Виненият туризъм ще активира производството на лозя и вино у нас
От Българската асоциация за алтернативен туризъм /БААТ/, която е организатор на форума, посочиха, че виненият туризъм може да се превърне и в алтернативен източник на доходи за местното население. За развитието му обаче са необходими добри познания на традициите на лозарството и винопроизводството в дадения регион. За включването в туроператорските дестинации са необходими и знания и умения, чрез които да се представи уникалността на местното вино.
От БААТ съобщиха, че България е в Топ 15 в света по качествено вино и виненият туризъм е още една възможност за неговата популяризация. Групите, които предприемат подобни пътувания са камерни и се придружават от енолог-дегустатор.
Виненият туризъм може да се съчетае с друг вид туризъм, може да се осъществи както пеш, така и с автомобил или с велосипед, което го прави предпочитан от туроператорите в страни като САЩ, Австралия, Франция и Италия. Като най-удачната комбинация обаче от БААТ посочват селския и винения туризъм.
Според асоциацията в повечето случаи не е необходимо винарските изби да са големи и за предпочитане са семейните изби, чието вино не се предлага в търговската мрежа, а само на гостите. Освен лозарството, в региона трябва съществено да се променят инфраструктурата и сградният фонд.