Световното производство на вино е достигнало най-ниското ниво от 4 години

Очаква се тази година производството на вино в световен мащаб да падне под нивото от 2012 г. Основната причина за това са неблагоприятните метеорологични условия, засегнали особено реколтата във Франция и Южна Америка, съобщи днес Международната организация по лозарство и винарство (OIV), цитирана от "Ройтерс".
Световното производство през 2016 г. е оценено на 259 милиона хектолитра, а това е спад с 5 процента спрямо 2015 година. Това е един от най-слабите резултати за последните 20 години, се уточнява в комюникето, цитирано от "Франс прес" и БТА.
Италия вероятно ще запази първото си място на световен лидер в производството на вино с 48.8 милиона хектолитра (-2 процента спрямо 2015), следвана от Франция (41.9 милиона хектолитра или -12 на сто спрямо миналата година.
Сред първата тройка само Испания с близо 37.8 милиона хектолитра е отчела увеличение от 1 процент.
САЩ са на четвърта позиция с 22.5 милиона хектолитра (+2 процента), а Австралия е на пето място с 12.5 милиона хектолитра или увеличение с 5 на сто.
В Южна Америка производството отчита силен спад: Аржентина (8.8 милиона хектолитра), в Чили (10.1 милиона) и в Бразилия (1.4 милиона), подчертават експертите на OIV.
Силен ръст се очаква в Нова Зеландия – 3.1 милиона хектолитра, или увеличение с 34 пункта.
Хектолитърът се равнява на 100 литра или еквивалента на 133 стандартни бутилки вино.
Спадът във френското производство не е изненада, тъй като през пролетта в страната имаше проливни дъждове и градушки, а лятото беше горещо и сухо.
През 2013 година световното производство на виното бе достигнало рекордните 276.6 милиона хектолитра, но оттогава спада заради климатичните условия, посочва OIV.