Световният ден на шоколада: кой внася и кой изнася

Световният ден на шоколада, отбелязван на 7 юли всяка година, отдава почит на едно от най-обичаните лакомства в света: шоколада. Произхождащи от Централна и Южна Америка, шоколадът и какаото имат дълга история, като ацтеките и маите са сред най-известните местни жители, които са отглеждали какао. Според Световната фондация за какао изследователите са открили доказателства за храна на базата на какао, датираща от няколко хиляди години и оттогава тя се е превърнала в неразделна част от световната култура, припомня Statista.com.
Шоколадът е не само вкусен продукти, но и прекрасен пример за глобализация. Докато страни като Кот д'Ивоар, Гана, Еквадор, Камерун и Индонезия са сред най-големите световни производители на какаови зърна, зърната след това се транспортират по света до Европа, където се намират повечето от най-големите производители на шоколад в света. След това какаовите зърна се обработват, т.е. изпичат се и се смилат, преди полученото какаово масло да се използва в производството на шоколад
Според данни на UN Comtrade Германия, Белгия и Холандия са били водещите световни износители на шоколад и други хранителни продукти на основата на какао през миналата година, като са изнесли съответно 1009, 594 и 482 милиона килограма. По отношение на стойността на износа Германия също беше далеч пред останалите, с общ износ на шоколад на стойност 5.6 милиарда долара през 2022 г., пред Белгия и Италия с износ на стойност съответно 2.8 милиарда и 2.4 милиарда долара.
Водещите световни вносители на готови шоколадови продукти са САЩ, Франция и Германия миналата година. САЩ са внесли 746 милиона килограма на стойност 3.8 милиарда долара през 2022 г., като Канада, Мексико, Белгия и Германия са най-големите страни източници.