"Булконс Първомай" иска европейска защита за лютеницата си

На живо
Заседанието на Народното събрание

"Булконс Първомай" иска европейска защита за лютеницата си

"Лютеница Първомай" се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г., а през 1990 г. е разработен специален държавен стандарт за нея.
„Булконс Първомай“
"Лютеница Първомай" се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г., а през 1990 г. е разработен специален държавен стандарт за нея.
"Булконс Първомай" ООД подаде пред Министерство на земеделието заявление за вписване на "Лютеница Първомай" като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания, съобщи компанията.
"Лютеница Първомай" се отличава от другите индустриално произвеждани лютеници с традиционния метод на производство - пресни домати и чушки, отгледани в Горнотракийската низина, се пасират до пюрета с концентрация не повече от 12%, а впоследствие се сгъстяват чрез изваряване, информира производителят.
"Булконс Първомай" ООД претендира, че е единственият производител на лютеница в страната по тази традиционна технология. Управителят на дружеството Георги Банялиев очаква съдействието на българската държава да бъде защитен този и другите традиционни български продукти, за които се очаква да загубят националната си защита след приемането на измененията в Закона за марките и географските указания, които се разглеждат в момента от Народното събрание.
Компанията производител изтъква, че отглежданите край Първомай чушки и домати са от съществено значение за качествата и известността на местната лютеница. Уверява, че не използва готови пюрета с неясен произход. Рецептата включва още рафинирано слънчогледово масло, зрял кромид лук, готварска сол, захар, пресен чесън или чесново брашно, кимион, черен пипер.
"Лютеница Първомай" се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г., а през 1990 г. е разработен специален държавен стандарт за нея.
Българската компания "Булконс Първомай" ООД инвестира 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си в град Първомай. Средствата са собствени и европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони.