Другото лице на шампанското

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (35)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 2776 Неутрално

    Зависи си...
    Има много пенливи вина
    и от Франция,а и от цял свят,
    които по качество превъзхождат
    оригиналното шампанското
    от областта Шампан
    Всъщност,шампанското е пример
    за успешно експлоатирана марка
    за произход.
    Успешно експлоатирана,векове наред
    Дай Боже всекиму такава успешна
    и печеливша марка....

  2. 2 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1110 Неутрално

    Според разпространената откъм Русия "традиция", шампанското да е "за блясък", "за празник", "за триумфи" - съответно и у нас - за Нова Година, след тронното слово и преди Дунавското.
    Подмяната на истинското предназначение на шампанското върви, разбира се, и с подмяна на самото шампанско с газирано като лимонадка винце - Советское Игристое с пластмасова тапа.
    Нищо подобно няма в развития свят, от който искат да ни отпорят руските - в европейската култура шампанското просто е едно по-изтънчено питие и нищо повече.
    Във всяко кафене из Франция си поръчваш кафе, торта и чаша шампанско и това е толкова естествена и далеч нескъпа поръчка.
    Солидна дама разглежда таблета си на съседната маса, отпивайки от чаша шампанско и това е ежедневна гледка.
    Благословена напитка!
    Дъ вер дю шампань, силь ву пле!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  3. 3 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 2776 Весело

    [quote#2:"Торбеш"]Дъ вер[/quote]
    Вер е чаша
    Дъ-то кво ша рече на френски ?

  4. 4 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1110 Неутрално

    "Две стъкла шампанско, ако обичате".
    Защото две винаги е повече от едно.
    Да има с кого да се чукнеш.
    Иначе няма същия вкус.
    Наздраве, колега и през Новата Година да сме силни, здрави и с чувство за хумор!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  5. 5 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1110 Неутрално

    Две стъкла шампанско, ако обичате!
    Защото вкусът не е същият, ако нямаш с кого да се чукнеш!
    Наздраве, колега!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  6. 6 Профил на Торбеш КЛУБ
    Торбеш
    Рейтинг: 1110 Неутрално

    Две стъкла шампанско, ако обичате!
    Защото вкусът не е същият, ако нямаш с кого да се чукнеш!
    Наздраве, колега!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  7. 7 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 3200 Любопитно

    Хубава статия и актуална особено днес. Поздрави на журналистите в Дневник, които я публикуваха в сайта. 🍷

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  8. 8 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1141 Неутрално

    [quote#1:"Hawaii"]Всъщност,шампанското е пример
    за успешно експлоатирана марка
    за произход.
    Успешно експлоатирана,векове наред
    Дай Боже всекиму такава успешна
    и печеливша марка.... [/quote]
    100% съгласен с теб

    П.С.
    [quote#0:"статията"]една от най-лошите комбинации е тази на сухото вино със сладкиши[/quote]

    Познавам и по лоша-Шампанско с черен хайвер! Сладки неща не ям, но за експеримент съм опитвал шампанско с бишкоти...не си струва!

    До коментар [#1] от "Hawaii":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  9. 9 Профил на zcu00469861
    zcu00469861
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Аз пък редовно си купувам шампанизирани вина. Имат същото качество като истинското , но цената им е доста по-ниска. Елзаският кремон (crémant) е доста добър. Клерет дьо Ди (Clairette de Die) също е много приятно пенливо вино, любителите на сладките вина биха го оценили.
    На скоро опитах и нашата "Искра" и бях приятно изненадан , че вече не е онова газирано вино, което ни предлагаха преди.

  10. 10 Профил на zcu00469861
    zcu00469861
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#1] от "Hawaii":

    То като цяло марката "Франция" е една от най-успешните: френски вина , френски сирена, френска ривиера и т.н.

    Иначе не мога да се съглася, че има по-добри вина от шампанското , защото най-малко климатичните условия и почвата в региона не могат да са същите другаде.
    Отделно предлаганото в магазините шампанско няма нищо общо с шампанското , което може да се закупи директно от производителя. Има марки , които просто не се продават по магазинте...

