Софийската АВА инвестира 2.5 млн. евро в месокомбинат
Дневното производство на предприятието в момента е 5 тона, а месечното възлиза на 150 тона. Капацитетът на завода е за три пъти по-голямо производство. В него е внедрена програмата за Добрите хигиенни и производствени практики. То е изцяло климатизирано, като се осъществява постоянен мониторинг върху хладилната, климатичната система и суровините. С въведените норми на ЕС за чистота и качеството на производство АВА ООД има сертификат за износ на международните пазари. В момента обаче не можем да правим експорт само за евросъюза, защото няма отпусната квота на България за месни продукти, отбеляза Атанас Данков. Той допълни, че друга пречка е въведеното от юни ново изискване от ЕС към месопреработвателите за внедряване на система за контрол на параметрите на критичните и контролни точки в производството (HACCP). Тя следи критичните точки за замърсяване на продукцията от раждането на животното до подготвената стока за пазара. Данков подчерта, че АВА ООД прави стъпки за въвеждането на системата, след което възнамерява да кандидатства за износ в ЕС. Той твърди, че системата HACCP не се прилага в Гърция и за нея няма такова ограничение.
Водим преговори с 5-6 партньора за съвместен износ на месни продукти в трети страни, обяви другият собственик на фирмата -Александър Константинов. Според него разговори се водят с фирми от Франция за експорт в Близкия изток, а също така и с дружества от Исландия, Великобритания и Кипър. Конкуренцията в Европейския съюз е жестока и трудно ще допуснат българска продукция, която е качествена и сравнително по-евтина, смята Константинов.
Новото предприятие на АВА ООД е с разгърната застроена площ от 3459 кв. метра. Тази площ включва две приемни отделения, хладилници за съхранение на месо, производствени зали, отделения за термична обработка, за охлаждане и пакетиране на колбаси, сушилни, обслужващи помещения, офиси, търговска борса с необходимите хладилници и складови помещения. Хладилните камери са закупени от Холандия. Високотехнологичното оборудване е закупено от Германия и включва групи машини за нарязване и смилане, за осоляване и зреене, за пълнене и клипсоване, за топлинна обработка, също инвентар и инструменти. Предприятието разполага и с необходимата санитарна, опаковъчна и компютърна техника.
Компанията е на пазара от 1994 г. и произвежда колбаси и деликатеси от подбрано свинско, телешко и говеждо месо, което се купува от ферми в районите на Троян и Силистра. Продуктовата гама на АВА ООД включва 150 изделия. Във фирмата работят над 80 души персонал.