"Нестле" отвори ново производство в София

"Нестле" отвори ново производство в София

"Нестле" отвори ново производство в София
"Нестле България" започна производството на бонбоните "Смартис" (Smarties®) в България. В базата, която е в шоколадовата фабрика в София, са вложени 19 млн. лв. в оборудване.
На 4 хил. кв.м са разположени около 100 машини, с които производството на този продукт ще достигне до 2.3 млн опаковки до края на годината за местния пазар и за износ в общо 10 страни по света. Чрез инвестицията са разкрити 70 нови работни места.
Компанията посочва, че бонбоните са от висококачествено какао, добито по всички етични стандарти, с намалено количество захар и изцяло естествени оцветители от натурални продукти. Те са в 8 цвята, които се постигат чрез спирулина, шафран, малц, репичка, цвекло и куркума. Оцветяването на бонбоните е сложен технологичен процес, който отнема до 10 часа, обясняват от компанията.
"Нестле" отвори ново производство в София
Бонбоните се продават в изцяло рециклируема опаковка.
Точно преди година компанията внедри роботизирана поточна линия за производство на десертите "Кит Кат" като по този начин инвестира в производството 23 млн. лв. Това й даде възможност да произвежда дневно по 2.5 млн. броя от шоколадовите десерти в България.
Фабриката на компанията в София е един от трите най-големи центъра за производство на "Кит Кат" на континента с 16 хил. тона производство на годишна база, като 90% от готовата продукция е за експорт, а 10% се реализира на местния пазар. В нея работят 650 служители.
Вицепремиерът Атанас Пеканов символично даде ход на производствената линия.
Вицепремиерът Атанас Пеканов символично даде ход на производствената линия.