Какво и колко ядат българите (графика)

Какво и колко ядат българите (графика)

Какво и колко ядат българите (графика)
По повод отбелязваният днес Световен ден на потребителите Националният статистически институт разпространи данни за основните храни и напитки, консумирани от домакинствата през 2016 г.
Според тях от месата българите са консумирали най-много пилешко - 10.8 кг на човек, следвано от свинското - 9.5 кг, и агнешкото - 1.1 кг. От малотрайните колбаси консумираното през 2016 г. на човек е 6.9 кг, а при трайните - 3.7 кг.
При алкохола в абсолютна стойност най-много е употребявана бирата - по 20.3 л на човек от домакинство, следвана от едва 4.4 л вино и 1.9 л ракия. В графата "други" обаче попадат 0.6 л неуточнен алкохол.
Без изненада доматите и краставиците са най-консумираните от българите зеленчуци и през 2016 г. На доматите се падат по 20.6 кг на човек от домакинство, а на краставиците - 11 кг. Следват чушките със 7.8 кг и зелето - 6.5 кг.
От плодовете най-много се консумират южните - по 14 кг на човек, следвани от ябълките - 11.9 кг, и круши - 0.8 кг.
В графиката по-долу се вижда консумацията на основни продукти от член на домакинство в съответните мерни единици.