Каракачанов предлага въвеждането на максимална надценка на основни хранителни продукти

Каракачанов предлага въвеждането на максимална надценка на основни хранителни продукти

Каракачанов предлага въвеждането на максимална надценка на основни хранителни продукти
Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви в профила си във "Фейсбук", че за основни хранителни продукти трябва да има точно определени ставки за печалба на производител и търговец. Целта е маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите.
Повод за коментара му е информацията за очаквано поскъпване на хляба. Преди две седмици земеделският министър Румен Порожанов заяви, че има реални предпоставки това да се случи заради увеличението на цената на природния газ и електричеството. В отговор БСП обяви, че ще предложи законови поправки, с които данъкът върху добавената стойност на хляба да бъде намален от 20 на 5 процентни пункта.
Според Каракачанов определени политически сили спекулират, че през зимния период крайните цени и на други основни продукти ще поскъпнат значително. Именно заради това той е провел среща с експерти от ВМРО, на която било предложено изготвянето на т.нар. социална кошница с основни хранителни продукти.
"Ние смятаме, че тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша", пилешко и свинско месо, 10 броя яйца, брашно и олио от български производители. Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени", пише Каракачанов.
Той уточнява, че е разбрал от производители на хляб, че печалбата им е 5 ст., а тази на търговците достигала до 30 ст. за един брой.
"Предлагаме да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки. Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите", допълва вицепремиерът.
Каракачанов пише още, че ще проведе разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните му партньори, като целта ще е постигането на консенсус по този проблем.