Киселото мляко и пастърмата влизат в регистър
Досега традиционните български храни не се отделяха в специален регистър. Сред тях се нареждат продукти като киселото мляко, луканката и пастърмата, бялото саламурено сирене и др. Храни със специфичен характер са и тези, които се произвеждат по стари технологии, прилагани само в определен район на страната. Компаниите, които произвеждат подобни храни, трябва да ги регистрират с определено име, свързано с региона на производство. Законът забранява да се използват подвеждащи имена, те трябва да описват точно специфичния продукт.
Освен регистър на храните агроведомството ще води на отчет и техните производители. Самите компании трябва да изработят спецификации на произвежданите продукти, с които да кандидатстват за специалния статут. В заявленията се вписват подробни данни за вида и името на храната, влаганите суровини плюс доказателство, че те се използват традиционно повече от 50 години. Описват се основните физични, химични, органолептични характеристики и микробиология. Комисия проверява документите и ако продуктът отговаря на заявеното, се вписва в регистрите. Контролът върху тези храни ще се прави от фирми или сдружения с нестопанска цел, които са били одобрени от министерството на земеделието. Тези контролни органи ще имат пряка връзка и със сдруженията на производителите на традиционни храни, които могат да сигнализират за нарушения, поясниха експерти.
С последните промени в закона за храните контролната дейност окончателно се разпределя между здравните и ветеринарните инспекции. Експертите настояваха да се създаде единен контролен орган, който да следи качеството на храните. Такъв орган ще има - Национален съвет по безопасност на храните, но неговите функции ще бъдат по-скоро координационни и ще се намесва само в случай че инспекторите по места не са спазили законодателството. В съвета ще има специални отдели, които ще наблюдават как си вършат работата здравните и ветеринарните органи по места.
Както и досега, храните от животински произход ще се проверяват от ветеринарномедицинските служби. Те ще водят и регистъра на производителите и магазините, където се предлагат само месо, колбаси и др. месни продукти. Останалите хранителни продукти ще се проверяват от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, които ще водят на отчет търговците и производителите на останалите хранителни продукти (без животинските). Здравните контролни служби ще проверяват освен производителите и търговците, ресторанти и заведения за обществено хранене, колите за транспорт на хранителни продукти, техният внос и др.
Фитосанитарните служби също запазват досегашните си контролни функции и ще проверяват за пестициди плодовете и зеленчуците, преди да се пуснат на пазара.