Нитратите в плодовете и зеленчуците увеличават риска от рак на хранопровода
След Втората световна война допустимата концентрация на нитрати в плодовете и зелечуците е била завишена, а в последните 20 години силно снижена. Изследването показва, че броят на случаите на рак на хранопровода следва тази крива, но с 10-20 годишно изоставане.
Нитрати се съдържат във всеки плод и зеленчук в естествена концентрация. Прибавянето им допълнително в изкуствената тор започва след 1940 година, когато стремително нарастват хранителните нужди. От 1980 година обаче максимално допустимата им концентрация се ограничава значително поради риска, който те създават за човешкото здраве.
Екипът учени изследва връзката между високи дози нитрати и развитието на карцином на кардията (мястото на свързване на хранопровода със стомаха). Британските учени твърдят, че проблемът е особено актуален, но са необходими допълни проучвания, за да се разкрие мистериозната връзка между нитратите и това тежко усложнение. Според тях карциномът на кардията във Великобритания е по-разпространен от карцинома на стомаха. Този вид рак засяга често хора в млада възраст, под 30 години, и протича много злокачествено. Под въздействието на слюнката нитратите в храните се превръщат в канцерогени, които най-силно въздействуват на границата на навлизането на хранопровода в стомаха кардията, където слюнката се смесва със стомашния сок.
Според учените страните с по-студен климат и по-малко слънцегреене са особено застрашени, тъй като тези природни условия създават предпоставки за по-интензивно използуване на нитратни торове, които да ускоряват растежа на плодовете и зеленчуците. С най-големи концентрации на нитрати се оказват зелените и кореновите зеленчуци. През последните 20 години броят на хората, страдащи от карцином на кардията в Шотландия, е нараснал от 450 на 1 100 случая.