Манолова и Павлова се съюзиха срещу двойния стандарт при храните

Манолова и Павлова се съюзиха срещу двойния стандарт при храните

През последните осем месеца бяха направени три изследвания на състава на популярни хранителни продукти, произведени от световни концерни като всички показаха различия в съставките и отклонения в цените на различните пазари=
Associated Press
През последните осем месеца бяха направени три изследвания на състава на популярни хранителни продукти, произведени от световни концерни като всички показаха различия в съставките и отклонения в цените на различните пазари=
Омбудсманът Мая Манолова и министърът на европредседателството Лиляна Павлова излизат с обща инициатива срещу двойния стандарт за храните - практика на големите производители да предлагат продукти с различен състав в по-богатите и по- бедните страни - членки на ЕС.
Нужен е ОЛАФ (бел. ред - Службата за борба с измамите с еврофондовете) за двойния стандарт при храните: силен европейски орган, който да преследва и налага железни санкции за измами с храни, а не просто център за повишаване знанията за качество на храните, който ще следи и за измами с храни", заяви Манолова на пресконференция преди форума на 30 април под егидата на българското председателство на ЕС по темата, цитирана от БТА.
Второто качество е нещо, което не искаме, не можем и няма да подкрепим, добави Лиляна Павлова. "Всички ние сме равноправни европейци и не можем да бъдем третирани различно. Затова не можем да се примирим с факта, че едно и също детско мляко, шоколад, макаронени изделия, газирани напитки и т.н. са в пъти по-скъпи и в същото време с по-лошо качество", каза тя.
Павлова заяви, че България ще настоява за твърдо законодателство за единните стандарти и съответните санкции за нарушителите - с до 4 на сто от годишния оборот на държавите, което да бъде прието максимално бързо.
Омбудсманът подчерта, че понятието "национален вкус" трябва да бъде изключено като критерий за преценка, когато става дума за продукти от една и съща марка. Компаниите производители обясняват различията в състава на храните с особеностите на възприятията на потребителите на различните пазари.
Ако всички тези инициативи се забавят, ще създам и публикувам списък на некоректните фирми, така че по естествен начин проблемът да бъде коригиран, предупреди Манолова.
През последните осем месеца бяха направени три изследвания на състава на популярни хранителни продукти, произведени от световни концерни като всички показаха различия в съставките и отклонения в цените на различните пазари. При последното са изследвани 11 групи храни и 53 хранителни продукта, като са взети 106 проби. В изследването участваха храни, продавани в 7 държави: Германия, Италия, Австрия, Чехия, Унгария, Румъния и България.Установени са разминавания на информацията в етикетите, различия в съставките и хранителната стойност.