Три компании получиха нов сертификат за безопасни храни

Три компании получиха нов сертификат за безопасни храни

Видинското дружество за добив и преработка на черен хайвер "Белуга" АД, софийският ресторант "Чепишев" и кетъринговата фирма "Корпус дипломатик кетъринг", собственост на "Чепишев", са първите български компании, които получиха най-новия сертификат за безопасност на храните ISO 22000:2005. Новината съобщи "Муди интернешънъл", която е извършила одит на системите за управление на безопасността на храните на компаниите.

Вече е приключил одитът и в един от големите производители на хляб и хлебни изделия софийската "Нилана" и съвсем скоро и тя ще притежава сертификат по стандарта ISO 22000:2005.

Новият стандарт е публикуван на 1 септември 2005 г.

"HACCP и системата за управление на безопасността на храните според изискванията на ISO 22000:2005 са сред задължителните сертификати", каза за "Дневник" Иван Савов, управител на "Муди интернешънъл".

Българските компании, които работят в областта на суровините и производството на храни, както и тези, който се занимават с дистрибуцията и продажбите на дребно, ресторантите и фирмите за кетъринг, трябва до края на 2006 г. да имат системи за управление на качеството и безопасността на храните.

Още от 1 януари следващата година ще започне затварянето на предприятия без системи и на такива, които не могат да ги внедрят, каза още Савов.

Времето за внедряване на системата е близо една година.

Това означава, че за да се вместят в срока, дружествата трябва да започнат още през януари. "Издаването на самия сертификат трае месец, но не трябва да се смята, че сертифицирането е просто купуване на документ", обясни Савов.

Много чест компаниите бързат, защото документът им трябва, за да участват в търгове.

"От близо година, откакто започнахме внедряване на системата, се постигна разделение на задълженията на персонала, като всяко действие - от доставките до проследяването на суровата и готовата продукция, се документира", казаха от ресторант "Чепишев."

"Погрешно е схващането, че ISO 22000 заменя ISO 9001, защото те всъщност се допълват, обясни Анета Петрова от "Нилана". Хлебозаводът има интегрирана система за управление, която отговаря на стандартите HACCP, ISO 9001 и OHAAS 18001:2002.

Видинската фирма „Белуга" АД се занимава с рибовъдство и собствено производство на аквакултури, преработка и търговия с риба, както и получаването на продукти от тях. Компанията има цех за добив и преработка на черен хайвер и риба. "Сградата е специално проектирана и оборудвана с най-модерните от техническа и технологична гледна точка съоръжения, като са спазени изискванията не само на българското законодателство, но и на стандартите на страните от Европейския съюз", казаха от дружеството.

Успоредно с производството на черен хайвер и филе от есетрови риби "Белуга" започна да изгражда и есетрово рибовъдно стопанство.

Системата за управление на безопасността на храните е гаранция за осигуряване защита на здравето на потребителя и повишаване имиджа и доверието във фирмата, казаха от "Белуга", която произвежда хайвер основно за американския пазар, където нейни клиенти са луксозни вериги хотели, авиокомпании, вериги специализирани магазини.

-------------

ISO 22000:2005, "Системи за управление на хранителната безопасност - изисквания към всички организации в рамките на хранителната верига", е публикуван на 1 септември 2005 г. Той е нов международен стандарт, разработен, за да гарантира безопасността на веригите за хранителни доставки в цял свят. Стандартът ще позволи на всички организации, участници в хранителната верига, да въведат системи за управление на безопасността.

Затова той обхваща производители на фуража и суровини, преработватели и производители на хранителни продукти, транспортни и складови оператори, търговци на едро и дребно и доставчици на услуги в сферата на храните, както и производителите на оборудване, опаковки, добавки, съставки. ISO 22000 включва в себе си принципите на HACCP и покрива изискванията на всички основни стандарти за храни.