Маслото изчезва от френските супермаркети

Най-големите потребители на масло в света, французите, се сблъскват с недостиг на този продукт поради връщането на интереса към животинските мазнини, дълго смятани за вредни, предаде Франс прес.
"В резултат на недостиг на френско мляко, доставчиците не са в състояние да изпълняват поръчките ни за масло", гласи надпис в един от френските супермаркети.
Това е много неприятно за французите, които са шампиони по потребление на масло с 8.2 кг годишно на човек. След тях се нареждат датчаните (6.4 кг годишно) и Германците (6.1 кг), по данни на Международната млечна федерация (IDF).
В основата на този недостиг е засиленото търсене както в развитите, така и в развиващите се страни на продукта, отхвърлян в продължение на 30 години от специалистите по храненето, но и в резултат големия апетит към кроасаните и други лакомства с масло, най-вече в Китай.
Едновременно с бума в търсенето намалява производството на най-големия износител на мляко в света - Нова Зеландия, както и на Европа, където отмяната на млечните квоти преди две години предизвика свръхпроизводство и спад на цените, принуждавайки животновъдите да намалят млеконадоя.
В резултат на това цените хвръкнаха - от 2500 евро за тон през април 2016 година маслото поскъпна до 7 хил. евро миналото лято.
Увеличението е с 60 процента за една година, като през август килограм масло е достигнал 6.7 евро, според официални данни, цитирани от Асошиейтед прес.
Наскоро от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата съобщиха, че и в България за година маслото е поскъпнало с 50%. Причината за това е предпочитанието на преработвателите да влагат млякото в продукти, различни от масло.