"Гривас" ще продава ядки на европейските пазари
Сертификатите дават възможност на компанията да навлезе с продукцията си по-сериозно на чуждите пазари, защото, за да се търгува в страните от ЕС, са необходими и съответните лицензи, гарантиращи произхода и безопасността на продуктите, допълни той.
"Гривас" работи на пазара от 1991 г., като в момента разполага с две фабрики у нас - в Сливен и Видин. Производственият капацитет на двете предприятия е около 520 тона месечно. Около 40 на сто от продукцията е за износ. Експортът на ядки и сушени плодове е за осем страни в Европа, главно в съседните на България. Водят се и преговори и за организирането на износ и за Унгария, но все още е рано да се каже кога може да стане това, допълни Гривов.
В продуктовата гама на "Гривас" са включени над 50 продукта - ядки и сушени плодове, като най-търсени в момента са бадемите, които предприятието приготвя по собствена рецепта, поясни Гривов. Пазарният дял на ядките и сушените плодове с марка "Гривас" възлиза на около 16 на сто, допълни управителят на компанията. По думите му компанията е отчела ръст в продажбите си от над 25 на сто от началото на 2005 г. в сравнение със същия период на 2004 г.
През последните четири години се наблюдава сериозен ръст в производството на черупкови плодове в България, сочат данните от анализ на Министерството на земеделието и горите. Причините са в увеличаването на отглежданите площи, във все по-големия интерес към отглеждането на тези култури и благоприятните климатични условия. По предварителни данни за 2004 г. са произведени около 5.9 хил. тона орехи, 580 тона бадеми и 148 тона лешници. Всичко това стабилизира пазара на ядки и големите производители отчитат значително разрастване и на вътрешния пазар, докато преди няколко години продукцията им основно е била предназначена за износ.