Съюзът на пивоварите отчете намаляване на използвана вода и ток в производството на бира

Съюзът на пивоварите отчете намаляване на използвана вода и ток в производството на бира

Съюзът на пивоварите отчете намаляване на използвана вода и ток в производството на бира
Съюз на пивоварите
Българските пивовари са постигнали намаление на водата близо три пъти за последните 10 години, като за производството на един хектолитър пиво днес се използват средно между 3 и 4 хектолитра вода, съобщиха от Съюза на пивоварите в България. Благодарение на инвестициите за енергийна ефективност и оптимизиране на ресурсите с 30 % се намалява използването на електроенергия в производството.
За последните 2 години, в зависимост от въведените зелени иновации, относителните въглеродни емисии на големите пивоварни компании са били намалени средно с 12 - 14%. С рециклирането на стъклените бирени бутилки са спестени 2500 тона въглероден диоксид, казват още от браншовата асоциация.
Само през миналата година от пуснатите на пазара опаковки от членовете на сдружението са рециклирани приблизително 7900 тона стъклени бутилки, 1700 тона PET бутилки и 300 тона хартия. Събрани за рециклиране са и над 2000 тона кенове.
От сдружението коментират още, че всички генерирани отпадъци в предприятията се събират разделно и непрекъснато се търсят възможности за оползотворяване и рециклиране на всеки отделен отпадък.