Повишената консумация на въглехидрати в детска възраст причинява късогледство
Учените предполагат, че голямото количество инсулин предизвиква разтягане на очната ябълка по дължина, което всъщност е основното нарушение при късогледството.
Според специалистите с този патогенетичен механизъм може да бъде обяснено рязкото увеличаване на миопията (късогледството) в последните два века. Понастоящем 30% от жителите на Европа страдат от късогледство.
Високите концентрации на инсулин нарушават нормалното развитие на очната ябълка, а именно несъответствието между нейната дължина и размера на лещата. Ако дължината на очната ябълка е прекалено голяма, лещата не може да фокусира светлината върху ретината.
Учените установили, че от миопия по-често страдат хорат с наднормено тегло и захарен диабет II тип и двете разстройства, свързани с повишено ниво на инсулин. Късогледството се развива по-бавно при деца, които консумират повече белтъчни храни.
Друга причина за миопията е продължително четене от близко разстояние, но учените поддържат "въглехидратната" теория за развитие на късогледството.
Те съобщават, че на някои острови в Тихия океан децата ежедневно прекарват в училище осем часа, а заболеваемостта от миопия е само 2%. Разликата между начина на хранене в Европа и на тези острови е в това, че на островите се консемира основно риба, сладки картофи и кокос, а не продукти, приготвени от брашно.
Мненията на други специалисти са противоречиви отностно новата теория. Някои считат, че богата на въглехидрати храна играе определена роля в развитието на миопията, но значение имат и много други фактори като четенето от близо разстояние и генетичната прадиспозиция.