Малки фирми ще получат помощ за евростандарт

Малки фирми ще получат помощ за евростандарт

От 14 ноември до 2 декември микропредприятията от хлебния бранш и сладкарството могат да подават документи в Министерството на икономиката и енергетиката за консултации при въвеждането на задължителната Система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (HACCP). Това е третият етап от съвместен проект на министерството и програмата за развитие на ООН (ПРООН).

Проектът подкрепя фирмите с персонал до 10 души, чиито финансови възможности са ограничени. Половината от средствата са безвъзмездна помощ, останалите осигуряват самите производители. Досега са одобрени над 150 месо- и млекопреработвателни предприятия, които скоро ще въведат новия стандарт за качество. Само за фирмите от млекопреработвателния бранш безвъзмездната помощ е надхвърлила 720 хил. лв., съфинансирането от фирмите е в размер на 866 хил. лв.

Системата HACCP гарантира, че във всеки етап от производството на колбаси, млечни произведения, хляб или консерви се следи качеството на суровината и готовата продукция. Стандартът се прилага в повечето държави на Европейския съюз и извън общността. Със закона за храните системата HACCP стана задължителна и за българските предприятия. До края на годината системата трябва да се въведе в месопреработването, а за останалите фирми от хранителната индустрия това трябва да стане до края на 2006 г. В поредния конкурс могат участват всички микропредприятия, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите, Закона за занаятите или граждански дружества, регистрирани по Закона за занаятите и фигуриращите в националния регистър към здравното министерство.

Кандидатстващите фирми първо се проверяват доколко имат готовност да въведат системата за наблюдение на критичните точки. Въз основа на анализа се прави окончателният им подбор. Победителите получават безплатна брошура с подробни указания за въвеждането на системата. Обучава се и специалист от фирмата, който ще прилага HACCP. Със средства от проекта се извършва и окончателният одит, доказващ, че фирмата вече работи по системата HACCP. Обучението се извършва от консултантски центрове, одобрени от Министерството на икономиката. Процедурите от кандидатстването на фирмите до окончателното приключване на проектите продължават шест месеца, поясниха от Министерството на икономиката. До 10 март победителите трябва да сключат договори със съответните консултанти.

До 15 ноември експерти от ведомството ще проведат разяснителни семинари в шест града - София, Пловдив, Бургас, Добрич, Велико Търново и Монтана. Подробна информация за условията на кандидатстване могат да се намерят на интернет страницата на Министерството на икономиката и енергетиката www.mi.government.bg.