За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
laveol
Рейтинг: 640 НеутралноТова с отдаването под наем си е сериозен бизнес в региона. Иначе Айляка за мен е най-добрата българска крафт бира. Специално този първия, дето го пуснаха
инж. Ганев - малцинство от 5.87%
Рейтинг: 8 ВеселоХаирлия да е!
Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?Че за 27г. свободно икономическо развитие, единственото, което големите марки у нас успяха да измислят, беше "Ретро"то. :-)
Bedtime for Democracy
Рейтинг: 328 Неутралнокъдето и да я правите, ако не си оправите рецептите пак същият бълвоч ще бъде. Общо взето Айляк и Диво пиво, освен с интересно име с друго не впечатляват, дори са си направо кофти бира за цената на която я продават в магазините.
Pure Chewing Satisfactionmr. z
Рейтинг: 587 ВеселоСамо така, успех на начинанието! Повече крафт бири и по-разнообразни!:)
cognitive
Рейтинг: 221 НеутралноБраво!!! Това са поне 2.5 нови работни места!
Bedtime for Democracy
Рейтинг: 328 НеутралноДо коментар [#1] от "laveol":
Pure Chewing Satisfactionипата ли или вайса? и сравнено с какво е най-добрата ?
CINZANO
Рейтинг: 640 НеутралноАз предпочитам бирите на Гларус и на Щърка, ама и Айляк са добри.
Мома, събори Альошата!Успех и пожелавам!
Батков-вън
Рейтинг: 694 НеутралноДо коментар [#3] от "serpico":
според мен пък мозаик айляка е от най-добрите бг бири... дивото пиво е много добър пейл ейл. заедно с ипа-та на блек пайн и вайцен ипа на ромбус са ми любимите бг бири.
Хубаво е, че ще имат една идея по-голям капацитет. Сумата от 500 хил евро обаче ми се вижда голяма, оборудване за такъв капацитет не е чак толкова скъпо
zuramode
Рейтинг: 114 НеутралноЯ да сметнем, 5,6 млн хектолитра - т.е. 5600 млн литра, за 7 100 000 души грубо, това прави по близо 789 литра на човек на година. На ден по 2 бири и малко, включая и непълнолетните. Значи за бира пари винаги се намират, иначе все не стигат...
Andrey Todorov
Рейтинг: 8 ЛюбопитноНе мога да разбера защо хората ги купуват тези крафт бири при условие, че има прекрасни немски и чешки бири с вековни традиции и доказани вкусови качества на много по-добри цени?
nemisemisli
Рейтинг: 168 НеутралноСамо крафт бири пия.
Такъв бизнес в България трябва да се развива.
Бълвочите на Шуменско, Каменица и Пиринско са масовки дето бяха нещо преди време, но ги развалиха
Браво и успех!
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1120 НеутралноДа попитам, плахо, защо наричат тази бира "крафт" (занаятчийска, според статията) като си е чистак фабрична?!? Па и количествата са фабрични, не занаятчийски. Като в някои ресторанти по белите държави където варят ОГРАНИЧЕНИ количества бира в кръчмата за клиенти, не за продажба по магазините.
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Да уточня: Тези "крафт'бири" не ми се харесват защото са прекалено "свежи" на вкус (и няма това лоето обичам в бирите). А днешен занаятчия няма как да прави иначе бирата, иначе става фабрикант.
Ама...'кой му се иска да демонстрира че е "модерен"-да се пробва! Като в онзи виц от дир'а:
Срещат се двама приятели, и единия казва: Станах веган!
-Що така бе?
-'Ми исках да стана модерен, ама ме достраша да сстана гей...
tsvetko_51
Рейтинг: 808 НеутралноДо коментар [#9] от "zuramode":
Браво за сметаката и цифрите са впечатляващи, но все пак пропускаме чуждата помощ.
Колко чужденци, по колко дни са пребивавали и колко са изпили. Ако се извадят от домашната консумация, ще излезе че на калпак се пада да речем по бира и нещо, което пак си е цифра.
Но нали все по нещо трябва да сме в по-предните редици на класациите:).
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1120 НеутралноАз мога да разбера-виж вица в коментар 12.
П.С.
1. Забрави да споменеш белгийските бири. И холандските.
