След киселото мляко и пастърмата ще търси патентна защита
Асоциацията на месопреработвателите в България иска да патентова българските пастърма, луканка и суджук, съобщи председателят на асоциацията Кирил Вътев, цитиран от БТА.
Документите за търговска марка са подадени в Патентното ведомството. Вътев подчерта, че търговската марка би облекчила продажбата на българските колбаси в чужбина и най-вече в страните от Европейския съюз. В България едно прасе достига 115 килограма за 7 месеца и половина, а в страните на ЕС - за близо пет месеца.
Телетата у нас се угояват до 600 кг за три години, а в ЕС - за 14 месеца. Данните показват, че животните в България се хранят, без да се използват стимулиращи средства, и са екологично чисти, обясни Вътев. По думите му този фактор значително ще облекчи интеграцията на България в ЕС в сектора. В петък фирмата "Тандем В" със собственици Тодор и Кирил Вътеви отбелязва десет години от основаването им. Изграждането на фабриката на фирмата в квартал "Илиянци" струва 4 млн. евро. Тя е с капацитет 35 тона колбаси дневно, но реално се произвеждат 12 тона дневно, посочиха от фирмата.
Междувременно Българската търговско-промишлена палата стана домакин на кръгла маса на тема "Защита на българското кисело мляко". Участниците в срещата решиха да се създаде работна група, която да проучи в детайли възможностите за защита на стандарта за идентификация на продукта "българско кисело мляко". Групата експерти ще работи за защита на стандарта не само в локален план, но и зад граница, каза председателят на БТПП Божидар Божинов.
Документи за българска технология за производство на кисело мляко има единствено "Ел Би булгарикум" , каза изпълнителният директор на дружеството Боян Илиев. На дискусията стана ясно, че България е позната по света като производител на кисело мляко от 100 години и продуктът има популярност, но не е защитен нито като марка, нито като вкусови качества.
Дискусиите за защитата на българското кисело мляко зачестиха, след като стана ясно, че в Европейската комисия се подготвя директива, която да определи на какви изисквания трябва да отговаря продуктът йогурт.
Преди време Асоциацията на млекопреработвателите съвместно с държавното дружество "Ел Би булгарикум" поискаха с меморандум министерствата на икономиката и земеделието, както и Патентното ведомство да се ангажират с действия за достойна международна защита на наименованията за произход на традиционните млечни продукти - българско кисело мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал.
В меморандума е записано и определение за "българско кисело мляко" с идеята да бъде включено в бъдещите нормативни документи. Под това наименование ще се разбира продукт, произведен от натурално или частично обезмаслено пастьоризирано краве, овче, козе или биволско мляко и/или смеси от тях чрез заквасване със симбиотични култури на Lactobacilius Bulgaricus и Streptococcus thermophilus, изолирани в България, не подлагани на генетични манипулации и патентно защитени.