За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
eti mehter
Рейтинг: 2949 ВеселоПонятието "пастърма" ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.
Bukalemun===========
Великолепно !
Тогава и понятия като дюнер , имам баялдъ и суджук , чакат на опашката за признание . И те отговарят на горепосочените изисквания !
Чакаме със захлас още подобни новини ....
lz2
Рейтинг: 2346 НеутралноА "телешки салам" от соя и пилешки кожи кога?
ПравописА е поле за изява на неграмотните!Коте
Рейтинг: 638 НеутралноТова на снимката не е телешка пастърма а свинска рибица!
zippie
Рейтинг: 409 ВеселоАх, горката пастърма толкова го е закъсала, че ѝ трябва защита от Брюксел ...
Това, със защитените имена, права и т.н. авторски щуротии само вдига цената, но качесво не гарантира.
Но пък, добрата новина е, че Асен Блатечки и компания вече няма да ходят голи, боси и гладни - ще се изхранват със защитени филета.
:-)
Cara Mia
Рейтинг: 553 НеутралноПастарма говежда - добре,ама в България има много говеда)))
442
Рейтинг: 574 НеутралноОооо ДА.
Пастърмата е традиционна храна на матряла. Как без пастърма бе !!!
amh21579466
Рейтинг: 237 НеутралноНе подозирах, че евробюрокрацията е стигнала до такива висоти, че да има "европейски регистър на храните с традиционно специфичен характер". Явно Евровизия се пренася и в хранително-вкусовата промишленост.
АНТИ ВАТНИК
Рейтинг: 639 НеутралноЕха. И ний сме дали нещо на света.
Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!тулса
Рейтинг: 2146 ВеселоДо коментар [#1] от "eti mehter":имам баялдъ и суджук
"The glory of God is intelligence"....>> Абе и ти си един... славянофил.А може и македонската азбука да си я научил?
DareDebil
Рейтинг: 466 ВеселоДо коментар [#1] от "eti mehter":
Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.Ще се наредят на опашката когато турция влезе в ес. Демек никога. Щото тази защита на имена е само за стоки от ЕС, не от анадола, а ердоганя каза че европа са фашисти хич не му трябват, понеже си има собствен халифат.
mapto
Рейтинг: 1439 НеутралноДо коментар [#4] от "zippie":
Включете се в свободния интернет, без цензура на корпорации, партии, олигарси,... https://feddit.bg/c/fediverseОт половин година живея в Италия. Те са рекордьори по запазени имена до степен, че в съседното село трябва да си кръщават виното по друг начин, за да не нарушават права. Иначе италианците наистина си вярват, че във всяко село има по 2-3 различни вида сирена. Нищо, че скаморца си е като нашето пушено сирене. Като ме питат, аз им казвам: „Да, бялото саламурено сирене малко прилича на фета, но всъщност ако разбирахте, щяхте да знаете, че и на консистенция и на вкус са напълно различни.“ А те кимат многозначително и се изумяват от културното богатскво на Балканите. Толкова ми е смешно, че чак ми е жалко.
Момчил Костов
Рейтинг: 237 НеутралноУАУ!!! Какво щяхме да правим без ЕС? Кой щеше да запазва за нас Пастърма говежда, КОЙ щеше да ни защити?!? Мрачен и сив щеше да е животът без ЕС, води ни, светъл ЕС, към светли бъднини!
stedim
Рейтинг: 477 НеутралноПастърмата е чудесна с червено вино. Аз през зимата си правя, като използвам специална част – вайс брат. И разбира се, съответните подправки.
neut
Рейтинг: 180 НеутралноДобра новина, но вече забравих какво се случи с гроздовата ракия
In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the restGalata
Рейтинг: 803 ВеселоМного звучна, типично българска дума ''пастърма''!
"Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürketi mehter
Рейтинг: 2949 Веселославянофил.
Bukalemun=========
Що бе тулс ?
