Хлябът в магазините е качествен и без неразрешени добавки, установи проверка

Проверка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) установи, че българският хляб е качествен и без неразрешени добавки, съобщиха от институцията.
Повод за проверките са медийни публикации и последвало писмо от Върховната административна прокуратура,
Инспектирани са общо 1084 производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб, както и големи супермаркети със собствени фурни. Представителите на агенцията са следили дали обектът е регистриран по Закона за храните, дали разполага с технологична документация, дали се прилага системата за управление на качеството, дали има протоколи от лабораторни изпитвания на продуктите, какви са влаганите съставки, отговарят ли етикетите на изискванията, спазва ли се стандартът "България".
Експертите са проверявали степента на изпичане на кората и средата на хляба, наличието на шупли, изследвали са еластичността, цвета, вкуса, мириса, търсели са несвойствени примеси и чужди тела.
Издадени са 67 предписания за отстраняване на несъответствия, съставени са актове за 5 административни нарушения. Един от всички обекти е работил без регистрация, на две места са използвани суровини с изтекъл срок, в два от случаите пакетиран хляб е бил без подробен етикет.
Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. Установено е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното.
Не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане
на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб.