България изнася висококачествен хмел в Германия, съобщи Съюзът на пивоварите

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (45)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2016 Неутрално

    Нормално, тук вече никой не държи да се слага и хмел в бирата!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  2. 2 Профил на futio_tapanchev
    futio_tapanchev
    Рейтинг: 1107 Неутрално

    ".....висококачествен хмел, който освен за местното производство на бира....."

    Това трябва да е някакъв виц

  3. 3 Профил на Go Go
    Go Go
    Рейтинг: 8 Весело

    А аз се чудя защо падна цената на чешката бира в Германия, а в царството поскъпна…

    73! Go Go
  4. 4 Профил на Незнайко
    Незнайко
    Рейтинг: 2963 Неутрално

    У нас, за суровина се използва царевичен грис, който дава повече напитка от ечемика, но бирата става по-сладникава. Дори и хмелът не я вгорчава до познатия вкус на чешките бири. Затова много хора си мислят, че хмел изобщо не се слага. Друга легенда е за прословутия спирт в бирата, който се бил слагал, за да не се разваля тя. Това, освен че е безсмислено, е и икономически неизгодно. Бирата просто се пастьоризира в бутилката и така се стерилизира, за да изкара 6 месеца без да стане на парцали.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  5. 5 Профил на cto591144385
    cto591144385
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

    Живял съм във великите хмелни полета на Бавария.
    Изобщо не мога да си представя Германия да внася хмел от България . Както написа един колга по-горе, това е някакъв виц.

  6. 6 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2016 Неутрално

    У нас, за суровина се използва царевичен грис, който дава повече напитка от ечемика, но бирата става по-сладникава. Дори и хмелът не я вгорчава до познатия вкус на чешките бири. Затова много хора си мислят, че хмел изобщо не се слага. Друга легенда е за прословутия спирт в бирата, който се бил слагал, за да не се разваля тя. Това, освен че е безсмислено, е и икономически неизгодно. Бирата просто се пастьоризира в бутилката и така се стерилизира, за да изкара 6 месеца без да стане на парцали.
    —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град


    Така наречената "Бира" от джуркана фуражна царевеица е извращение от което на хората започват да им се обажда подаграта и още десетки заболявания, примерно в Германия по закон слагат малц,хмел и вода за варенето, но същите компании в Източна Европа слагат същия етикет, но съдържанието е научно постижение далеч от стандартите!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  7. 7 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5672 Неутрално

    До коментар [#5] от "cto591144385":

    Може нашият да е по-качествен, може да се влияе от климатични особености!

  8. 8 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 1137 Неутрално

    Извинете - не познавам технологията за приготвяне на бирата, но ми направиха впечатление следните данни:

    - произведени са 58 тона хмел или 58 млн. килограма
    - една част са изнесени (не се казва колко), а с другата част са произведени 500 млн. литра бира.

    Та въпросът ми е с един килограм хмел колко литра бира се правят? По класическа технология и на практика? Както се казва - де юре и де факто?

  9. 9 Профил на Още от същото
    Още от същото
    Рейтинг: 196 Неутрално

    Хубаво изнасяме 58 тона хмел, ама да слагаме по малко и в нашата бира. С малки изключения, родните марки са вода и малц.

    Сериозно ли?
  10. 10 Профил на Strygalldwir
    Strygalldwir
    Рейтинг: 334 Неутрално

    А може ли да започнат да правят и българската бира с хмел, вместо с царевица?

    Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
  11. 11 Профил на futio_tapanchev
    futio_tapanchev
    Рейтинг: 1107 Неутрално

    До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

    "Друга легенда е за прословутия спирт в бирата, който се бил слагал, за да не се разваля тя. Това, освен че е безсмислено, е и икономически неизгодно."

    И аз съм чувал че е неизгодно, но не мога да си обясня миризмата на спирт на повечето произведени в България кутийки бира. Няма да споменавам марки но са от най популярните. Повтарям , за кенчета говоря, не за бутилка.

