Ветеринарномедицинската служба затвори 12 предприятия
Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) във Варна е отнела разрешителните за производство на 19 предприятия за преработка на месо, риба и млечни продукти. Това съобщи началникът на контролният орган Динко Нешовски. Най-често срещаното нарушение е непълнота в технологичния производствен процес. Констатирани са и ред нарушения на хигиенните изисквания.
В периода декември-януари са били проверени общо 22 предприятия, като 12 от тях са били затворени, защото не са успели да се вместят в гратисния период за привеждане на производствените си цикли в съответствие със санитарно-ветеринарните норми на ЕС. Те обаче могат да възстановят дейността си след въвеждането на системата за качество и контрол, изисквана от РВМС.
Окончателна забрана за работа са получили две транжорни за бели меса, две от петте инспектирани млекопреработвателни предприятия и четири цеха за преработка на риба. Нешовски обаче съобщи, че веднага след налагането на забраните във Варненския регион са били регистрирани три нови фирми със същия предмет на дейност.
Само 3 от проверените 22 предприятия за производство и преработка на храни и хранителни продукти са отговаряли на евронормите. Те са и единствените, класирани в т.нар. първа категория. Във втора категория остават предприятията, които в момента преустройват дейността си, уточниха от РВМС.
След поетапното въвеждане на евронормите за производство на храни и хранителни продукти у нас за компаниите беше определен гратисен период, в който те трябваше да ги въведат в дейността си. За млекопреработвателните предприятия този период изтича на 31 март. Според изискванията в Закона за храните до края на септември всички предприятия, работещи в сферата на производството и преработката на храни, трябва да въведат в производствените си бази система за самоконтрол и безопасност. Освен доставчиците на храни, производителите и търговците в обхвата на нормативните разпоредби попадат още хотели и ресторанти, фирмите за производство на хладилно оборудване и др.
Сертифицирането по HACCP отнема около 4 месеца. В зависимост от това дали фирмите имат други сертификати за подготовката по придобиването на HACCP се плаща между 4 хил. и 40 хил. лв. Документът обаче гарантира на клиентите, че не консумират опасни за здравето им храни или напитки.