2. Много хора считат (ПОГРЕШНО) че произведена в България световно известна бира е същата (по вкус е ред други параметри) като същата тази произведена в съответната чужденеция.
До коментар [#10] от "Andrey Todorov":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
Читател
Рейтинг: 221 НеутралноВсичко хубаво, само не разбрах защо фабриката се казва "Фийл гууд брю ко". Толкова ли не могат да сложат едно обикновено и хубаво българско име, след като основният им целеви пазар е именно българският? Намирисва ми на огромни комплекси и мегаломания да превземаме света под чуждо име. Тяхна си работа, но на мен лично този подход никак не ми харесва.
nemisemisli
Рейтинг: 168 НеутралноДо коментар [#15] от "Читател":
Като си направиш фабрика кръсти я Хайдут - баси, кво ви става :) - ама наистина?! :)
lmy13504670
Рейтинг: 221 НеутралноНа едни ще им мирише, на други ще им е слаба, на трети ще им е сладка... бира е, всеки си има вкус. Предпочитанията се градят и се менят постоянно. Успех на пича за проекта. Инвестицията и риска са доста големи, но животът е интересен за това. Може никога да не стане конкурентен на традиционните брандове, а може и стратегията му да не е такава, но важното е че пробва нещо различно и което му харесва. Само успехи!
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1120 НеутралноОтносно името: Вероятно някой метросексуален ПиАр деятел им го е препоръчал (за причините-виж вица в коментар 10). Щото не върви име като "Ицо и приятели"!
П.С. Относно български бири и тяхните имена: Преди 3+ г' излезе на пазара една бира със странното име "Бритос". В сайта им научих че "бритос" било име на няк'во тракийско племе (а бирата сега я правят в Велико Търново...май, някъде в Северна България).
Нейсе, от любопитство купих 2 (стъклени) бутилки по литър-ХИЧ не беше зле (въпреки че беше само 4.5% алк/обем)-имаше вкус на бира (хмел и др). Е, после я поразвалиха, и само бутилковата (1 л' пластмаса) става за пиене, кен'четата са трагедия.
До коментар [#15] от "Читател":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
Ден
Рейтинг: 694 НеутралноАз и Косьо от втория етаж на моя балкон създадохме технология за производство на дрифт боза.
Името на търговската марка е "Лешпер".
Засега все още нямаме маркетингов успех, но се надявам в бъдеще да пробием.
Каним инвеститори да подкрепят стартъп компания като нашата
Bedtime for Democracy
Рейтинг: 328 ВеселоДо коментар [#10] от "Andrey Todorov":
Pure Chewing Satisfactionи аз се чудя защо хората си купуват малцови уискита или пушени, при положение че има Савой клуб.... сигурно са сноби
Ден
Рейтинг: 694 Неутрално[quote#19: създадохме технология за производство на дрифт боза [/quote]
Дрифт бозата все още е малко известна, но постепено се утвърждава на пазара.
Техологията е съвсем проста.
Купуваш от "Метро" био боза и я оставяш да престои на балкона около седмица.
Когато бозата шупне добре, значи е вече готова.
Защо се нарича "дрифт"?
Ами, защото като пиеш от нея две глътки и всичко в стомаха ти почва да се върти и да се преобръща.
Ускоряваш до тоалета до 100км/ч само за две-три секунди.
А като седнеш на тоалетната чиния форсираш като ракетен двигател
narodaeverekciq
Рейтинг: 168 НеутралноА каква ли и е цената по магазините на тази бира, не съм я виждал никъде да се продава в София?
Bedtime for Democracy
Рейтинг: 328 ВеселоДо коментар [#8] от "Батков-вън":
Pure Chewing SatisfactionАз пък изобщо не я харесвам ното мозайк-а нито дивото пиво. За ИПА-та на блек пайн - ми е основната бира ... пия по 50-на месечно .. горе долу две кашончета (като цена качество си е на голяма оферта.. особено на цена на едро). На Темелко два пъти съм си взимал вайцена - не е лош но предпочитам да дам левче отгоре и да скоча на някоя наистина качествена бира...
alabalko
Рейтинг: 434 Неутралносамо дето имаш грешка в сметката, с 1 порядък, а това е много. На колко се равнява 1 хектолитър? Изведнъж ще се види, че потребяваме наполовина от германците. И като се има предвид, че масово бирата се купува в разфасовки от 2-2,5л, където цената на литър е ниска, ще излезе че не излиза толкова. Иначе подобрение в сметката тряба и за това колко души пият поне имат право да пият бира (18+).
