Месният бранш ще въведе евронорми с държавна подкрепа
Месопреработвателите първи от хранителния бранш трябва да въведат системата, чието официално име е "За анализ на опасностите и контрол на критичните точки в производството" (НАССР). Според Закона за храните, който е синхронизиран с европейското законодателство, срокът за кланиците, предприятията за мляно месо и заготовки и месопреработвателните компании е 31 декември 2005 г. Това е последната мярка, която трябва да изпълнят фирмите след направените инвестиции в подобряване на производството и спазването на европейските ветеринарни, санитарни и хигиенни норми, за да получат лиценз за внос в ЕС.
Внедряването на НАССР струва около 20 хил. лв. и това отнема между 7 и 9 месеца. Министерството ще поеме до половината от сумата, а останалата част ще трябва да се осигури от самото дружество. От средствата ще могат да се възползват само предприятията, започнали преструктуриране към европейските стандарти, които са в готовност да пристъпят към въвеждането на самоконтрола на качеството. По данни на Асоциацията на месопреработвателите в тази група попадат 127 компании. Министерството на икономиката ще направи предварително проучване на какъв етап са те за въвеждането на НАССР.
От 57 кланици за червени меса с индустриален капацитет само четири са внедрили системата HACCP, показват данните на Асоциацията на месопреработвателите. От общо 16 големи кланици за бяло месо само седем са я въвели. Едва 15 от около 80 месопреработвателни предприятия с индустриален капацитет са предприели стъпки за внедряването на системата.
Ако процедурите за кандидатстване не са бюрократично усложнени, от помощта ще се възползват доста фирми, смята Калин Григоров, търговски директор на софийското предприятие "Соларис АС". Според него една голяма компания едва ли ще потърси тази помощ, тъй като може без проблем да си позволи разхода. Григоров твърди, че системата лесно се въвежда, но води след себе си допълнителни разходи с назначаването на още 7-8 души, които да попълват и следят цялата документация. "Помощта може да е само предизборен ход на правителството. Предприятията имаме нужда от доста по-голяма подкрепа, за да не фалираме", каза Григоров. По думите му кабинетът трябва да се погрижи спешно за премахването на митата при внос на свинско месо и фирмите да си набавят нужната суровина.
"Радвам се, че идва някаква подкрепа, защото сме принудени да правим огромни инвестиции за въвеждането на европейските изисквания, като дори и най-малката помощ е в наш плюс", заяви Димитър Димитров, собственик на ЕТ "Мити Димитров", Лом. Според него системата НАССР е сложна за въвеждане и поддръжка, тъй като е свързана с постоянното описване на производствените процеси. Според Александър Константинов, президент на софийската АВА, трудността идва от изработването на навиците в персонала, който трябва да работи и спазва всички хигиенни норми през целия производствен процес. Този проект идва съвсем навреме, а Министерството на икономиката подава ръка на бизнеса в изключително важен за него момент, каза изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите Светла Чамова. Според нея фирмите ще спестят много средства след въвеждането на системата, тъй като няма да имат проблеми с качеството на крайния (готовия) продукт. Освен това няма да плащат на държавните контролни органи за следенето на качеството, защото те само ще одитират.
- - - - - - - - -
В периода 1 - 11 октомври Министерството на икономиката ще направи предварителен подбор на консултантските организации, които могат да предоставят услуги на месопреработвателите за въвеждането на НАССР. Списъкът им, придружен от кратка анотация за капацитета и опита, както и от ценоразпис, ще бъдат публикувани на интернет страниците на министерството и на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Кандидатите сами ще могат да си изберат консултант от списъка, обясни зам.-министърът на икономиката Евгения Колданова.
От 1 октомври до 14 октомври предприятията трябва да заявят интерес за участие, а до края на същия месец независима сертифицираща организация ще извърши предварително проучване (т.нар. скрийнинг) за готовността им да въведат HACCP. От 1 до 15 ноември компаниите могат да кандидатстват по проекта. До 30 ноември 2004 г. ще се сключват договорите за финансиране, а до 10 декември спечелилите трябва да открият нарочни сметки, по които да им бъдат преведени парите.