  12. 12 Профил на futio_tapanchev
    futio_tapanchev
    Рейтинг: 1107 Неутрално

    До коментар [#8] от "Един препатил":

    "произведени са 58 тона хмел или 58 млн. килограма"

    1 тон е хиляда кг.

  13. 13 Профил на futio_tapanchev
    futio_tapanchev
    Рейтинг: 1107 Неутрално

    До коментар [#5] от "cto591144385":

    "Живял съм във великите хмелни полета на Бавария.
    Изобщо не мога да си представя Германия да внася хмел от България . Както написа един колега по-горе, това е някакъв виц."

    Немците пият и изнасят доста бира, така че не е невъзможно. А вицът който споменах беше, че в българската бира слагат (и) хмел.

  14. 14 Профил на Да вярваме на истината
    Да вярваме на истината
    Рейтинг: 2941 Неутрално

    България държи една пета от световният пазар на гъши дроб и череши. Най голям производител в света на малини и най-голям производител на храна на човек в света. Толкова по въпроса.

  15. 15 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 1137 Неутрално

    До коментар [#12] от "futio_tapanchev":

    Много сте прав. Наистина съм се заблудил. Благодря за забележката

    Значи са произведени само 58 хил. килограма хмел и с половината от тях (нали има и износ) са спретнати 500 млн. литра бира.

    Което прави въпрост ми още по-основателен.

  16. 16 Профил на futio_tapanchev
    futio_tapanchev
    Рейтинг: 1107 Неутрално

    До коментар [#15] от "Един препатил":

    Не разбирам от производство на бира и нямам идея колко е резонен въпросът Ви. Само забелязах, че сметката е неправилна съвсем добронамерено посочих грешката. Дано някой по наясно от мен обясни това, което питате.

  17. 17 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 1137 Неутрално

    До коментар [#16] от "futio_tapanchev":

    Много добре направихте като ми посочихте грешката.

    Дано някой ни осветли за технологията. Иначе оставам да си мисля, че в българската бира има хмел от порядъка на няколко молекули на литър.

  18. 18 Профил на wahrheit
    wahrheit
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Бреййй! Как немците са се съгласили? Иначе за вкусните и неповторими български домати и краставици (каквито нещастниците не никога не са яли през живота си) не искат и да чуят, продължават да лапат боклуците с вкус на пластмаса, които внасят от Холандия и се самозалъгват (както винаги), че живеят много “здравословно“!!!

  19. 19 Профил на trolimzarodiny
    trolimzarodiny
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Бира без хмел е като жена без цици 🤷🏻‍♂️

    Ама хмелът е скъп и масово бирите са без него

    Бирата и благата трева трябва да са безплатни за стадото !
  20. 20 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 609 Любопитно

    България държи една пета от световният пазар на гъши дроб и череши. Най голям производител в света на малини и най-голям производител на храна на човек в света. Толкова по въпроса.
    —цитат от коментар 14 на Да вярваме на истината


    Защо тогава внасяме чесън от Китай, картофи от Египет и домати от Полша?
    Или пък чушки ( за руснаците болгарский перец) от Турция.

    Не чета коментари на абонати.
  21. 21 Профил на bat galin
    bat galin
    Рейтинг: 8 Неутрално

    изнесла е един байхуй .
    някой ще покаже ли GPS координати на поле за отглеждане на хмел или ще я караме на дума срещу дума ?

  22. 22 Профил на cto591144385
    cto591144385
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#18] от "gpj101139736":

    В Мюнхен от rewe си купих пресни домати Сан Марцано. Пълна заблуда е, че българските домати са най-вкусните. В Германия пазара е голям и опциите са много. Качеството на предлаганата стока, също.
    Холандските простотии ги купуват предимно гастарбайтерите. Евтинички са....
    Всеки град си има пивоварна. Работата ми е такава, че почти всеки ден съм в различен град. Моите колеги се изкефиха максимално на разнообразието от бира. А септември, когато започнат да прибират хмела е някакъв ад. Пътищата са зарити с кал. Гледам и никой не протестира де😊 Зер бира трябва да се пие!
    На 2октомври (3 е официалния празник на Германия) бирата практически свършва. Колкото и да са подготвени търговците не могат да устоят на напъна😄

