Защо виното на Испания я превръща в страна от Новия свят

В България се знаят доста неща за Испания, но виното й не е така популярно. Повечето хора са чували или опитвали напитката сангрия и евентуално са попадали на региона риоха. Българските потребители със сигурност имат повече лични впечатления от вината, внасяни от Франция, Италия и дори чак от Чили. Специалистите в бранша обаче очакват интересът към испанските вина да се засили. Затова си има причини, една от които е фактът, че в страните, които са големи вносители - Германия и Великобритания, това вече е факт. Два от добрите примери за вкуса на качествените испански вина ще могат да опитат гостите на галавечерята на конкурса "Ресторант на годината 2018 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" - Carlos Serres Reserva Red 2012, Rioja и Bodegas Sinforiano Quelías Rosé 2018, Cigales.
Много лозя, малко вино
Испания е страната с най-много лозя като площ в света, но заради горещия климат и сухата почва производството на вино я нарежда на трето място след Италия и Франция. Половината от произведеното количество е съсредоточено в една област - Кастиля ла Манча.
Според специализираното издание "Декантер", което следи виненото производство по света, през последните две години две неща определят виното на Испания, за които преди това не се е говорело. Едното е фактът, че местните хора консумират все по-малко, а явно и туристите, тъй като при 70 млн. чужденци, които посещават страната годишно, данните от статистиката сочат, че потреблението е средно колкото на британците.

Над две трети от производството си Испания продава навън, което я нарежда сред основните износители на този продукт - Чили и Австралия. Затова специалистите в бранша отбелязват, че Испания се позиционира по-скоро като страна от Новия свят.
Другата тенденция от последните две години са ниските цени на испанските вина. Половината от износа е на цени под средните. Никой друг от основните производители не може да предложи по-добро съотношение качество- цена, пише изданието. В същото време значителна част от експорта се пада на качествените вина с гарантиран произход и основно от червените сортове.
Скромен интерес в България
Най-популярните сред българите вносни вина очаквано идват от основните страни, производители и износители - Италия и Франция. Вносът на испански вина е все още скромен, но се очаква интересът към тях да расте и тук, казва пред "Дневник" Петър Стоименов, национален мениджър "Винено портфолио" в "Трансимпорт". Компанията осигурява вината по време на галавечерята на конкурса "Ресторант на годината 2018 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" . (Менюто и придружаващите го напитки вижте тук.) Казва, че в Германия и Великобритания вече видимо нараства потребителският интерес към испанските вина, които по този критерий се нареждат на пето място на европейския пазар.
Една от причините за засилващия се интерес според него е тъкмо доброто съотношение качество-цена, което не предлагат други основни производители. В същото време в България повечето от купуваните вина са местно производство и съответно все още много малко хора си позволяват да си купят по-скъпи и по-качествени вносни.

Сортовете и региони
Най-познат за неспециалистите вероятно е виненият регион Риоха. Според Стоименов той е в топ 10 на най-добрите тероари в света. Близо 90% от насажденията там са със сорта темпранийо, като той е разпространен и в други винени региони на страната. В Испания се отглеждат основно местни сортове грозде, което обещава изненади за небцето, вкусило много пъти от утвърдените.
На север - в Галисия, Страната на баските, са по-разпространени белите сухи вина с типичен сорт албариньо. В Навара и Риоха се правят предимно червени вина с доминиращ сорт темпранийо. При белите от този регион водещ е сортът греначе блан. По на изток, в Каталуня, са намерили почва за развитие и популярните сортове каберне совиньон, ризлинг, шардоне и др. Отглеждат се обаче и местни като пареяда и макабео. Тук се създават и добри розета, както и пенливите кава.
В Кастиля и Леон също цари разнообразие от червени и бели сортове, най-популярен сред които е белият вердехо. В района на Мадрид, където също има лозя, сe отличава белият сорт айрен.
Съвсем на юг в горещия климат на Андалусия се раждат т.нар. шери вина, може да бъдат сладки, но и сухи и са от сортовете паломино, Педро Хименес, мускател.
Гарантирано качество
Най-висококачествените вина на Испания се правят в Риоха и Приорат. За разлика от Риоха Приорат само преди 20 години изобщо не е бил познат като място за производство на качествено вино, макар че районът открай време е винен. През 30-те години на XIX век правителството национализира земеделските имоти на църквата, после тук се разпространява филоксерата, от която страдат голяма част от лозята в Европа. Всичко това свива площта на лозята във времето от 10 хил. хектара на 2 хил. хектара в момента, посочва изданието Zester Daily.

В репортаж от региона то пише, че насажденията са разположени на стръмни склонове, работата по които е била и в миналото, и сега истинско предизвикателство на фона на изкушенията от лъскавия градски живот в недалеч намиращите се Барселона и Тарагона.
Някои определят Риоха като Испания в чаша червено вино. С добавено за мезе сирене манчего, купичка зелени маслини и тънки парчета хамон серано. Въпреки че в общия случай пиенето на вино в Испания е придружено с тези храни, сервирани в малки съдове, като цяло храната в отделните винени региони доста добре се съчетава с произвежданите там напитки, казва Стоименов.
