Овцевъди настояват да се засили контролът върху млечните продукти

Цените на суровото мляко непрекъснато спадат, а тези на крайния продукт в магазините растат. Това обяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, пред "24 часа". Той обяснява, че причина за това е нерегламентираното влагане на палмово масло в продуктите.
По думите му дори във висококатегорийни хотели на закуска се предлагало сирене с палмово масло, а вносът на този продукт в България годишно бил 60 хил. тона.
"Конкуренцията в България е кой ще произвежда по-скъп боклук", обобщава ситуацията той. Според него дори се прави износ на некачествени овчи сирена, за което говорела цената - 2.50 долара, което било невъзможно. Оценката му е, че цената на едро не може да е по-ниска от 8.50 лв. за кг.
Обяснява, че това е причината в редица държави да не внасят вече овче сирене и кашкавал от България, тъй като качеството е силно влошено. В същото време в търговските вериги залежавали такива продукти.
Караколев призовава да се затегнат мерките за контрол върху съдържанието на продуктите, тъй като в момента хората консумирали продукт, който нямал нищо общо със сиренето.
Обяснява и че в общия случай агнешкото, продавано в България, е с печат, че е българско, но обикновено е внос от Румъния. "По Великден и Гергьовден у нас са изядени между 30 и 50 хил. румънски агнета", казва той, като уточнява, че това е причината много български стопани да не са могли да си продадат стоката, защото цените са били притиснати надолу.