abdelhaqq
Рейтинг: 494 НеутралноДо коментар [#18] от "Мойше! Толкоз!!!":
בני אתה אני היום ילדתיךза "Бритос" и аз чувах от познати любители на бирата, но не ми хванаха окото. не стигнах до опитване, хехе.
abdelhaqq
Рейтинг: 494 НеутралноДо коментар [#10] от "Andrey Todorov":
בני אתה אני היום ילדתיךзащото имат различни вкусове. големите марки омръзват. какво чудно има. в крайна сметка, вкусът към бирата не е някаква схоластическа догма.
Bedtime for Democracy
Рейтинг: 328 НеутралноДо коментар [#22] от "narodaeverekciq":
Pure Chewing Satisfactionhttp://laika.bg/index.php?route=product/product&product_id=1112
при положение че блек пайна може да се вземе с левче че и повече , по-евтино мисля че е доста надценена....
abdelhaqq
Рейтинг: 494 НеутралноДо коментар [#27] от "serpico":
בני אתה אני היום ילדתיך...а пък киселите пейл ейлове как не обичам...
ss
Рейтинг: 384 НеутралноДо коментар [#9] от "zuramode":
1 хектолитър е 100 литра. Така че една нула трябва да се махне от сметката
daskal1
Рейтинг: 2369 ВеселоДо коментар [#18] от "Мойше! Толкоз!!!":
За конкретната бира нямам мнение, но по твоя съвет ще ч опитам като дойда в София след месец.
Относно наименованието: има подобен казус със сладоледа "Хагендаас" в САЩ. Реално, сладоледът е правен от Джери в Бруклин. Когато решават да наименуват търговска марка споровете се били доста оживени. Решават да е "Хагендаас", което не означава нищо, но фонетично звучи като качествено различно, европейско от класа :-).
Стана малко като в стария виц за наименованието на ТКЗС-то Васко Да Гама, на което предложилият казва "Абе не знам кой е но звучи като да... мамата"
narodaeverekciq
Рейтинг: 168 НеутралноДо коментар [#27] от "serpico":
Благодаря за отговора, 4лв е прекалено, бих си взел един път за да я опитам и дотам. Ако почна да изброявам немските, чешките и белгийските бири под тази цена няма да ми стигне мястото. То Клостер Шайерн ми е под 3лв.
Bedtime for Democracy
Рейтинг: 328 НеутралноДо коментар [#28] от "abdelhaqq":
Pure Chewing Satisfactionкисел или горчив :)
щото под кисела бира разбирам Sour Ale
chepokalipsis
Рейтинг: 221 НеутралноДо коментар [#24] от "alabalko":
Абе да ти кажа, ние преди 18 пиехме повече бира. Така че възрастта не е голям фактор. Вече повечето минаха на твърдо и рядко бира, а аз все така си пия по 1-2 бири седмично, за бъбреците дето се вика.
victortrt
Рейтинг: 559 НеутралноСпоред мен от масовите български май само Бритос в голяма пластмасова бутилка и Алмус във всякакв вид с подвидовете /ломско/ стават или поне имат истински вкус на бира.
Не мога обаче да разбера защо в София няма или почти няма Алмус. Във северозапада има във всеки град там. Тъпо е да си нося пласмасови бутилки от Вършец или Берковица.
Сега не знам новото ретро на загорка как е, но не съм пробвал всички бири на пазара.
В Бургас имат много добра жива бира в пивоварна, която е и кръчма и дето се вика от варела ти я сипват в чашата.
Наздраве.
Роси
Рейтинг: 5587 НеутралноПила съм разни марки и производства, но такава бира не съм. Къде може да се намери.
nuevitas
Рейтинг: 168 Веселожелая успех на Айляк, бирите им съвсем не са лоши, може би е въпрос на вкус.
За мен най-интерсната бира в момента е Тропикалия от Бял Щърк.
Въобще не трябва да се пропуска факта, че се прави в Де Молен
Athanatos
Рейтинг: 1648 НеутралноТо пък и името на бирата едно такова чисто българско :) Айляк.. Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
Athanatos
Рейтинг: 1648 Неутрално[quote#24:"alabalko"][/quote]
Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .То да ѝ/му беше само това грешката...
