От лозата до чашата - DiVino.Taste кани ценители на винен уикенд

Как да изберем виното в магазин или ресторант? Къде стои България на световната винена карта? Какъв е потенциалът на страната като винопроизводител? Кои са най-добрите райони за винопроизводство в България? Това са само някои от въпросите, чийто отговор може да се потърси по време на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste.
Деветото му издание започва в петък и то ще е доста по-мащабно от предходните, съобщават организаторите. Започва с конференция, която ще открие ресорния земеделски министър в петък и ще продължи през целия уикенд в "Интер експо център". През трите дни на този винен празник посетителите ще имат избор да дегустират сред над 550 качествени и разнообразни вина.
Какво ново
За пръв път в това издание на изложението то ще заеме две големи зали - 5 и 6 в изложбения център. Зала 5 е посветена изцяло на българските изби и техните вина. Със сигурност посетителите ще открият вина, които не са опитвали, и производители, за които не са чували. По традиция много винари избират именно DiVino.Taste, за да представят новите си реколти и брандове, казват организаторите.
Съседната зала 6, наречена Good Mood зона, ще предлага удобства за разговори и почивка. Посетителите ще имат на разположение вкусна храна, кафе специалитети и вода, специално подбрани деликатеси, зехтини, занаятчийски, био- и натурални продукти, винени и кулинарни аксесоари и съдове, книги и списания на кулинарна и винена тематика... По традиция вината от изложението ще могат да се купят в официалния магазин на събитието, изграден от Casavino.
Накъде отива българското вино?
След присъединяването на България към ЕС, лозарството и винопроизводството претърпяха значителни промени, които дадоха нов облик на бранша. Българското вино постоянно повишава качеството си, а страната е с неизчерпан потенциал за развитие. Накъде върви българското винопроизводство? Какви законодателни промени са необходими? Възможно ли е да се създаде единен бранд в сектора. Тези и други въпроси ще бъдат обсъдени на първата Национална конференция "Българското вино в ХХI век". Тя ще се проведе в първия ден на DiVino.Taste от 10:00 до 17:00 часа. С програмата може да се запознаете тук.
Майсторски класове – акценти
В майсторските класове ще бъдат представени някои от най-известните винарски райони в света, различни видове вино и последните тенденции в производството. Водещи на майсторските класове са сред утвърдените световни и български винени експерти.
За изложението пристига най-младият Master of Wine на Германия, Константин Баум MW. Пред българската публика той няма да говори за вината на изток от Рейн, а ще представи вината на Калифорния. Като посланик на Калифорнийския винен институт за Европа Константин Баум MW ще поведе на задълбочена обиколка из Златния американски щат с неговите хора, геология, климат и страхотни вина.
Заслужено внимание ще бъде отделено и на легендарните подсилени вина от Иберийския полуостров и остров Мадейра. Обвити в лека загадъчност, Херес, Порто и Мадейра не са лесни за разбиране и сякаш все остават встрани от отъпканите винени пътища.
Класове са посветени още на това колко важен е произходът на виното, за връзката между виното и изкуството, представена от класически пианист - Иво Върбанов. Създал през 2005 лозе край село Изворово в Южен Сакар, той започва да произвежда забележителни вина и е убеден, че тероарът там се проявява по впечатляващ начин в характера на сирата. Самият той е автор на концепцията на тези вина и ще води вертикалната дегустация на 8 реколти сира – от 2017 назад до 2009.
Сертифицираният сомелиер на зехтини Анна Петкова ще представи някои от най-добрите зехтини в света.
Деветото издание на DiVino.Taste обръща внимание и на неочакваното за мнозина сортово разнообразие в Австрия.
Fine Wine Corner - само за избрани
Тазгодишното издание на DiVino.Taste отново предлага и едно специално дегустационно място: Fine Wine Corner! Това е обособено пространство в основната зала на изложението, където ще бъдат представени 25 подбрани български вина от най-висок клас – всички те от местни сортове: мавруд, рубин, мелник, димят, тамянка, мискет... Това са редки вина, някои са от по-стари реколти, в къси серии, или вина, които демонстрират в пълнота потенциала на местните сортове и по най-добър начин отразяват философията на създателите си.