"Гривас" ще продава ядки на европейските пазари

"Гривас" ще продава ядки на европейските пазари

Българският производител на ядки "Гривас" вече може да продава продукцията си свободно на европейските пазари, след като получи международни сертификати за качество на продукцията си, съобщи управителят на компанията Димитър Гривов. Единият документ е стандартът за качество ISO - 9001:2000, а другият - HACCP, който представлява система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки, прилагана в производства от хранително-вкусовата промишленост. Според Гривов в страната все още няма други компании, производителки на ядки и сушени плодове, които да разполагат и с двата сертификата.

Сертификатите дават възможност на компанията да навлезе с продукцията си по-сериозно на чуждите пазари, защото, за да се търгува в страните от ЕС, са необходими и съответните лицензи, гарантиращи произхода и безопасността на продуктите, допълни той.

"Гривас" работи на пазара от 1991 г., като в момента разполага с две фабрики у нас - в Сливен и Видин. Производственият капацитет на двете предприятия е около 520 тона месечно. Около 40 на сто от продукцията е за износ. Експортът на ядки и сушени плодове е за осем страни в Европа, главно в съседните на България. Водят се и преговори и за организирането на износ и за Унгария, но все още е рано да се каже кога може да стане това, допълни Гривов.

В продуктовата гама на "Гривас" са включени над 50 продукта - ядки и сушени плодове, като най-търсени в момента са бадемите, които предприятието приготвя по собствена рецепта, поясни Гривов. Пазарният дял на ядките и сушените плодове с марка "Гривас" възлиза на около 16 на сто, допълни управителят на компанията. По думите му компанията е отчела ръст в продажбите си от над 25 на сто от началото на 2005 г. в сравнение със същия период на 2004 г.

През последните четири години се наблюдава сериозен ръст в производството на черупкови плодове в България, сочат данните от анализ на Министерството на земеделието и горите. Причините са в увеличаването на отглежданите площи, във все по-големия интерес към отглеждането на тези култури и благоприятните климатични условия. По предварителни данни за 2004 г. са произведени около 5.9 хил. тона орехи, 580 тона бадеми и 148 тона лешници. Всичко това стабилизира пазара на ядки и големите производители отчитат значително разрастване и на вътрешния пазар, докато преди няколко години продукцията им основно е била предназначена за износ.