“Хлебна мая” увеличава производството

“Хлебна мая” увеличава производството

Единственото в страната предприятие за производство на хлебна мая е увеличило производството си през август и е на път да излезе от кризата, в което беше попаднало преди няколко месеца. Това съобщи за "Дневник" прокуристът на "Хлебна мая" Петър Миланов. Само за август в предприятието са произведени 120 тона мая, което е двойно по-голямо количество от месечните обеми на продукцията през пролетта. Производственият капацитет на фирмата е 1200 тона годишно, като през последните няколко години заради дъмпинговия внос на мая в Русе се произвеждаха по около 200-300 тона за 12 месеца.

В края на юни турският холдинг "Алтин май санаи" стана мажоритарен собственик на "Хлебна мая" АД. Холдингът закупи компаниите "Български хляб" и "Хлебна мая инвест", които притежаваха 98% от акциите на "Хлебна мая". Новият мажоритарен собственик на русенската компания притежава и габровското предприятие "Капитан Дядо Никола".

"Алтин май санаи" инвестира още преди да влезе във владение на предприятието около 1 милион лева. Средствата бяха вложени в нови опаковъчни машини. Клиенти на "Хлебна мая" твърдят, че качеството на продукцията е значително подобрено след промяната на собствеността.

Междувременно с възстановяване на производството, което беше спряно през пролетта заради задължения към местното електропреносно предприятие, се погасяват и закъснелите плащания.

Новото ръководство на русенското дружество има амбиции да удвои производството до края на годината, достигайки производствен обем от 600- 700 тона. С връщането си на пазара "Хлебна мая" АД ще предложи нови изделия. Те са разработени с подкрепата на турски специалисти. Амбициите на новия собственик са да бъдат покрити около 70% от българския пазар, както и да се увеличи делът на износа.