Защото не обеснявам че руското " шашлык " , произлиза от турското şişlik ли ? До коментар [#9] от "тулса":
Един препатил
Рейтинг: 1158 НеутралноДо коментар [#13] от "stedim":
Това си мислех. Пастърмата не е храна. Тя е мезе. Трябва да ги светнем онези в Брюксел, че има огромна разлика между това да се нахраниш и това да замезваш. И е крайно наложително да се заведат два регистъра - единият за храните, другият - за мезетата. С което да дадем своя принос в европейската култура на пиенето.
foxa5
Рейтинг: 237 Неутрално:) :)
daskal1
Рейтинг: 2584 ВеселоДо коментар [#16] от "eti mehter":
Ети, иранците много се възмутиха че искаш да присвоиш техния шашлик (така е на персийски), казват от нас са го научили турците, както и други скоро пристигнали племена :-). За имам баялдъ има две основни истории, но засега няма претенции че е туски, имат го гърци, българи, арменци, албанци и разбира се иранци (от тях е долмата за пълнени чушки). Ето примери (ιμάμ (μπαϊλντί), aka melasthani imam, the imam's aubergine), Albania, Armenia, and the Arab world (إمام بايلدي imām bāyuldi)
Та, за вариантите: а) имамът припаднал от кеф от яденето проготвено от кадъната; б) като разбрал колко струва за да се приготви; и в) по-дългата история с девойката която получила в наследство 12 шишета (пак турска дума) със зехтин, 12 дни готвила на имама различни варианти на патладжани с домати, на 13 ден нямала повече зехтин и, като разбрал, имамът припаднал.
Galata
Рейтинг: 803 ВеселоЕй, това европейските ценности са голяма работа-коскоджам турска пастърма за нула време е побългариха!
"Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürkdaskal1
Рейтинг: 2584 ВеселоДо коментар [#17] от "Един препатил":
Ами ако е основен елемент от вечеря с мезета, демек "тапас"? Много е подходящо за топли климати.
tucker case
Рейтинг: 696 Веселотуй си е чисто бийф джърки... истинската пастърма е козя... от пръч
Now what's a few miles between the beauty and the beast...Galata
Рейтинг: 803 ВеселоДо коментар [#19] от "daskal1":
"Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.AtatürkАбе, вие и гърците държите рекордите(за сега!)по присвояване на чужди специалитети.За пастърмата е ясно и на извънземните, ама гърците с турското кафе направо къртят мивки по цял свят!
Galata
Рейтинг: 803 ВеселоГледайте с тази ви скорост да не си побългарите и сюнета, че тогава евреите ще ви скочат!
"Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürkhasanço
Рейтинг: 180 ВеселоДо коментар [#20] от "Galata":
ne mutlu türküm diyene.И си у4уден??!!
Ми те о6те малко и ни побългаряваха :) :) :) Гръцка ...особеност.
hasanço
Рейтинг: 180 НеутралноТрябва ми българин за да ми обясни ето това: "Кайсерован врат Тракия".
ne mutlu türküm diyene.daskal1
Рейтинг: 2584 ВеселоДо коментар [#23] от "Galata":
Моля, моля, ние поне сме от креативните, при нас турското кафе може да е виетнамско :-), а днес преобладаващото е вариации на еспрессо-то.
А въобще за кафето и вие сте чужденци по отношение на кафето, добре че сте го научили от арабите, а те от Северна Африка и козарите там.
А сега да те натъжа за пастърмата. Тя е съществувала много преди турците да се появят на сцената. Световно признати майстори са арменците, има записи за приготвянето на пастърма(бастурма) от тях оше от 90-те години п.н.е от времето на Тигран Велики. По-долу пействам текста от Уики за да не ме обвиниш. Оказва се Казери/кайзер е от името на града от Кесар/ Кесареа където пастърма е правена само от арменци.
"The first recorded mention of Basturma was between 95-45 BC in Armenia during the reign of Tigranes the Great. It is believed that the technology of air-drying meats was first developed to preserve basturma being traded from Armenia to China and India.[1][2] During the Byzantine period, it was called apokt.[3] One story gives its origins as the city of Caesarea (modern Kayseri), where there was a Byzantine dish called pastón,[2][4] which would be translated as "salted meat" and was apparently eaten both raw and cooked in stews.[5] Armenians were known throughout the Levant as the most skilled makers of basturma. In Caesarea (Kayseri), the production of basturma was entirely run by Armenians."