  23. 23 Профил на Да вярваме на истината
    Да вярваме на истината
    Рейтинг: 2941 Неутрално

    До коментар [#20] от "Panda":

    Ама много сте ми забавни. Втасяме 2 месеца. Хайде внасят сега де. А китайски чесън отдавна не внасяме Во със всяка страна имаме положително салдо с храните. И стига вече. Общ пазар сме Всеки може да продава всичко. А от Турция внасят щото са боклуци по 20 ст. И Кауфланд какво му пречи. Не купувайте от Кауфланд.

  24. 24 Профил на futio_tapanchev
    futio_tapanchev
    Рейтинг: 1107 Неутрално

    До коментар [#17] от "Един препатил":

    "Иначе оставам да си мисля, че в българската бира има хмел от порядъка на няколко молекули на литър"

    Заблуждаваш се колега. Няма.

  25. 25 Профил на ludiakolio
    ludiakolio
    Рейтинг: 954 Неутрално

    "пивоварите в страната продължават доброволно да поставят върху етикетите на своите продукти списък на съставките
    и енергийната им стойност"

    Това не е ли по изискванията на евростандартите?

    Бирата ни става все по-бъркоч и причината не е качеството на хмела. Не я оставят нужното време за естествена ферментация и наваксават с химикали за по-голяма печалба.Мое мнение.

  26. 26 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 707 Неутрално

    Няма да се кривя душата и ще кажа, че май бирата, виното и ракията се нещата, които са оправени през прехода и се харчат добре. Може би защото познатите български марки пиво ги стопанисват известни световни производители. Традиционно Шуменско и Загорка държаха приличен стандарт и преди но беше проблем в София да си купи човек.

  27. 27 Профил на Х
    Х
    Рейтинг: 116 Неутрално

    До коментар [#20] от "Panda":Ама много сте ми забавни. Втасяме 2 месеца. Хайде внасят сега де. А китайски чесън отдавна не внасяме Во със всяка страна имаме положително салдо с храните. И стига вече. Общ пазар сме Всеки може да продава всичко. А от Турция внасят щото са боклуци по 20 ст. И Кауфланд какво му пречи. Не купувайте от Кауфланд.
    —цитат от коментар 23 на Да вярваме на истината



    До коментар [#20] от "Panda":Ама много сте ми забавни. Втасяме 2 месеца. Хайде внасят сега де. А китайски чесън отдавна не внасяме Во със всяка страна имаме положително салдо с храните. И стига вече. Общ пазар сме Всеки може да продава всичко. А от Турция внасят щото са боклуци по 20 ст. И Кауфланд какво му пречи. Не купувайте от Кауфланд.
    —цитат от коментар 23 на Да вярваме на истината


    Не виждам кой уважаващ се човек купува плодове, зеленчуци и месо от Кауфланд, Лидъл и Билла.

  28. 28 Профил на aztec
    aztec
    Рейтинг: 8 Любопитно

    Какъв хмел изнасяте бе писдосьi, след като в Булгаристан никъде
    не съм видял ниви засадени с хмел . . .

  29. 29 Профил на ludiakolio
    ludiakolio
    Рейтинг: 954 Неутрално

    До коментар [#28] от "aztec":

    Ти не те знам откъде се пръкна, но ако беше от България щеше да знаеш, че хмела расте и на диво по градските паркове.

  30. 30 Профил на Полковник Паликъщов
    Полковник Паликъщов
    Рейтинг: 2283 Неутрално

    България изнася висококачествен хмел в Германия, съобщи Съюзът на пивоварите
    _______________________________________________________________

    Сега ми стана ясно защо българската бира няма никакъв вкус на хмел, изнасяли цялото количество за Дойчланд!

    Българската бира е като оцветена в жълто вода, с добавка на малко спирт. Чешката бира в България е на ниво!

