Повишава се интересът към нискоалкохолните бири, вече има и пиво с вкус на риба

На живо
На живо: Протестът на "Боец" пред МВР

Повишава се интересът към нискоалкохолните бири, вече има и пиво с вкус на риба

Повишава се интересът към нискоалкохолните бири, вече има и пиво с вкус на риба
В последните години се повишава интереса към ниско алкохолните и специалните, това беше отчетено на на есенната сесия на Националната бирена академия, инициатива на Съюза на пивоварите в България. Според Методи Стоянов - производствен директор на една от най-големите в страната пивоварни компании, посочи, че търсенето на слабоалкохолно пиво се повишава с 50% на година.
В момента произвежданите в България бири са с алкохолно съдържание от 1.5 до 10%. При специалните бири интерес представлява появата на напитки с по-екзотични и нестандартни вкусове - шоколад, кокос, ванилия, билки, или дори риба. Те са създадени в резултат на търсенето на нещо ново от съвременните потребители.
Повишава се интересът към нискоалкохолните бири, вече има и пиво с вкус на риба
Непастьоризираните и нефилтрираните бири също са сред интересните предложения на пазара през последните години, отбеляза Стоянов.
"Често казвам, че процесът по създаване на пиво е магия. В него има енергия, има живот и трансформация. И точно в това е тайната – в постоянната промяна. От времето на шумерите до 21-ви век - бирата не спира да се развива, да комбинира нови вкусове и да се усъвършенства, благодарение на технологиите и иновациите в сектора, каза още Методи Стоянов.
Методи Стоянов - - инженер технолог, майстор-пивовар и производствен директор на една от най-големите пивоварни в България.
Съюз на пивоварите
Методи Стоянов - - инженер технолог, майстор-пивовар и производствен директор на една от най-големите пивоварни в България.
Архив събира българската бирена история от 1882 г. до днес
При откриването на събитието председателят на Съюза на пивоварите Владимир Иванов подчерта, че пивоварната промишленост е единственият бранш в страната, който от самото си създаване през 1882 г. до ден днешен има пълна информация и статистика за развитието си, събрана в два тома история.
"Съюзът на пивоварите съхранява подробен архив с данни и актуална информация за всяко едно пивоварно предприятие - пак от далечната 1882 година досега. За нас е важно, че съвременната бирена индустрия в България е в крак с най-актуалните световни тенденции - от "класиката в жанра", през експертните решения, до иновациите и устойчивото развитие".
Председателят на Съюза на пивоварите Владимир Иванов.
Съюз на пивоварите
Председателят на Съюза на пивоварите Владимир Иванов.
Екологично биропроизводство
В този смисъл беше посочено, че днес за производството на една бутилка бира се разходват близо 2 литра вода, докато преди 15 години, са били нужни около 8 литра. В същото време за производството на 1 литър бира, модерните пивоварни потребяват 2 до 3 по-малко енергия от преди 15 години.
Според изчисленията на експерти по екология, рециклираните ежегодно бирени пластмасови бутилки спестяват електричество, което стига за 1700 български домакинства за две години.
Чаши от бирени трици
Според изчисленията на пивоварите рециклирането на 20 бирени кенчета, спестява енергия, равна на тази от 1 литър бензин. Ежегодно в България се оползотворяват около 3 400 тона стъклени бутилки от пиво и по този начин се спестяват емисии от 1100 тона въглероден двуокис.
Принтерът, на който се изработват предмети от нишка, направена от бирени трици.
Принтерът, на който се изработват предмети от нишка, направена от бирени трици.
При изработването на двулитровите пластмасови бутилки се с използва с 25% по-малко материал, отколкото, когато са пуснати за пръв път през 1970 година.
На събитието беше демонстриран един от най-новите начини за оползотворяване на бирените трици - отпадъчният органичен материал от пивопроизводството. На специален 3D принтер от изработен от тях материал беше направена чаша. Тъй като обикновено за тази цел се използва пластмаса, новият метод е изключително екологосъобразен. Получената от бирените трици нишка може да се използва за производство на най-различни предмети.
Символът на Националната бирена академия, изработен от нишки, направена от бирени трици.
Съюз на пивоварите
Символът на Националната бирена академия, изработен от нишки, направена от бирени трици.