Galata
Рейтинг: 803 ЛюбопитноДо коментар [#27] от "daskal1":
"Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.AtatürkДаскале, какви арменци и дяволи бе, кардешим?
Пастърмата е храна на древните Хуни и Огузките турци...Ето:
http://www.ilkkimbuldu.com/pastirmayi-kim-buldu/
hasanço
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#27] от "daskal1":
ne mutlu türküm diyene.А много се напъва6 ама няма логика просто.За какво му е на арменеца пастърма при положение 4е води отседнал живот?За6то да кръ6тава не6то създадено от него с турско име бастурма/бастърма- притискане ,т.е. то4но това е технологията при пастърмата -солено месо притиснато между седлото и гърба на коня,добре консервирано и годно за употреба при многобройните турски/тйуркски походи.Това е пастърмата и много здраве на иранеца за 6и6лика.Няма да се у4удя ако утре се окаже 4е 4евирмето и капамата са основен атрибут на английската и френскакат кухня :) :)
Bojidar Vasilev
Рейтинг: 573 ВеселоДо коментар [#20] от "Galata":
Гала , не с рогите , мога да кажа съвсем обективно . Турция , Гърция , Сърбия и България правят сушени меса познати като Пастърма , всеки народ добавя или отнема нещо от изходните продукти превръщайки го в свой деликатес . Всеки от нашите народи има принос в общата ни кухня , казвам обща защото след всичките години неволно съжителство сме взели и добавили нещо специфично . А това че България регистрира запазена марка значи че нейния вариант е оригинален . Дано си ме разбрал
Bojidar Vasilev
Рейтинг: 573 НеутралноДо коментар [#26] от "hasanço":
Трябва ми българин за да ми обясни ето това: "Кайсерован врат Тракия".
Това не го ядеш и без това . Паприкован , осолен , сурово-сушен свински врат , служи основно за мезе , скъпо е , и не може да го прави всеки защото е традиционно и има особености
Galata
Рейтинг: 803 ВеселоДо коментар [#26] от "hasanço":
"Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.AtatürkПонеже няма българи във форума да ти обясня аз бати Хасанчо!
''Кайсерован'' демек ''по Кайсерски'' като тия от Кайсери...Знаеш, нали Кайсери е китен български град, до Панагюрище, там на Балкана? :)))
hasanço
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#30] от "Bojidar Vasilev":
ne mutlu türküm diyene." Турция , Гърция , Сърбия и България правят сушени меса познати като Пастърма"
Пастърма се прави от Унгария до Китай-традиционния "тйуркски свят" :) :)
hasanço
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#31] от "Bojidar Vasilev":
ne mutlu türküm diyene.Нямам проблем със свинското месо но какво е това Кйсерован :) :) :)
До коментар [#32] от "Galata":
:) :) :) Адмирации за исказа,о4акавах даскала да се намеси ...вероятно е зает с търсене на материали на наглийски :) :) О да, от викито, основен критерий за достоверна информация.
daskal1
Рейтинг: 2584 ВеселоДо коментар [#29] от "hasanço":
Хасанчо, чоджум, не спори с мен а с историците. И, като начало, как са съхрянявани месата преди хладилниците? Чрез опушване и сушене, по късно, когато солта е станала по-достъпна, чрез осоляване.
Както виждаш не пледирам че са българите, които със сигурност са познавали сушеното месо и сирене като номади, както и селджуките. Но, за качествена пастърма хората признават арменците, а те са доста по-отдавна в региона от турците.
daskal1
Рейтинг: 2584 ВеселоДо коментар [#32] от "Galata":
Щом е за майтап в припознаването, в турските исторически буквари пише, че най-древните писмени произведения на античната световна култура са създадени на територията на Турция (става въпрос за "Илиадата" и "Одисеята"). Един от моите турски аспиранти, свястно момче, ми го серира съвсем сериозно, та заедно се ограмотявахме. Той нито за момент не се беше съмнявал че това са си турски текстове :-)
daskal1
Рейтинг: 2584 ВеселоДо коментар [#32] от "Galata":
Щом е за майтап в припознаването, в турските исторически буквари пише, че най-древните писмени произведения на античната световна култура са създадени на територията на Турция (става въпрос за "Илиадата" и "Одисеята"). Един от моите турски аспиранти, свястно момче, ми го серира съвсем сериозно, та заедно се ограмотявахме. Той нито за момент не се беше съмнявал че това са си турски текстове :-)
venciч
Рейтинг: 432 НеутралноВижте там нещо и за ракията да се уреди, че алчните потурнаци решили, че е техен патент (независимо, че дестилирането е открито в България около времето на поробването, а тези измекяри са ни поробвали именно заради подобни каузи и забрани в психопатската им "религия").
I use 🇵🇸 🇹🇷 to wipe my assGalata
Рейтинг: 803 ВеселоАбе, Даскале локума, толумбата, баклавата, казан дибито, сютляча, риването, кюнефето, да не забравя и сакъзлъ хюнкяр мухаллебеси понеже иде Рамазан и много други...
"Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.AtatürkВсичките ги вземете-ваши да са! Булгааар!
Ама и Рамазана да не забравите!
daskal1
Рейтинг: 2584 НеутралноДо коментар [#34] от "hasanço":
Ако текста е подкрепен с достатъчно референции - да. В случая цитираният от мент текст има достатъчно източници - виж ги ако се съмняваш https://en.wikipedia.org/wiki/Pastirma
venciч
Рейтинг: 432 ВеселоМай най неуспешният ви патент е ибрика- по умни от вас измислиха бидето и се ползва по цял свят :( I use 🇵🇸 🇹🇷 to wipe my ass
Galata
Рейтинг: 803 ВеселоДо коментар [#41] от "venci4":
"Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.AtatürkБи трябвало да си зададеш въпроса: Как с тоя ибрик успяхме да завладеем толкова земи, толкова векове? :))
abdelhaqq
Рейтинг: 530 НеутралноДо коментар [#1] от "eti mehter":
בני אתה אני היום ילדתיךколега, чудя се защо никой в ЕС не иска правото върху едни специфични, тюрко-анадолски понятия за близки отношения между мъжки индивиди. но действително, не мога да знам всичко на тоя свят.
hasanço
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#35] от "daskal1":
ne mutlu türküm diyene.Това 4е арменците са майстори на пастърмата не ги прави първопроизводители. Казах няма логика в това да създаде6 не6то и да го кръсти6 с 4уздоези4но название.Не сме комплексирани и нари4аме не6тата с оригиналните им названия-градове,ястия,местности и т.н.А пастърмата е 4ист тйуркски, степен, номадски продукт затова е пастърма.А виж арменците имат едно мезе нари4а се "фава" това е и названието му в турската кухня.
hasanço
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#41] от "venci4":
ne mutlu türküm diyene.Зна4и България принадлежикъм друг свят.Никъде не съм видял за6тото.
hasanço
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#40] от "daskal1":
ne mutlu türküm diyene.И за6то при положение 4е има и на български ми дава6 линк на аннглийски??? :) :) С това не става6 ама никак по убедителен
Ето на "роден" език :
https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%9F%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B0
Иза6то се налага турското название бе джанъм :) :)
И от 100 кладенци водъ да носи6.... гаргата си е ро6ава.Ако каже6 4е Кайзер/разбирай Кайсери от името на града който бе основно населен с арменци до великото преселение/ пастърмата е арменски по бих те разбрал.
