребата на ензима трансглутаминаза, който позволява да се направи същото количество сирене, но с двойно по-малко мляко от нормалното и само за няколко дни. Асоциацията е установила засилен внос на този ензим. Той е разрешен за употреба, но не и за българско бяло саламурено сирене.
"Влиянието му върху човешкия организъм не е изследвано от Европейската агенция за безопасност на храните, така че всеки производител, който го употребява, си играе със здравето на потребителите", предупреждават от "Активни потребители".