789 литри на 365 дни правят малко над 2 ЛИТРА на ден, което е 4-5 бири, а не 2.
Athanatos
Рейтинг: 1648 НеутралноНе знам... за мен Ретрото, както и всички производни на Загорка са ПЪЛЕН боклук.
2 пъти ме подлъгваха да си взема такава, и двата пъти я изплювах и подарявах остатъка.
Вкусове всякакви, но за мен от много години Загорка във всичките ѝ форми не съществува.
Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
laveol
Рейтинг: 640 НеутралноДо коментар [#3] от "serpico":
Мозайк-а. Правих едно проучване и според потребителските мнения (основно на чужденци) и разните му експерти е най-добра. Или поне беше към средата на миналата година. Иначе не твърдя да съм чак такъв капацитет, но пък именно мозайк-а ми е най-вкусната бг бира от известно време. Блек пайн например не успя да ме спечели с нито една от бирите си, ама все пак си ги взимам винаги като излезе нова. Въпрос на вкус си е.
Е, нали бирата се казва Айляк. То пък човек в България вече не може и да си кръсти фирмата както си реши, все ще се намери кой да му мрънка. И за каква мегаломания си говорим, разбирам да бяха купили завода на зЗагорка или Каменица, пък то не е такъв случая.
Кажи на някой в Търново, че ти е харесал Бритос-а да видиш колко ще ти се смее :D Иначе ако наистина ти е харесал, вземи си някой път бира Диана (в кенчета е само)
bat_plamen
Рейтинг: 3781 НеутралноЩом е бира значи нещата са О'К-:)!Пожелавам успех на Георги Христов и компания!
shileto
Рейтинг: 1025 ВеселоЧудесно, сутрин удряш няколко и деня ти става Айляк
abdelhaqq
Рейтинг: 494 НеутралноДо коментар [#32] от "serpico":
בני אתה אני היום ילדתיךи двете, честно казано, по моя вкус.
abdelhaqq
Рейтинг: 494 НеутралноДо коментар [#40] от "laveol":
בני אתה אני היום ילדתיךтая пък "диана" въобще не съм я чувал.
hasanço
Рейтинг: 168 НеутралноХаирлия да е ве "Айлак" :) :) казано на книжовен български език.
ne mutlu türküm diyene.stef
Рейтинг: 640 НеутралноАз пия основно IPA и от българските определено на първо място е Бял Щърк India Pale Ale (към 5-6лв) после Айляк IPA. Белият Щърк се произвежда в Белгия де... и се намира само като им втаса там бъркоча... т.е. не винаги го има... за IPA говоря - да не се бърка с другите видове Бял Щърк :)
Black Pine IPA не е лоша, но е ниво по-надолу като горичивна и плътност... Затова си мисля, че цените отговарят на качеството и вкуса в случая...
Ако си падаш по IPA задължително опитай Rogue 7 hops (3 hops)... Stef
elling
Рейтинг: 221 НеутралноДо коментар [#14] от "Мойше! Толкоз!!!":
Точно поради тази причина се скарах с един приятел, дето бачкаше в пивоварна. Той абсолютно и категорично твърдеше, че няма никаква разлика между бирите от една марка, независимо къде е бутилирана - тук или в Германия примерно. "Никаква разлика!" и се скарахме... Мен пък никой не може да ме убеди, че българския Старопрамен е същият като в Чехия, ама..
彼得。斯托亚诺夫
Рейтинг: 117 Неутралнообичам бирата заради вкуса и. за съжаление, от доста време, всяка изпита бутилка/кенче в бг води до главоболие (имам мигрена/клъстърно главоболие) и явно нещо в бирата в бг го провокира. едниствената бира, която не провокира главоболие в бг при мен ретро на загорка (в бутилка, все още ме дострашава да пробвам кенчето) и още 1-2 живи бири дето ги правят в самия ресторант/заведение. за сравнение - бирите (наливни, поне такива пия) в германия, австрия и чехия - пия си ги на корем (2-3 халби) - НЯМА главоболие.
-- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28не знам каква правят с технологията в бг, но не смея да пия бг марка пиво или чужда марка, която се продава в бг.