Да сложим то4ка и да се съгласим 4е е български продукт от Аспаруховските турци :) :)
hasanço
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#43] от "abdelhaqq":
ne mutlu türküm diyene.Напротив това е основна европейска ценност.Дава ли се подобно не6то на Анадола. :) :)
abdelhaqq
Рейтинг: 530 НеутралноДо коментар [#36] от "daskal1":
בני אתה אני היום ילדתיךе турски са те (ел-Омир ефенди звучи достолепно), колкото на арабски са говорели Адам и Ева, според оня "професор" от унито в Дамаск, на чийто лекции ходих преди много години, докато бях студент...
abdelhaqq
Рейтинг: 530 НеутралноДо коментар [#47] от "hasanço":
בני אתה אני היום ילדתיךсетих се. Анадола е измислила нещо "аврупейско", дето не ще да го даде на пустата Аврупа.
hasanço
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#38] от "venci4":
ne mutlu türküm diyene.(независимо, че дестилирането е открито в България около времето на поробването,
Булгааар,булгаааар. :)
Запита ли се какво зна4и ал кохол.1100 година Cabir ibn Hayyan е описал дестилирането на алкохол на арабски.200 години преди да присъстваме по тези земи.
abdelhaqq
Рейтинг: 530 НеутралноДо коментар [#50] от "hasanço":
בני אתה אני היום ילדתיךхасанчо, т.нар. Cabir ibn Hayyan, т.е. جابر بن حينان едва ли е имал нещо общо с тюркието. сега кажи и че бирата от шумер и акад е турска, и съвсем ще те призная за македонски тюркофил.
hasanço
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#51] от "abdelhaqq":
ne mutlu türküm diyene.Някъде да съм казал не6то подобно???
Какво пие6 :) :) сму4е6....
penetrating
Рейтинг: 5943 НеутралноПастърмата ще я регистрира някой друг :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertabdelhaqq
Рейтинг: 530 НеутралноДо коментар [#52] от "hasanço":
בני אתה אני היום ילדתיךхасанчо. намеквам ти да не говориш за неща, от които хал хабер си нямаш. ето на, даже две турски (арабски, де) думи употреблявам, белким ме разбереш.
hasanço
Рейтинг: 180 НеутралноАбдел ти смърка6.....не е за вярване.Ако не се опитва6е да ме подбива6 по слабините наистина 6тях да повярвам 4е си евреин.Тъпо е sorry.
ne mutlu türküm diyene.leon555
Рейтинг: 918 НеутралноA "пръжки с лук" кога?
"Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaaтулса
Рейтинг: 2146 ВеселоДо коментар [#39] от "Galata":Абе, Даскале локума...
"The glory of God is intelligence"Жената си пада много по локума.В щатите главно по турска линия го продават.Нейното пристрастие си го обяснявам с...прабългарския и произход от Башкортостан.
Ама и аз съм ..мастор локумджия, та на времето избрах правилната жена.:)
angeles
Рейтинг: 966 НеутралноДо коментар [#3] от "Мечо":Не знам кой ти е нахакал минусите като си на 100%прав!!!
тулса
Рейтинг: 2146 ВеселоДо коментар [#51] от "abdelhaqq":
"The glory of God is intelligence"съвсем ще те призная за македонски тюркофил.
Брей, това стана нарицателна ...похвала за македоЦинизма.Историческата алтернативнот де.Ей го и бат Володя Пу паднал свидна жертва в навечерието на големия празник.Ама да ми кажеш, че и вие нямате голям принос към правилния идеологически подход, няма да си напълно искрен.
Да ти кажа , направо ме поставяш в размисъл.Минавам за русофил, ама по майка съм от Битола и..от караманите(Пастис ми обясни някои работи за някакво тяхно царство..)То може и аз да изляза МЪкадонски туркофил.:)..И да не ме надушиш пак като един колега тук от ..ЦЕУ, нека да ти кажа, че брат на баба ми по бащина линия е бил в Ямбол града голема съсобственик на месен магазин( и пастърма правили...:))) с Давид Барух.Много се имали с него...Имам и други касапи в рода.:)_
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
baizuo
Рейтинг: 822 ВеселоСмешко, оства да кажеш, че и мусаката е 'традиционно' турско ястие :) muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
baizuo
Рейтинг: 822 ВеселоДо коментар [#25] от "hasanço":
muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"Хейсъне, много си пе4ен, от вси4ко разбира6, само не и от прав0пис.
Сме666ник.