  11. 11 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 707 Неутрално

    Да споделя някои неща за шампанското, т.е. за пенливото вино, у дома:
    1. Винаги на НГ пием по чаша след 12. Бяло. Веднъж купихме червено, опръска дантелената блуза на жената и май не можа да я опере.
    2. Майтапим се при подготовка на купон "ще правим ли ЯШХ-ягоди, шампанско и хайвер." Тая година само ШХ.
    3. На един рожден ден открихме коктейла шампанско и вермут-50 на 50, с лед и лимон. Напи ни яката и го кръстихме " бум бум." Правим го и до днес, но по-умерено.
    4.От историите на Марлоу сме научили много вкусни питиета, едното от които е бренди с изстудено шампанско. Бижу.
    Чин чин!

  12. 12 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 2776 Неутрално

    [quote#4:"Торбеш"]"Две стъкла шампанско, ако обичате"[/quote]
    Приемаме !
    Само,че това вече не е "Дъ",а е "Дьо"
    В смисъл на deux - две
    Ха наздраве по български
    с нещо по-различно от шампанско
    Кой с каквото обича.
    Шампанското или шампаноидите
    са за полунощ
    Наздраве и Бон апетИ....

  13. 13 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 2776 Весело

    [quote#10:"zcu00469861"]То като цяло марката "Франция" е една от най-успешните: френски вина , френски сирена, френска ривиера и т.н. [/quote]
    Да не пропуснем и френската любов

    Много ценно достижение на цивилизацията...

  14. 14 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
    Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
    Рейтинг: 1196 Весело

    [quote#13:"Hawaii"]Да не пропуснем и френската любов
    [/quote]
    Много е светло бе колега ..... ама си струва да попитам жената .... , а наздраве и от мен ! ! !

    Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
  15. 15 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 2776 Весело

    [quote#14:"Радко"]Много е светло бе колега ...[/quote]
    Що ?
    По-малко, с мярка и от качествено питие.
    Проблемът в този случай е повече от никакъв

  16. 16 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 2776 Неутрално

    [quote#15:"Hawaii"]Що ?
    По-малко, с мярка и от качествено питие.
    Проблемът в този случай е повече от никакъв[/quote]
    И най-важното.
    Не бързайте да ги мешате.
    Смесването на питиета води
    до бързо препиване и махмурлук после.

  17. 17 Профил на kosoff
    kosoff
    Рейтинг: 652 Неутрално

    До коментар [#10] от "zcu00469861":

    Тука това е най-грамотния коментар.....
    Между другого- Бруно Пайар, а не Пейар, така е правило! На фрески се пише Paillard. Дъщеря му е голяма сладурана, а самият Бруно е един от най-шармантните мъже на около 60 г, които съм срещал.

  18. 18 Профил на Jordan Dimitrov
    Jordan Dimitrov
    Рейтинг: 334 Неутрално

    Довечера всички ще се чукнем за новогодишна наздравица с шампанско.Веселп посрещане на новата година на всички!!

  19. 19 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 20 Неутрално

    масовото така наречено шампанско което се продава в бг няма нищо общо с шампанското и е пълна отврат. съжалявам че го казвам в навечерието на празника. но именно такива видове "шампанско" ще са на трапезата на повечето хора.

  20. 20 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 922 Неутрално

    За мене тази статия е непонятна, защото аз мога да пия шампанско по всяко време и с всичко!

    Не съм много сигурна, че сладкишите не трябвало да се съчетават със сухи вина - според мене, ако се поднесат със сладки или полусладки се получава непоносимо захарна тафтология.

  21. 21 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 972 Неутрално

    До коментар [#2] от "Торбеш":

    +++
    Така си е. И не само с ягоди или за ЧНГ.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  22. 22 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 972 Неутрално

    До коментар [#20] от "princess_x":

    За мен сладкишите стават за чай или кафе. За вино - не, не ми върви. От всяко вино правят киселаш или ще се засладиш до следващата година.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  23. 23 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 20 Неутрално

    До коментар [#20] от "princess_x":

    бетона пък може по всяко време да пие всичко с всичко. и го прави. и непременно с цигара разбира се. но сега от уважение към тебе си я загаси докато ти пишеше
    Хубаво посрещане на новата 2017-та, принцес! Пожелания за здраве, късмет и успехи!

