"Бакхус" отново търси ресторанта на годината

Списание "Бакхус" за 16-а поредна година провежда конкурса "Ресторант на годината 2016, AcquaPanna&S.Pellegrino". По-късно през месеца се очаква да бъдат обявени номинациите.
През последните три месеца 50 предварително селектирани ресторанта в София и страната бяха посетени и оценени от 14-членно жури - дегустатори с богат опит в различни сфери на кулинарията и ресторантьорството. Дегустаторите оцениха преживяването си единствено като клиенти, без да влизат в кухните на ресторантите.
Този месец най-добре представилите се ресторанти ще бъдат номинирани в 10 категории: "Ресторант на годината", "Дебют", "Авторска кухня", "Вкусно място", "Най-добро обслужване", "Напитки и винена листа", "Устойчива концепция "Метро", "Нова вълна", "Млад готвач", "Ресторант на читателите".
За пръв път в историята на конкурса зад критериите за оценка и методология на оценяване на журито застава негов тричленен борд от уважавани кулинарни и вино експерти - Андрей Стоилов, Робин Вилареал и Александър Скорчев.
На 30 март ще бъдат обявени и победителите в конкурса. Това ще стане на традиционна галавечеря, която тази година е вдъхновена от храната като единствено изкуство, което ангажира всички сетива, и носи името "6 - церемония на сетивата".
В журито участват кулинарни журналисти и блогъри, собственици на кулинарни училища за любители, хора с академичен профил, експерти от туристическата индустрия, кулинарни пътешественици. Това, което ги обединява, е любовта към хубавата и качествена храна, познанията за нея и умението да анализират преживяването си в ресторант.
Ресторантите в конкурса се състезават в 10 категории и се оценяват със скала от 0 до 3 по 21 критерия, които обхващат цялостното преживяване: менюто, продуктите, ястията, напитките, обслужването и интериора. Случаите, в които ресторант може да бъде дисквалифициран, са пушене в затворено помещение, лъжа в сметката или в комуникацията, грубо отношение или лоша хигиена.