До март леко се повишават разходите на домакинствата за храна

До март леко се повишават разходите на домакинствата за храна

До март леко се повишават разходите на домакинствата за храна
Общият доход средно на човек от домакинство през първото тримесечие е 1712 лв. и нараства с 12.7% спрямо същия период на 2019 година, показват данните на Националния статистически институт. Той отчита, че няма съществена промяна в потреблението, а общият разход на член на домакинство е 1486 лв. и се увеличава с 5.9% спрямо година по-рано. Леко се вдигат разходите за храна. Данните обхващат само половин месец от извънредното положение, въведено в средата на март, така че на практика не отразяват ефекта от него.
В структурата на общия доход
с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата (58.5%),
следван от доходите от пенсии (27.7%) и от самостоятелна заетост (5.6%). Спрямо първото тримесечие на 2019 г. относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 0.9 процентни пункта, а доходът от социални обезщетения и помощи - с 0.5 процентни пункта. Относителният дял на дохода от самостоятелна заетост намалява с 0.8 процентни пункта, а доходът от пенсии - с 0.2 процентни пункта.
През първото тримесечие на 2020 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход е 99.5%, а делът на дохода от натура е 0.5%.
Общият разход на член на домакинство
през първото тримесечие на 2020 г. е 1486 лв. и се увеличава с 5.9% спрямо същото тримесечие на 2019 година.
В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна и безалкохолни напитки (31%), следвани от разходите за жилище (17.4%), данъци и социални осигуровки (14.7%) и транспорт и съобщения (11.6%).
Спрямо същия период на миналата година относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки се увеличава с 0.8 процентни пункта, разходите за здравеопазване - с 0.9 процентни пункта, а разходите за данъци и социални осигуровки - с 0.7 процентни пункта.
Относителният дял на разходите за жилище намаляват с 0.8 процентни пункта.
Потреблението на основни хранителни продукти
средно на човек от домакинство през първото тримесечие на 2020 г. е без съществена промяна спрямо същото тримесечие на 2019 година. Увеличение се отчита в потреблението на зеленчуци от 10.9 на 11.9 кг, плодове от 11.1 на 11.7 кг, яйца - от 37 на 39 бр., прясно мляко от 4.1 на 4.4 кг, картофи от 6.7 на 7 килограма.
Намалява консумацията на хляб и тестени изделия от 21 на 20.5 килограма. Без промяна остава потреблението на сирене, зрял фасул и захар.