  24. 24 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 225 Неутрално

    "Искрата" е 2-3 лева, тук се гледа цена/количество.

  25. 25 Профил на YankoNach СУПЕР
    YankoNach
    Рейтинг: 668 Весело

    Ха наздраве, на познавачите, обичам шампанско, но съм фен и на просеко, а сега отпива КАВА - испанския (каталунски) вариант... и не сте прави - доброто шампанско - кава - просеко върви с нещо солено, рокфор и камембер е добър вариант, или просто само по себе си... Черният хайвер е прекрасен с ледена добра водка...
    вероятно става и с шампански вина... Ма Казанова, ако се не лъжа, беше казал нещо за шампанско и рокфор.... А шампанско с ягоди е брррр, май само американците си припадат по тази комбинация

  26. 26 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 171 Неутрално

    Шампан(ско) е едно и единственно е Френско от района.Всичко дриго е просто пениво / газирано вино но и шампанско.Това че има и други подобни вина Кава,Лонбруска,Искра, и т.н. не ги прави автоматично шампанско .....Иначе хубаво шампанско е хубаво шампанско и може и с пържоли,кашкавалче,плодове,
    сирене,бисквити .....с всичко а и без акомпанимент.Но и глава не боли.....

  27. 27 Профил на the_fat
    the_fat
    Рейтинг: 171 Неутрално

    [quote#26:"the_fat"]вино но и шампанско[/quote]

    ...но НЕ и ....

  28. 28 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 922 Неутрално

    До коментар [#23] от "betona":

    Благодаря ти! Желая успешна и щастлива 2017та и на тебе!

  29. 29 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 659 Неутрално

    "Искра" е газирано вино, и при цена от 3-4 лв не може да има нищо общо с естествено пенливото вино от Реймс - нито като състав, нито като технология. Единствената българска марка, която се приближава до благородните вина от Шампань е "Магура", но цената му е около 20 лв. Вероятно има и други марки наистина естествено пенливи вина (май на ЕМ), но технологията на Магура със сигурност е класическа.
    [quote#2:"Торбеш"]торта и чаша шампанско и това е толкова естествена и далеч нескъпа поръчка. [/quote]
    за съжаление у нас те карат да поръчаш цяла бутилка, а това ограничава консумацията му. Спомням си преди години (през 90-те) един кратък полет от Цюрих до Торино - предложиха ни само чаша шампанско - без сандвич, кроасан или шоколад. Беше повече от приятно.

  30. 30 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 659 Неутрално

    Разликата между естествено пенливото вино (шампанското от Реймс) и газираното тип "Искра" или "Советское игристое" е в големината на мехурчетата.
    Е, не само

  31. 31 Профил на Todor Tchervenkov
    Todor Tchervenkov
    Рейтинг: 707 Неутрално

    До коментар [#3] от "Hawaii":

    Май е имал предвид "дьо". Така става когато един звук липсва в някой език.

  32. 32 Профил на paul_proteus
    paul_proteus
    Рейтинг: 171 Неутрално

    Ще прозвучи педантично, но не мога да чета за шампанско и да ми се говори за "балончета". Най-вероятно в оригинала се говори за bubbles, което се превежда като мехурчета.

    Наздраве! Любимото ни шампанско е Moët & Chandon. Аз отговарям за доставките .

    "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
  33. 33 Профил на georgi_ww
    georgi_ww
    Рейтинг: 264 Неутрално

    До коментар [#32] от "paul_proteus":

    Точно! Вкусът на лукса

  34. 34 Профил на Dimitar Minchev
    Dimitar Minchev
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Любител съм на шампанското и предпочитам КРУГ. Обикновено Гранд Куве. Най доброто, което съм пил е реколта 1996. На Нова година не готвиме нищо. Няколко бутилки шампанско, черен хайвер върху сухар намазан с масло, пушена сьомга( вече няма пушена есетра).

  35. 35 Профил на deep_water
    deep_water
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Така и не станах любител.
    Обичам си простото сухо бяло вино и това си е
    А пък плодовите - бляк!





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #