Италия въведе мерки срещу изхвърлянето на храни

Италия въведе мерки срещу изхвърлянето на храни

Италия въведе мерки срещу изхвърлянето на храни
Италия въведе редица мерки, с които се опитва да намали планините храна, която се изхвърля всяка година, съобщава БиБиСи.
Изчисленията показват, че всяка година в страната се изхвърлят на боклука 5 млн. тона храна, а мерките ще ги намалят с 1 млн. тона.
Според правителството цената на това за бизнеса и домакинствата надхвърля 12 млрд. евро годишно, което е равнява на около 1 на сто от БВП.
Това не е проблем само за Италия. Данните на Световната организация по храните - ФАО, показват, че около една трета от храната глобално отива на боклука, а в Европа дори 40 на сто.
"Изхвърляната в момента в Европа храна може да нахрани 200 млн. души", посочват от ФАО.
Би Би Си припомня, че в Италия не за първи път се взимат мерки за разрешаването на този проблем. Преди три месеца най-висшата съдебна институция реши, че кражбата на малки количества храна, за да се утоли глада, не е престъпление.
В момента местните компании имат големи затруднения в опитите си да намалят хранителните отпадъци. Например много от тях имат притеснения, че може да навредят на нечие здраве или да нарушат някои от законите, ако даряват храна с току-що изтекъл срок на годност. В допълнение има много строги процедури, които трябва да се спазват при даряването на храна. Приетото сега законодателство предвижда облекчаването на тези процедури.
Облекчава се и документацията, водена от фирмите, дарили храна, до прост формуляр, който трябва да се попълва всеки месец. Освен това фирмите няма да бъдат санкционирани, ако даряват храна с изтекъл срок на годност и ще плащат по-ниски данъци върху отпадъците, ако даряват повече продукти.
Фермерите пък ще могат да даряват непродадената си продукция, без това да ги товари с допълнителни разходи.
Министерството на земеделието е предвидило разходи от 1 млн. евро за разработването на иновативни начини да се пакетира храна, за да се намалят случаите на развалянето й и да се удължи срокът й на годност. Ще има и информационна кампания сред обществото за намаляването на хранителните отпадъци.
Очаква се тази кампания отново да насърчи използването на така наречените фамилни торби, което изисква най-голямото усилие за промяна в културата на обществото. Това са торбите, в които се опакова поръчаната, но неизядена храна в ресторанта, която семействата да отнасят у дома.
Изданието посочва, че тази практика е широко разпространена по света, но не особено популярна сред италианците.
По-рано през годината и Франция прие подобни мерки срещу изхвърлянето на храна с добро качество. Там обаче се въведоха глоби за собствениците на супермаркети, които не са успели да сключат договори с организации, които се занимават с дарения на храна.
Наблюдатели коментират, че мерките, възприети от Италия, наблягат върху насърчаването на доброто поведение отколкото на глобите.