DeepBlue
Рейтинг: 422 НеутралноДо края на годината българската крафт (занаятчийска) бира "Айляк" ще се произвежда във фабрика в страната,
След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.Българската бира ще се произвежда в България.
acarid
Рейтинг: 189 НеутралноОще един глас за Бритос.
Родно, вкусно и евтино.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1120 НеутралноВиж, не се съобразявам с "общественото мнение", па и не се виждам в Търново-пиша к'ото мисля:) И Бритос ми е по вкусна от почти всички бири произведени в България тези дни. Само Столично Тъмно ми е по вкусна, ама...била "зимна бира" и лятос е трудна за намиране по кръчмите (освен в Дон Домат, ми казаха)
До коментар [#40] от "laveol":
===============================================================================================================================
Не я търси Бритос в кръчмите-НЯМА Я. Утилизирай си престоя в София с други по интересни неща, в зависимост от свободното ти време. Ш'ти пратя ЛС след ден два по въпроса.
П.С. Относно Хагендааз-това е легенда в маркетинга, доколкото разбрах от 'мириканските ми познати. Не че сладоледа на Джери бил боклук, но с Хагендааз са уцелили в десятката-качествен продукт с интригуващо...кхм, кхм...леко заблуждаващо име-СТРАХОТНИ продажби!!!
П.П.С. Това ми напомня историите от преди 30-40 години с калифорнийските вина: Качествен продукт в нисък профил, трудно конкуриращ се с "Класиката"-френски и италиански вина. Докато подходили към въпроса по 'мирикански: Много Пи'Ар, полу'скандални организации на "сляпи дегустации" с "абсурдни" класации (има и поне един холивудски филм по темата), и...вероятно много пари за "правилните хора"...и т.н. Крайният резултат е впечатляващ: Калифорнийските вина получиха признание! Лично мен това не ме радваше навремето, щото цените им се дигнаха кратно, ама...
П.П.П.С. Не съм единственият който не се радва на това. Тосканските винари (тези в КИанти) бяха принудени да сменят класификацията на най известната деноминация на Кианти DOSG ot "Gallo Nero" на...Амфора май...или Путано (малкото дете). Щото в съда се оказа че фамилията Галло е регистрирала тази търговска марка преди винарите в Кианти, и потомците на Галло в САЩ им казали-или плащайте, или ЙОК деноминация "Галло неро" (с черното петле на "акцизната" лепенка на гърлото на бутилката).
П.П.П.П.с. Съжалявам за "китайския" в този ми коментар, неразбираем за почти всички четящи освен познавачите на 'талянски вина/Кианти:) Му'айте минуси на воля:)
До коментар [#30] от "daskal1":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1120 ВеселоНе, имаш алергия към някои ензими които ги има в продукти ползвани в производство на бири в България.
Принципно пия вино, В КОЛИЧЕСТВО, и принципно нямам главоболие от количеството, а отпадналост (резултат от дехидрация, ако не пия достатъчно вода/сода) при яко пиене.
"Открих" тази алергия когато разбрах че от определени израелски вина от един район нна един производител получвам леееко главоболие след чаша (1/4 бутилка) специфично вино. Докато от други вина на същия/други произвводители нищо ми няма и след 2 бутилки, освен..."напиването".
Имах късмет да срещна оенолог с образование на биолог, който ми го обясни: Имаш алергия към определени ензими във вина от ТЕЗИ лозя. Просто избягвай ги!
П.С. Слава богу това ми е единствената алергия която имам:)
До коментар [#48] от "彼得。斯托亚诺夫":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
Bedtime for Democracy
Рейтинг: 328 Неутрално
Pure Chewing SatisfactionДо коментар [#40] от "laveol":
Ами и на мен ми харесва Бритоса ... от т.н. пикни той е най близко до БИРА.
Иначе не знам за твойте приятели от чужбина, но мой такъв след като опита блек пайна му стана износител на Холандия и бирата там добре се харчи.
До коментар [#46] от "stef":
няма ИПА която да не съм пил от внасяните в България. Роуга имат една друга бира която наистина много ме кефи. При ИПА-та има толкова много нюанси заради използваните хмелове че от ИПА до ИПА разликата е огромна, което съотвено води и до различни предпочитания. Самият аз например рядко пия бири под 6-7 % а доста често си взимам разни империали по над 10-11 % ... въпрос на вкус както вика кучето ;)