Храни, произведени в планината, ще имат специален етикет

Производители на хранителни продукти от планински райони, ще могат да означават това обстоятелство със специален етикет. Те ще бъдат вписвани в специален регистър към Агенцията по храните, а процедурите ще са безплатни за тях. Това предвижда проект на наредба, представен от Министерството на земеделието за обществено обслужване.
Проектът на нормативен акт е следствие от европейските регламенти.
Зам.-министърът на земеделието Янко Иванов съобщи пред производители в Смолян, че терминът за качество "планински продукт" се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, включително и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони. Понятието може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от животински произход от производители, регистрирани по реда на Наредба №26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
За да се получи етикет за месото, животните следва да са прекарали най-малко последните две трети от живота си в планински район.
Предлага се контролът върху употребата на термина "планински продукт" се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията.