Мътното пиво вече не е модерно

Мътното пиво вече не е модерно и дори при занаятчийските бири се използва филтрацията. Тази нова тенденция на европейския пазар изтъкна пред представители на българската пивоварна индустрия изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция (EBC) Джон Брауер. Тази седмица той участва в есенното издание на Национална бирена академия, организирано от Съюза на пивоварите в България (СПБ).
Все по-търсено от потребителите е пивото с ясно изразен и плътен малцов вкус, при което ароматните компоненти на хмела по-слабо се усещат, каза експертът.
Сред световните тенденции са и разработките на безглутенова бира и пива с повишен антиоксидантен капацитет, които са част от изследователския дневен ред и на българските учени, съобщиха от Съюза на пивоварите. Вече има технологични решения за получаване на пиво с подобрени антиоксидантни и функционални характеристики, като ниво на антиоксидантите в крайния продукт се повишава до 34% - 50%.
През следващата година предстои да бъде осъществен нов научен проект, фокусиран върху съдържанието на веществото ксантохумол в българските бири, смятано за мощен антиоксидант, потискащ развитието на туморните клетки.
Европейската пивоварна конвенция е научна организация, която разработва методите и процедурите за качествен контрол във всички етапи на производството на бира – от суровините – до опаковките. Гостът представи най-новото издание "Аналитика ЕВС", в което са включени 400 актуализирани и нови физико-химични, микробиологични, сензорни и други методи, които се използват в съвременното производство.
"Българските пивоварни компании работят в пълен синхрон с изискванията на ЕВС за качествен контрол. Водещи са инвестициите в оборудване, иновации, продуктово развитие. Само за първата половина от тази година капиталовите вложения на членове на съюза възлизат на 25 млн. лева. Инвестициите за развитие на човешките ресурси на годишна база са 7 млн. лева, а продуктовото портфолио на индустрията през тази година е разширено с над 21 нови предложения", коментира изпълнителният директор на съюза Ивана Радомирова.
Българската бирена индустрия е на 13-то място по продажби на бира и на 15-то място по производство на пиво в ЕС. По обем на продажбите за 2017 г. първите три места се заемат от Германия, Великобритания и Испания. По показател производство Германия запазва лидерската си позиция, следвана отново от Великобритания, а трета е Полша.
Вижте във видеото от рубриката "С две думи" данни за потреблението на пиво в България.