Отпускането на субсидии за преработвателните предприятия по предприсъединителната програма САПАРД на Европейския съюз се ограничава. Това става ясно от промените в Наредбата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти по САПАРД. По програмата вече ще се подпомагат еднолични търговци и юридически лица, които в продължение на най-малко три години преди датата на кандидатстване извършват дейност в сектора, по който настояват за отпускане на средства. До момента подобно ограничение нямаше. В сектор "Мляко и млечни продукти" вече ще се финансират фабрики, които преработват минимум три тона сурово мляко дневно през последните три години. Те трябва да бъдат определени от регионалната ветеринарномедицинска служба във втора категория за преструктуриране, т.е. да имат бизнес план за модернизиране на производството. В сектор "Месо и месни продукти" ще се подпомагат лица, които през последните три години имат годишен кланичен добив на минимум 1000 броя едър рогат добитък или 5000 броя свине, или 20 хил. броя овце или кози, включително агнета или ярета, или 35 хил. зайци и др. (виж карето). Те също трябва да са категоризирани във втора група за преструктуриране. Във винопроизводството ще се изисква удостоверение, че кандидатът е вписан в регистъра на производителите на винено грозде, вино и на продукти от грозде и вино при Националната лозаро-винарска камара. Необходим е и документ, който да е заверен от Изпълнителната агенция по лозата и виното за производството през последните три години на минимум 2500 хектолитра вино или на продукти от грозде и вино годишно.
САПАРД финансира проекти за преработвателни фабрики до 3 млн. евро. С промените в секторите "Вино" и "Плодове и зеленчуци" вече могат да се правят инвестиции само до 1.5 млн. евро. Проектите в браншовете "Мляко и млечни продукти", "Рибарство и аквакултури" и "Месо и месни продукти" трябва да бъдат до 2.5 млн. евро. Сумата за инвестиции в кланици за бели и червени меса е 5 млн. евро. Финансова помощ няма да се предоставя за частта от разходите за възнаграждения на архитекти, инженери и консултанти, правни услуги, за технико-икономическа оценка и анализи, за придобиване на патенти и лицензи, за подготовка и/или изпълнение на проект, пряко свързани с мярката, включително разходите за изготвяне на бизнес план, които надвишават 12% от общите допустими, когато тяхната стойност е до 1 млн. евро. Вторият вариант е разходите да не надвишават 10%, когато тяхната стойност е над 1 млн. евро и до 2 млн. евро. Последният вариант е разходите да не надвишават 8% от общо допустимите, когато стойността им е над 2 млн. евро.
--------------------------
В сектор "Месо и месни продукти" могат да кандидатстват още предприятия, които имат минимум 1000 тона кланичен добив на птиче месо годишно или минимум 450 тона годишна продукция от свинско, говеждо и овче месо. Минимум 25 тона преработено птиче месо в готови или полуготови храни годишно или минимум 50 тона кланичен добив от заешко месо.