    Снимка на прадядо ми ПАЛИКЪЩОВ, поборник.
  31. 31 Профил на Полковник Паликъщов
    Полковник Паликъщов
    Рейтинг: 2283 Неутрално

    Така наречената "Бира" от джуркана фуражна царевеица е извращение от което на хората започват да им се обажда подаграта и още десетки заболявания, примерно в Германия по закон слагат малц,хмел и вода за варенето, но същите компании в Източна Европа слагат същия етикет, но съдържанието е научно постижение далеч от стандартите!
    —цитат от коментар 6 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


    Това е така наречения Райнхайтгебот, наложен като закон от баварски крал през 1608 година.

    Само малц, хмел и вода са допустими за производство на бира!

    Снимка на прадядо ми ПАЛИКЪЩОВ, поборник.
  32. 32 Профил на Kosta Delev
    Kosta Delev
    Рейтинг: 793 Любопитно

    "България изнася висококачествен хмел в Германия, съобщи ..."

    И какво от това?
    Някой преди е твърдял, че е нискокачествен??
    Или е скандално (и неморално), че въобще се изнася хмел??

  33. 33 Профил на Полковник Паликъщов
    Полковник Паликъщов
    Рейтинг: 2283 Неутрално

    Какъв хмел изнасяте бе писдосьi, след като в Булгаристан никъдене съм видял ниви засадени с хмел . . .
    —цитат от коментар 28 на aztec


    И аз не съм виждал никъде, а хмелът расте нависоко, на едни бетонови колове поне 8 метра високи. Това се вижда в Бавария, в България никъде!

    Снимка на прадядо ми ПАЛИКЪЩОВ, поборник.
  34. 34 Профил на Whoops
    Whoops
    Рейтинг: 822 Неутрално

    До тук с прехваления райхайтс.. какво беше там - закона за чистотата на бирата от хиляда четиристотин и незнам коя си година 😀

  35. 35 Профил на plamenss
    plamenss
    Рейтинг: 1180 Неутрално

    А може ли да започнат да правят и българската бира с хмел, вместо с царевица?
    —цитат от коментар 10 на Strygalldwir


    Трябва да вдигнат цента а това е икономически неизгодно за българина, и няма защо да го правят като могат да взимат почти същите пари с фуражна царевица?! Няма логика!

  36. 36 Профил на plamenss
    plamenss
    Рейтинг: 1180 Неутрално

    [quote#33:"Полковник Паликъщов"][/quote]

    Има и в България Като излизаш от Търново е посока Килифарево от ляво са такива полета за хмел. Ако минаваш обърни внимание.

  37. 37 Профил на iavorski
    iavorski
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#11] от "futio_tapanchev":

    Хранят дрождите с ГФС за да ускорят процеса по ферментация. Оттам и резултата - продукт който не става за пиене и се рекламира като бира.

  38. 38
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  39. 39 Профил на Волен от Ривиа
    Волен от Ривиа
    Рейтинг: 116 Неутрално

    В България новото поколение (станали пълнолетни) през 21 век (т.н. милениали) и след тях рязко обърнаха предпочитанията в странта за алкохол. По комунизма най-голяма консумация имаше на вино, не само защото бирата беше още по-зле и от сега, но защото всеки можеше да си направи вкъщи. След като се отвори пазара с ЕС у нас вече най-голяма употреба има на бира. Ние сме в едно от челните места по света по пиене на бира. 75л средно на човек на г., за сравнение 100 л. е в Германия. Проблемът е, че ние нямаме абсолютно никаква бирена култура у нас, пием каквото ни пробутат, обикновено е най-голямата гадост, царевица ферментирала с индустриални ензими за ускорение на процеса.

  40. 40 Профил на Красимир Андонов
    Красимир Андонов
    Рейтинг: 1331 Неутрално

    До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":

    Божидар Димитров: 'В България няма гладни гробища!'

    Обяснява че в други страни има гладни периоди с масова смърт.

    Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
  41. 41 Профил на Красимир Андонов
    Красимир Андонов
    Рейтинг: 1331 Неутрално

    Разбирачите - много е важна и водата.
    От всяка вода хубава бира не става.

    Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
  42. 42
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  43. 43 Профил на Mike КЛУБ
    Mike
    Рейтинг: 250 Гневно

    От статията:
    "През 2022 г. от пивоварните предприятия са пуснати на пазара 20 440 т стъклени бутилки, от които 57% са за многократна употреба."

    Което означава, че 43% от 20 400т, или около 9 хиляди тона стъклени бутилки, НЕ СА били за многократна употреба и съответно са попаднали на боклука. Обикновено Ганьо е прекалено тежък (буквално и преносно), за да изхвърли боклука по правилния начин, т.е. в кофите за рециклиране на стъкло (важи включително и за персонала в заведенията), което значи, че тези 9000 тона стъкло са попаднали в общия отпадък и оттам или на някоя купчина (сметище), или в по-добрия случай в някой завод за горене на отпадъци, в който тия стъкла най-много да са правили проблем, щото няма как да изгорят.

    Браво, братя, продължавайте все така!

  44. 44 Профил на Mike КЛУБ
    Mike
    Рейтинг: 250 Любопитно

    До коментар [#18] от "gpj101139736":В Мюнхен от rewe си купих
    —цитат от коментар 22 на cto591144385


    Къде в Мюнхен си? Щото и аз съм там :-)

    пресни домати Сан Марцано. Пълна заблуда е, че българските домати са най-вкусните. В Германия пазара е голям и опциите са много. Качеството на предлаганата стока, също.Холандските простотии ги купуват предимно гастарбайтерите. Евтинички са....
    —цитат от коментар 22 на cto591144385


    Ааабе не е баш така.

    Доматите са евтини сега, когато са в сезон, и пак "обикновените" домати са по 4-5 евро килограма. Оня ден попаднах на няква промоция (пак в Реве) за 1,80 килото, ама това е някво изключение. А иначе по-специалните домати, особено италианските Чери, Рома, и други подобни, са по 8-12 евро/кг. Такива цени в БГ са непродаваеми.

    Що се отнася до българските домати - тези, които наистина са български, са много вкусни, защото са узрели на място (т.е. на клона) и за няколко дни стигат до търговската мрежа. За съжаление обаче са рядкост, защото все повече по магазините плодовете и зеленчуците са вносни, и съответно са същия шит какъвто има и в Европа. Само че те не са български - нека не бъркаме двата щата.

  45. 45 Профил на Mike КЛУБ
    Mike
    Рейтинг: 250 Любопитно

    Това е така наречения Райнхайтгебот, наложен като закон от баварски крал през 1608 година.

    Само малц, хмел и вода са допустими за производство на бира!
    —цитат от коментар 31 на Полковник Паликъщов


    Недей приказва наизуст, чул-недчул от някъде.

    Първо годината не е 1608, а е 1516. Това обаче е без значение, защото:

    Второ, РайнхайтСгебота не е никакъв закон, нито е наложен от крал. Това е доброволна инициатива на пивоварите в Бавария (!!), и само там (!!), да спазват определени правила в рецептите си. Тези правила не са задължителни, още по-малко пък са закон. Също така няма никаква пречка всеки друг пивовар, в Германия или извън нея, да се придържа към същите правила, но няма право да го нарича по този начин, освен ако не е член на Баварския съюз на пивоварите.

    По този начин прословутия Райнхайтсгебот на практика е най-вече маркетингов слоган на баварските пивовари, с който те се опитват да се позиционират като по-качествени и "по-чисти" от останалите. Този слоган за пръв път е използван през 1918г - много векове след цитираната година 1516 - и то по предложение на депутат от баварския парламент, който (о, чудо!) освен депутат е бил собственик на пивоварна. И по това време целта на слогана е била да се разграничи баварската бира от тази от други части на Германия (най-вече от Прусия, изконния враг на Бавария). Едва след създаването на ЕС и навлизането на вносни бири, започва да се ползва за международен маркетинг.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #